Σχέδιο νόμου που προβλέπει την επιβολή προστίμων έως 50 εκατ. ευρώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δεν «σβήνουν» ρατσιστικά σχόλια ή αναρτήσεις με ψεύτικες ειδήσεις, κατέθεσε η γερμανική κυβέρνηση προχωρόντας σε μια από τις πλέον αυστηρές διώξεις, κυρίως κατά του Facebook, στην Ευρώπη.
Οπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χέικο Μαας, τα μέσα κοινωνικής διδκτύωσης δεν καταβάλουν αρκετές προσπάθειες για να καταπολεμήσουν την υποκίνηση στο μίσος και τις συκοφαντίες που αναρτώνται από τους χρήστες τους.
«Πολύ μικρό ποσοστό εγκληματικού περιεχομένου διαγράφεται και δεν διαγράφεται μάλιστα αρκετά γρήγορα» είπε ο Μαας. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν και παραμένει ότι τα δίκτυα δεν παίρνουν αρκετά σοβαρά τα παράπονα των δικών τους χρηστών».
Το σχέδιο νόμου είναι αποτέλεσμα της κλιμακούμενης ανησυχίας μεταξύ των πολιτικών στη Γερμανία για την πιθανή επιρροή των «ψεύτικων ειδήσεων» και της ρητορικής μίσους στις ομοσπονδιακές εκλογές το φθινόπωρο.
Η γερμανική κυβέρνηση υιοθετεί με το νομοσχέδιο την νομική προϋπόθεση τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να προσφέρουν στους χρήστες «ένα εύκολα αναγνωρίσιμο, άμεσα προσβάσιμο και πάντα διαθέσιο σύστημα για την καταγραφή παραπόνων για εγκληματικό περιεχόμενο».
Επίσης θα υποχρεώνονται «να ερευνούν όλα τα παράπονα και να διαγράφουν ή να «μπλοκάρουν» το περιεχόμενο που είναι σαφώς εγκληματικό μέσα σε 24 ώρες. Το περιεχόμενο που θα διαπιστωθεί ότι είναι εκγληματικής φύσεως αφού έχει ερευνηθεί, θα πρέπει να σβηστεί μέσα σε επτά ημέρες. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις ο χρήστης θα πρέπει άμεσα να ενημερώνεται για τις σχετικές αποφάσεις που τον αφορούν».
Οπως τόνισε ο Μαας, ο νόμος θα υποχρεώνει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να συντάσσουν μια τετράμηνη αναφορά για τον τρόπο που χειρίστηκαν τα παράπονα των χρηστών, αναγράφοντας πόσα έχουν λάβει και πως αποφάσισαν να τα χειριστούν, καθώς και λεπτομέρειες για τον αριθμό του προσωπικού που έχουν αναλάβει την διαχείριση αυτής της υπηρεσίας.
Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι όποια μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν συμμορφωθούν ή δεν διαγράφουν τέτοιου είδους περιεχόμενο γρήγορα, διαπράττουν αδίκημα που θα τιμωρείται με πρόστιμα έως 50 εκατ. ευρώ, ενώ τα άτομα που είναι υπεύθυνα για την διαχείριση των παραπόνων θα καλούνται να πληρώνουν πρόστιμα έως 5 εκατ. ευρώ.
Όπως υποστήριξε ο Μαας, σε πρόσφατη έρευνα της αρμόδιας υπηρεσίας διαπιστώθηκε ότι αυτές οι κπλατφόρμες δεν καταβάλλουν αρκετές προσπάθειες διαγραφής «παράνομων» αναρτήσεων.
Είπε ότι το Twitter διέγραψε μόνο το 1% περιεχομένου που επεσήμαναν ως εγκληματικό χρήστες και το Facebook το 39% . Η Google τα κατάφερε καλύτερα, με το Youtube να έχει διαγράψει το 90% του περιεχομένου που έχει επισημανθεί από χρήστες.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας