Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Υποψήφιος χωρίς τη στήριξη της χώρας του

Ντόναλντ Τουσκ και Γιόζεφ Μουσκάτ προετοιμάζουν τη σύνοδο κορυφής

AP Photo/Virginia Mayo

Υποψήφιος χωρίς τη στήριξη της χώρας του

  • A-
  • A+

Οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της Ε.Ε. προσέρχονται στις Βρυξέλλες για τη διήμερη σύνοδο κορυφής έχοντας ένα σχετικά... ελαφρύ μενού.

Σήμερα αναμένεται να επικεντρωθούν στο ζήτημα της επανεκλογής του Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αύριο στο μέλλον της Ευρώπης εν όψει της επετειακής συνεδρίασης στη Ρώμη στις 25 Μαρτίου.

Όσον αφορά το πρώτο θέμα στην ατζέντα, δεν αναμένονται εκπλήξεις παρ' όλο που η χώρα καταγωγής του Τουσκ, η Πολωνία, έχει εκφραστεί ανοιχτά κατά της υποψηφιότητάς του.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, το αποτέλεσμα φαίνεται να είναι προδιαγεγραμμένο υπέρ του καθώς πολλοί από τους ηγέτες από «διαφορετικές πολιτικές οικογένειες» έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στο πρόσωπό του.

Ωστόσο, δεν αποκλείουν στις Βρυξέλλες το ενδεχόμενο να μην είναι μόνο η Πολωνία αυτή που θα ψηφίσει κατά της επανεκλογής του.

Υπεύθυνη για τις διαβουλεύσεις είναι η μαλτέζικη προεδρία, με τον πρωθυπουργό Γιόζεφ Μουσκάτ να προεδρεύει σε αυτό το κομμάτι της συνεδρίασης.

Η απόφαση λαμβάνεται με ενισχυμένη πλειοψηφία, ενώ ο κάθε πρόεδρος εκλέγεται για θητεία 2,5 ετών, με δυνατότητα μίας ανανέωσης. Η πρώτη θητεία του προέδρου Τουσκ στο πηδάλιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου λήγει στις 31 Μαΐου 2017.

Γιατί το κυβερνών πολωνικό κόμμα πολεμά τον Τουσκ;

Ανοιχτό παραμένει το ερώτημα σε τι αποσκοπεί ο πρόεδρος του PiS Γιάροσλαβ Κατσίνσκι με την υποψηφιότητα Σάριους Βόλσκι.

Προφανώς θέλει να πλήξει τον Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος θεωρείται σήμερα μια από τις σημαντικότερες ελπίδες του διαιρεμένου φιλελεύθερου πολιτικού χώρου και επικρατέστερος υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Εδώ και μήνες ο Κατσίνσκι έχει ανεβάσει τους τόνους κατά του πρώην πρωθυπουργού, στον οποίο επιρρίπτει «ηθικές ευθύνες» για το αεροπορικό δυστύχημα στο Σμολένσκ το 2010, όπου έχασε τη ζωή του ο τότε πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Κατσίνσκι, αδερφός του προέδρου του PiS Γιάροσλαβ Κατσίνσκι.

Επιπλέον οι αντίπαλοι του Τουσκ τού επιρρίπτουν «υπερβολική εγγύτητα» στην Άνγκελα Μέρκελ αλλά και «παραβίαση πολιτικής ουδετερότητας» αφού στήριξε με δηλώσεις του τον περασμένο Δεκέμβριο στο Βρότσλαβ διαδηλωτές που κατηγορούσαν το κυβερνών κόμμα για στρατηγική ανατροπής του κράτους δικαίου στην Πολωνία.

Δύο πιθανά σενάρια

«Θα κάνουμε τα πάντα ώστε η ψηφοφορία να μη διεξαχθεί σήμερα», δήλωσε σήμερα ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Βίτολτ Βαζικόφσκι στο τηλεοπτικό δίκτυο TNV24 και «θα ενημερώσουμε τους εταίρους μας ότι θα απειληθεί όλη η σύνοδος αν αναγκαστούμε να ψηφίσουμε».

«Στείλαμε στους Γερμανούς ένα μήνυμα για να τους πούμε ότι δεν είναι απαραίτητο να εκλέξουμε σήμερα τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», πρόσθεσε ο Βαζικόφσκι, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι «συνεχίζονται οι συναντήσεις που αφορούν τη στήριξη στους υποψηφίους».

Τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης κάνουν σήμερα λόγο για δύο πιθανά σενάρια:

Σύμφωνα με το πρώτο, η Πολωνία ενδέχεται να ζητήσει την ομόφωνη εκλογή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο κανονισμός προβλέπει την εκλογή με ενισχυμένη πλειοψηφία, όμως γενικά η Ε.Ε. προτιμά την αρχή της ομοφωνίας. Με αυτό τον τρόπο η Βαρσοβία θα εμποδίσει την επανεκλογή Τουσκ.

Βάσει του δεύτερου σεναρίου, αν η Πολωνία βρεθεί απομονωμένη στη διάρκεια της ψηφοφορίας, στη συνέχεια θα αρνηθεί να υπογράψει στα συμπεράσματα της συνόδου, κάτι που θα τα καταστήσει άκυρα.

«Δεν είμαι εγώ ο υπεύθυνος για τις όποιες συγκρούσεις»

«Δεν είμαι εγώ ο υπεύθυνος για τις όποιες συγκρούσεις» είπε σήμερα ο Ντ. Τουσκ, προσθέτοντας πως ο ρόλος του ως προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι να παραμένει «αμερόληπτος» και «πολιτικά ουδέτερος» απέναντι σε όλα τα κράτη-μέλη.

«Επίσης, είμαι υπεύθυνος για την προστασία των ευρωπαϊκών αξιών και αρχών» κατέληξε ο ίδιος.

ΕΥΡΩΠΗ
Ακτιβίστρια της αντιπολίτευσης εγκατέλειψε τη Λευκορωσία έπειτα από απειλές
Η ακτιβίστρια της αντιπολίτευσης και εξέχουσα μορφή του Συντονιστικού Συμβουλίου που διοργανώνει τις κινητοποιήσεις κατά του Αλεξάντερ Λουκασένκo, Όλγκα Κοβάλκοβα, κατέφυγε στην Πολωνία. Καταγγέλλει ότι...
Ακτιβίστρια της αντιπολίτευσης εγκατέλειψε τη Λευκορωσία έπειτα από απειλές
ΕΥΡΩΠΗ
Πολωνία: Οριακό προβάδισμα Ντούντα
Συνεχίζεται το εκλογικό θρίλερ στην Πολωνία με τον απερχόμενο εθνικολαϊκιστή πρόεδρο Αντρέι Ντούντα να προηγείται οριακά συγκεντρώνοντας το 51% των ψήφων τη στιγμή που ο αντίπαλός του, φιλελεύθερος δήμαρχος...
Πολωνία: Οριακό προβάδισμα Ντούντα
ΕΥΡΩΠΗ
Μάχη στήθος με στήθος στο β' γύρο των προεδρικών εκλογών στην Πολωνία
Οι ψηφοφόροι στην Πολωνία καλούνται σήμερα στις κάλπες για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, στον οποίο αναμετρούνται ο εθνικολαϊκιστής νυν πρόεδρος, Αντρέι Ντούντα, με τον φιλελεύθερο δήμαρχο...
Μάχη στήθος με στήθος στο β' γύρο των προεδρικών εκλογών στην Πολωνία
ΕΥΡΩΠΗ
Τη 12η Ιούλιου προτείνει η κυβέρνηση της Πολωνίας για τις προεδρικές εκλογές
Τη δεύτερη Κυριακή του Ιουλίου πρότεινε το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας (PiS) για τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στη χώρα, που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν αυτή την Κυριακή, αλλά αναβλήθηκαν λόγω της...
Τη 12η Ιούλιου προτείνει η κυβέρνηση της Πολωνίας για τις προεδρικές εκλογές
ΕΥΡΩΠΗ
Γιούνκερ: Απαράδεκτοι συσχετισμοί Τουσκ με Χίτλερ και Στάλιν
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιούνκερ χαρακτήρισε «παντελώς απαράδεκτο» το συσχετισμό του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με τον Χίτλερ και τον Στάλιν, όπως έκανε δημοσιογράφος της...
Γιούνκερ: Απαράδεκτοι συσχετισμοί Τουσκ με Χίτλερ και Στάλιν
ΕΥΡΩΠΗ
Νίκες για τους εθνικιστές στις εκλογές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης
Οι εθνικιστές αναδεικνύονται νικητές στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, σε μια κρίσιμη για το μέλλον της χώρας αναμέτρηση. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, νικητής στον σερβικό...
Νίκες για τους εθνικιστές στις εκλογές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας