Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η Ε.Ε. δικαιώνει την ξενοφοβία

Με μια πολιτικά υποκινούμενη απόφαση το Δικαστήριο της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο έκρινε πως τα κράτη-μέλη δεν είναι υποχρεωμένα να χορηγούν βίζα για ανθρωπιστικούς λόγους σε πρόσφυγες

EUROKINISSI / ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Η Ε.Ε. δικαιώνει την ξενοφοβία

  • A-
  • A+

Ολο και πιο χαμηλά στον κατήφορο της υπονόμευσης θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων κι εν τέλει της ίδιας της Συνθήκης της Γενεύης για την προστασία των προσφύγων πέφτουν η Ευρωπαϊκή Ενωση και τα όργανά της, στην προσπάθειά τους να σταματήσουν πάση θυσία τα κύματα των κατατρεγμένων που φτάνουν ή θέλουν να φτάσουν στην ευρωπαϊκή επικράτεια για να ζητήσουν άσυλο.

Με μια αιφνιδιαστική, πολιτικά υποκινούμενη απόφαση, το Δικαστήριο της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο (ECJ) έκρινε χθες πως «τα κράτη-μέλη δεν είναι υποχρεωμένα, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, να χορηγήσουν άδεια εισόδου [βίζα] για ανθρωπιστικούς λόγους σε άτομα που επιθυμούν να εισέλθουν στα εδάφη τους με στόχο να υποβάλουν αίτηση ασύλου, αλλά συνεχίζουν να διατηρούν το δικαίωμα να το πράξουν βάσει της εθνικής τους νομοθεσίας».

Κοινώς, το δικαστήριο δίνει στις χώρες της Ε.Ε. την ευχέρεια να απορρίπτουν κατά το δοκούν τη χορήγηση ανθρωπιστικής βίζας ακόμα και σε ανθρώπους που κινδυνεύουν με διώξεις, βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση στις πατρίδες τους, κλείνοντας ένα από τα ελάχιστα νόμιμα και ασφαλή κανάλια εισόδου τους στην Ευρώπη.

Εχοντας σαφώς ευρύτερες προεκτάσεις, η αμφιλεγόμενη ετυμηγορία εν προκειμένω έδωσε άδοξο τέλος στην αντιδικία μεταξύ του ακροδεξιού υπουργού Μετανάστευσης του Βελγίου Τέο Φράνκεν και πενταμελούς οικογένειας Σύρων από το Χαλέπι -και δη χριστιανών ορθόδοξων- που είχαν καταθέσει αίτημα για ανθρωπιστική βίζα στη βελγική πρεσβεία στη Βηρυτό του Λιβάνου τον περασμένο Οκτώβρη, ώστε να μπορέσουν να μεταβούν νόμιμα και με ασφάλεια στο Βέλγιο για να ζητήσουν άσυλο, έχοντας εξασφαλίσει την εκεί διαμονή τους.

Ο Φράνκεν είχε αρνηθεί πεισματικά να πληρώσει πρόστιμο ύψους 4.000 ευρώ τη μέρα (!), που επιβλήθηκε στο υπουργείο του από βελγικό δικαστήριο επειδή απέρριψε το αίτημα για βίζα των Σύρων.

Θρησκευτική δίωξη

Επικαλούμενη την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η οικογένεια προσέφυγε στο ECJ, καταγγέλλοντας πως απειλείται με θρησκευτική δίωξη και πως ένα από τα μέλη της απήχθη από ένοπλη τρομοκρατική ομάδα, ξυλοκοπήθηκε και βασανίστηκε, πριν απελευθερωθεί με την καταβολή λύτρων.

Ακόμη κι ο εισαγγελέας τού ECJ τάχθηκε υπέρ της χορήγησης ανθρωπιστικής βίζας στην οικογένεια με τρία μικρά παιδιά, επισημαίνοντας τους σοβαρούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν στη Συρία.

Ποια Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και κουραφέξαλα, όμως... Το Δικαστήριο της Ε.Ε. δικαίωσε τον Φράνκεν, που είχε προειδοποιήσει πως τυχόν αντίθετη απόφαση θα «άνοιγε διάπλατα τις πύλες» για τους αιτούντες άσυλο.

«Οι ΜΚΟ ήθελαν να μετακινήσουν τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις πρεσβείες, αλλά το ECJ τις χαλιναγώγησε. Καλό πράγμα» δήλωσε ο Βέλγος υπουργός, επιχαίροντας για τη «νίκη» του.

«Αν το δικαστήριο αποφάσιζε διαφορετικά, θα δημιουργούσε ένα τεράστιο, ένα μαζικό πρόβλημα» σχολίασε ανώνυμα (αλλά αποκαλυπτικά για την «ανεξάρτητη» ευρωπαϊκή δικαιοσύνη) διπλωμάτης στις Βρυξέλλες.

«Η ετυμηγορία σηματοδοτεί μια θλιβερή μέρα για την προστασία των προσφύγων και μια μέρα πανηγυρισμού για τους διακινητές και όσους χτίζουν φρούρια» αντέδρασε η γερμανική ΜΚΟ Pro Asyl.

Ουγγρικές φυλακές

Και τι φρούρια! Εκτός από τα «αόρατα» στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., τώρα και ηλεκτροφόρα στη μεθόριο Ουγγαρίας – Σερβίας.

Τρόφιμοι ουγγρικών φυλακών έχουν αρχίσει ήδη να ανυψώνουν το δεύτερο -ακόμη πιο ενισχυμένο- συρμάτινο τείχος στα νότια σύνορα της χώρας, με κόστος 123 εκατομμύρια ευρώ και χρήση της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας: όχι απλώς με θερμικές κάμερες, αλλά με συρματοπλέγματα που προκαλούν ηλεκτροσόκ και μεγάφωνα που εκπέμπουν κραυγές αποτροπής σε ξένες γλώσσες...

Πίσω από τον «έξυπνο φράχτη», στήνονται γοργά «ζώνες τράνζιτ» με κοντέινερ, όπου θα μεταφερθούν και θα κρατηθούν έγκλειστοι όλοι οι αιτούντες άσυλο στην Ουγγαρία (περίπου 400), θεωρητικά μέχρι να εξεταστούν οι αιτήσεις τους ή να αποφασίσουν «οικειοθελώς» να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Οι επονείδιστοι κανόνες υπερψηφίστηκαν χθες στο ουγγρικό κοινοβούλιο, παρότι το 2013 η κυβέρνηση του μισαλλόδοξου Βίκτορ Ορμπαν είχε καταργήσει αντίστοιχο μέτρο υπό την πίεση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Οι ανακοινώσεις καταδίκης της UNHCR και άλλων οργανώσεων, δεν έκαναν βέβαια το αυτί του να ιδρώσει, ούτε κι οι νέες καταγγελίες για συστηματική κακοποίηση προσφύγων και μεταναστών από αστυνομικούς στη μεθόριο.

Εγκαινιάζοντας τη νέα δύναμη 462 συνοροφυλάκων -των αποκαλούμενων «κυνηγών των συνόρων»- ο Ορμπαν χαρακτήρισε την προσφυγιά «δούρειο ίππο της τρομοκρατίας», επιμένοντας πως η χώρα του «παραμένει υπό πολιορκία».

 

ΕΥΡΩΠΗ
Σοκαριστική καταγγελία για στέρηση τροφής σε κρατούμενους πρόσφυγες στην Ουγγαρία
Από τις αρχές Αυγούστου, οι ουγγρικές αρχές άρχισαν να εφαρμόζουν νέα τακτική, στερώντας την τροφή από ανεπιθύμητους ανθρώπους που βρίσκονται όμως τυπικά και ουσιαστικά υπό την ευθύνη τους και μάλιστα σε...
Σοκαριστική καταγγελία για στέρηση τροφής σε κρατούμενους πρόσφυγες στην Ουγγαρία
ΕΥΡΩΠΗ
HRW: Η Τουρκία σταμάτησε να καταγράφει Σύρους αιτούντες άσυλο
Την τακτική της Άγκυρας στο θέμα των Σύρων προσφύγων καταγγέλλει η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τονίζει ότι η Τουρκία σχεδόν σταμάτησε να καταγράφει Σύρους που αιτούνται άσυλο,...
HRW: Η Τουρκία σταμάτησε να καταγράφει Σύρους αιτούντες άσυλο
ΕΥΡΩΠΗ
Βήμα πίσω για το εξωφρενικό αντιπροσφυγικό «σχέδιο Κικλ»
Σε αναδίπλωση φαίνεται πως οδηγήθηκε ο Χέρμπερτ Κικλ, ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, ως προς τη σκληροπυρηνική και νομικά διάτρητη πρότασή του να μην είναι δυνατή η κατάθεση αιτήματος ασύλου...
Βήμα πίσω για το εξωφρενικό αντιπροσφυγικό «σχέδιο Κικλ»
ΕΥΡΩΠΗ
Ουγγαρία: ξεκινά η νέα θητεία του μισαλλόδοξου Βίκτορ Ορμπαν
Πιο ισχυρός από ποτέ, με νωπή λαϊκή εντολή, ο μισαλλόδοξος Βίκτορ Ορμπαν ξεκινά με άγριες -αν και... χριστιανικές- διαθέσεις την τρίτη συναπτή (και τέταρτη συνολικά) θητεία του ως πρωθυπουργός της Ουγγαρίας....
Ουγγαρία: ξεκινά η νέα θητεία του μισαλλόδοξου Βίκτορ Ορμπαν
ΕΥΡΩΠΗ
«Οχι» στην ξενοφοβική προσφυγή
​Αν και ήταν αναμενόμενη, η χθεσινή ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να απορρίψει τις προσφυγές της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας κατά της υποχρέωσης υποδοχής προσφύγων, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού...
«Οχι» στην ξενοφοβική προσφυγή
ΕΥΡΩΠΗ
Διπλή ήττα για το Βίζεγκραντ
Ο εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, στο οποίο προσέφυγαν Ουγγαρία και Σλοβακία ζητώντας την ακύρωση της απόφασης για μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία, ζητά να απορριφθούν οι...
Διπλή ήττα για το Βίζεγκραντ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας