Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η «Ελλήνων Συνέλευσις» προωθεί δήθεν λύσεις για την κρίση

«Η «Ελλήνων Συνέλευσις» είναι απλά ένα ακόμη κομμάτι του παζλ, που συμπληρώνει το ακροδεξιό πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Η «Ελλήνων Συνέλευσις» προωθεί δήθεν λύσεις για την κρίση

  • A-
  • A+

[Ανταπόκριση Κολωνία]

«Χωρίς κόμμα – χρώμα – δόγμα». Με αυτό το σύνθημα προσπάθησε να προσεγγίσει καινούργια μέλη η εθνικιστική οργάνωση του Αρτέμη Σώρρα «Ελλήνων Συνέλευσις» στους χώρους της Ελληνικής κοινότητας του Λεβερκούζεν, ύστερα από κάλεσμα του τοπικού γραφείου της οργάνωσης. Κεντρικοί ομιλητές ο γενικός γραμματέας του Ε.ΣΥ Βασίλης Θεοδωρόπουλος, η πρόεδρος «Ε.ΣΥ Ξάνθης» Ελένη Κίτσιου, ο πρόεδρος του «Ε.ΣΥ Λεβερκούζεν» Χαράλαμπος Τρικάκης και ο διευθύνων σύμβουλος του «Ε.ΣΥ. Λεβερκούζεν» Δημήτρης Εμμανουηλίδης.

Όπως αναγράφεται στο φυλλάδιο για την εκδήλωση: «Καλείστε στην ένωση όλων των Ελλήνων για την έξοδο από την οικονομική κρίση και την ανάκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας. Θα παρουσιαστούν τα χρηματο-οικονομικά εργαλεία του Αρτέμη Σώρρα και ο εθνικός μας πλούτος που είναι στην διάθεση όλων των Ελλήνων για την αποπληρωμή του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους και για την δόμηση της ελληνικής πολιτείας».

Το 2011 ο Αρτέμης Σώρρας εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως ελπιδοφόρος και μεσσίας εν μέσω της κρίσης του δημοσίου χρέους. Από τότε δίνει μεγαλεπίβολες υποσχέσεις, ότι διαθέτει αμερικάνικα ομόλογα αξίας 600 δισ. δολάρια, τα οποία βρίσκονται στην καναδική τράπεζα του Μόντρεαλ, και με αυτά μπορεί να αποπληρωθεί όλο το ελληνικό χρέος. Η βασική ιδέα είναι ότι οι οφειλέτες υπογράφοντας ένα έγγραφο παρέχουν το δικαίωμα στις εφορίες να τραβήξουν λεφτά από τα δάνεια και τις καταθέσεις του Σώρρα στην καναδική τράπεζα.

Από τότε επαναλαμβάνει συνεχώς τις υποσχέσεις του και τα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ κάνουν συχνότερα αναφορά σε αυτήν την περίεργη υπόθεση. Ο νυν αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και γνωστός εθνικιστής, Άδωνις Γεωργιάδης, όπως και ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Στεφανόπουλος έκαναν μήνυση στον Σώρρα για διασπορά ψευδών ειδήσεων, ωστόσο ο Σώρρας και στις δύο περιπτώσεις αθωώθηκε. Οι ελληνικές αρχές μέχρι στιγμής δεν έχουν ασχοληθεί ιδιαίτερα με την περίπτωση του Σώρρα, αγνοώντας τον. Πάντως, η τράπεζα στο Μόντρεαλ έχει διαψεύσει την ύπαρξη τέτοιων καταθέσεων.

Στο πέρας των χρόνων ο Σώρρας και οι οπαδοί του κατάφεραν να δημιουργήσουν μία σχετικά επιτυχημένη οργάνωση με εκατοντάδες γραφεία σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η «Ελλήνων Συνέλευσις» αυτοχαρακτηρίζεται ως ένας πατριωτικός φορέας, που δεν αποδέχεται το υπάρχον κοινωνικό σύστημα και πιστεύει στην επαναφορά των αρχαίων θεών. Δεν αρέσκεται να χαρακτηρίζεται ως κόμμα, ωστόσο δεν αποκλείει μία πιθανή κάθοδο στις εκλογές.

Στις συνελεύσεις σε όλη την Ελλάδα διοργανώνονται τελετές για τον «όρκο του αυτοσεβασμού». Βασική έννοια αυτού του όρκου είναι η υπεράσπιση των ελληνικών αξιακών προτύπων. Όσοι θέλουν να γίνουν μέλη της Ε.ΣΥ. θα πρέπει να ορκισθούν, αλλά και να συνεισφέρουν στην οργάνωση 10 ευρώ για την εγγραφή τους και 5 ευρώ μηνιαία συνδρομή.

Η ομάδα «Αντίλογος NRW», μια προοδευτική πολιτική ένωση νέων μεταναστών από Ελλάδα στην Κολωνία, επέστησε την προσοχή, μέσω μιας δήλωσης στο Facebook, για την εκδήλωση στο Λεβερκούζεν. Ο «Αντίλογος NRW» έχει εργαστεί τα τελευταία χρόνια με τις επιπτώσεις της κρίσης και την ανάπτυξη του εθνικισμού - μεταξύ άλλων οργανώθηκαν σε γερμανικά πανεπιστήμια προβολές σχετικά με την νεοναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή. Στη ανακοίνωσή της τονίζει ότι το πρόβλημα του «ολύμπιου μεσσία» δεν είναι μόνο η εξαπάτηση των εξαθλιωμένων, αλλά ότι οι «αγνές» του προθέσεις συνοδεύονται από μία ρατσιστική, εθνικιστική, αντισημιτική και συνομωσιολογική ρητορική.

«Η «Ελλήνων Συνέλευσις» είναι απλά ένα ακόμη κομμάτι του παζλ, που συμπληρώνει το ακροδεξιό πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, εκφράζοντας τις πιο συντηρητικές απόψεις και συμπληρώνοντάς τες με αρχαιοελληνικολαγνικά συναισθήματα».  Αποκορύφωμα είναι οι θέσεις κατά των μεταναστών και των ατόμων με αναπηρία, τους οποίους ο Σώρρας έχει αποκαλέσει «υβρίδια» και «ζώα». Τελευταία ο Σώρρας μηνύθηκε βάσει του αντιρατσισκού νόμου, επειδή περιέγραψε τη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία σε Παραολυμπιακούς Αγώνες ως «αίσχος» για την Ελλάδα.

Η εκδήλωση απευθύνεται ειδικά στην ελληνική κοινότητα του Λεβερκούζεν, η οποία έβαλε σε διάθεση τις εγκαταστάσεις της: «Είναι γνωστό ότι οι ελληνικές κοινότητες της Γερμανίας είναι κατά βάσει εκφραστές του παλαιού δικομματισμού. Γι΄αυτό άλλωστε η νέα γενιά των μεταναστών/-στριών τους έχει γυρίσει την πλάτη. Γιατί όμως η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων τηρεί σιγή ιχθύος;»  Πέρυσι ήδη διοργάνωσε η « Συνέλευση των Ελλήνων» μια μάζωξη στο Ντίσελντορφ συνάντηση (η όλη εκδήλωση είναι διαθέσιμη στο Youtube).

Και υπάρχουν ενδείξεις ότι η εκδήλωση στο Λεβερκούζεν, δεν θα είναι η τελευταία. Μόνο στις γερμανόφωνες χώρες υπάρχουν δίπλα στο Λεβερκούζεν τοπικές ομάδες στο Πουλχαϊμ της Κολωνίας, στη Στουτγάρδη, τη Νυρεμβέργη και τη Ζυρίχη. Μένει να δούμε αν η δημοτικότητα του φορέα του Σώρρα στην Ελλάδα θα αυξηθεί, στο πλαίσιο των τρεχουσών διαπραγματεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ με τα θεσμικά όργανα και τις πιθανές νέες εκλογές. Η Ελλάδα φαίνεται να έχει βρει τον μικρό Trump της: Ο Αρτέμης Σώρρας δείχνει ότι στον κόσμο των μέσων ενημέρωσης που κυριαρχούν μεταπραγματικά στοιχεία τελικά όλα είναι πιθανά.

ΕΥΡΩΠΗ
Επανέρχεται το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων μέσω Bundestag
Σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα Neue Zuercher Zeitung, γνωμοδότηση της γερμανικής Βουλής αμφισβητεί το γερμανικό «όχι» στις ελληνικές απαιτήσεις για τις πολεμικές αποζημιώσεις.
Επανέρχεται το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων μέσω Bundestag
ΕΥΡΩΠΗ
Σε πορτοκαλί συναγερμό η Γαλλία από το κύμα καύσωνα
Πρωτοφανές σε διάρκεια και ένταση κύμα ζέστης αναμένεται στη Δυτική Ευρώπη με τη Γαλλία να βρίσκεται σε πορτοκαλί συναγερμό και θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Σε πορτοκαλί συναγερμό η Γαλλία από το κύμα καύσωνα
ΕΥΡΩΠΗ
Διαδηλώσεις κατά του εθνικισμού στη Γερμανία
Διαδηλώσεις με σύνθημα «Μια Ευρώπη για όλους - Η φωνή σου ενάντια στον εθνικισμό» πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο Βερολίνο, τη Φρανκφούρτη, το Αμβούργο, την Κολωνία, το Μόναχο και σε άλλες μεγάλες πόλεις στη...
Διαδηλώσεις κατά του εθνικισμού στη Γερμανία
ΕΥΡΩΠΗ
Γερμανικές αποζημιώσεις: Οι βασικές παράμετροι και οι πιθανές κινήσεις
Η γερμανική εφημερίδα Die Welt δημοσιεύει ανάλυσή της αναφορικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις και τις τελευταίες εξελίξεις έπειτα από την απόφαση της Βουλής των Ελλήνων.
Γερμανικές αποζημιώσεις: Οι βασικές παράμετροι και οι πιθανές κινήσεις
ΕΥΡΩΠΗ
«Ζήτησα πολλά από τους Έλληνες...»
Τις μέρες που βρέθηκε στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας και τους χειρισμούς του στο ελληνικό ζήτημα θυμήθηκε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου παραδέχθηκε πως...
«Ζήτησα πολλά από τους Έλληνες...»
ΕΥΡΩΠΗ
SZ: «Ο Σόιμπλε θα μπορούσε να τινάξει την Ε.Ε. στον αέρα»
Στα τέσσερα μεγάλα λάθη του Σόιμπλε αναφέρεται η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η οποία μεταξύ άλλων τονίζει ότι ο πρώην Γερμανός υπουργός Οικονομικών θέλησε να διώξει με κάθε τρόπο την Ελλάδα από το...
SZ: «Ο Σόιμπλε θα μπορούσε να τινάξει την Ε.Ε. στον αέρα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας