Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Kαι το Ταμείο είναι... μέσα

Μέρκελ και Λαγκάρντ τα βρήκαν για την Ελλάδα επί γερμανικού εδάφους, την ώρα που σύμφωνα με δημοσκόπηση η κοινή γνώμη έχει αντιστραφεί και με 52% έναντι 42% υποστηρίζει την έξοδό μας από την ευρωζώνη

ΙΝΤΙΜΕ/NEWS

Kαι το Ταμείο είναι... μέσα

  • A-
  • A+

Οπως όλα δείχνουν, το συνταξιοδοτικό θα είναι ένα από τα βασικά ζητήματα τα οποία θα πρέπει να διευθετήσει η ελληνική κυβέρνηση προτού κλείσει η αξιολόγηση. Αυτό προκύπτει, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Καλβέι, η οποία και απάντησε σε σχετική ερώτηση της «Εφ.Συν.».

Η ερώτηση που της θέσαμε ήταν «η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση αποτελεί προϋπόθεση για να κλείσει η αξιολόγηση ή αυτή πρέπει να γίνει μετά το 2018;». Η κ. Καλβέι απάντησε: «Το συνταξιοδοτικό αποτελεί μέρος του ελληνικού προγράμματος. Δεν μπορώ τώρα να σας πω λεπτομέρειες, αλλά το συνταξιοδοτικό είναι μέρος του ελληνικού προγράμματος».

Επίσης, της τέθηκε το ερώτημα: «Το 3,5% του πλεονάσματος αποτελεί μέρος του προγράμματος ή θα απαφασιστεί μετά την αξιολόγηση;».

Οπως είπε, «η χθεσινή συμφωνία έγινε στη βάση των ισχυουσών συμφωνιών του Eurogroup. Σε αυτό προβλέπεται πλεόνασμα ύψους 3,5%. Και οι συνεννοήσεις αυτές εξακολουθούν και ισχύουν».

Χθες, εξάλλου, πραγματοποιήθηκε στην καγκελαρία και η πολυαναμενόμενη συνάντηση Μέρκελ - Λαγκάρντ.

Οι δυο τους συζήτησαν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ μετά τη συνάντηση η Κριστίν Λαγκάρντ έκανε δηλώσεις στο πρώτο κρατικό δίκτυο της γερμανικής τηλεόρασης, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που υπήρχαν μέχρι χθες. Δηλαδή, ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, δίχως ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πριν από το 2018.

Σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, «το ελληνικό χρέος δεν χρειάζεται κούρεμα». Πρόσθεσε δε πως «δεν χρειαζόμαστε κούρεμα, αλλά μείωση των επιτοκίων. Η Ελλάδα έχει υποστεί υπερβολική λιτότητα, οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να εξασφαλίζουν πως η χώρα θα σταθεί στα πόδια της. Χρειάζεται όμως πολλή δουλειά ακόμη, προτού παρουσιάσουμε το πρόγραμμα του ΔΝΤ για την Ελλάδα».

Από την άλλη, γερμανικές πηγές δηλώνουν ότι βρισκόμαστε κοντά σε μια συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει τη συμμετοχή του ΔΝΤ, αλλά χωρίς ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πριν από το 2018.

Αυτές βέβαια είναι διαρροές της γερμανικής πλευράς και φαίνεται να συμπίπτουν με αυτά που υποστήριξε η κ. Λαγκάρντ στις δηλώσεις της.

Εντύπωση εξάλλου προκάλεσαν χθες και οι δηλώσεις της Σάρα Βάγκενκνεχτ, προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke), του γερμανικού κόμματος που έχει στενές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η κ. Βάγκενκνεχτ στις δηλώσεις της λίγο-πολύ συμβουλεύει τους Ελληνες να βγουν από το ευρώ, καθώς λέει πως κατά τη γνώμη της αποτελεί «στενό κορσέ», ενώ προσθέτει πως γι’ αυτό πρέπει να αποφασίσει ο ελληνικός λαός, κάνοντας δηλαδή λόγο έμμεσα για δημοψήφισμα. Είναι η πρώτη φορά που υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος της Αριστεράς τάσσεται ανοιχτά υπέρ της εξόδου της χώρας μας από το ευρώ.

Δηλώσεις Γκάμπριελ

Δηλώσεις έγιναν και από τον αντικαγκελάριο και υπουργό Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος και σημείωσε: «Η Γερμανία πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Η Αθήνα πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες που έγιναν. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, ώστε ο ταλαιπωρημένος αυτός λαός να σταθεί στα πόδια του».

Δηλώσεις έκανε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ: «Αναμένω πως στα μέσα του 2018 η Ελλάδα θα σταθεί ξανά στα πόδια της και θα δανείζεται μόνη της από τις αγορές. Εάν οι επόμενοι μήνες αξιοποιηθούν σωστά, είμαι αισιόδοξος πως αυτό θα είναι το τελευταίο πρόγραμμα για την Ελλάδα».

Τέλος, την ίδια ώρα το περιοδικό «Στερν» δημοσίευσε δημοσκόπηση, στην οποία φαίνεται πως η γερμανική κοινή γνώμη έχει αντιστραφεί και υποστηρίζει πλέον ξεκάθαρα την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Το 52% λέει πως είναι υπέρ της εξόδου και το 42% κατά.

ΕΥΡΩΠΗ
Η Γερμανία... υπεράνω όλων
Αντιλαμβανόμενο τον κίνδυνο κατάρρευσης του οικονομικού μοντέλου με το οποίο ηγεμονεύει στην Ενωση, υπό την απειλή πιθανών νέων δημοψηφισμάτων και αποσκιρτήσεων χωρών-μελών, το Βερολίνο σπεύδει να τρίξει τα...
Η Γερμανία... υπεράνω όλων
ΕΥΡΩΠΗ
Ψάχνει τη λύση στη ρίζα του προβλήματος
Το προσφυγικό και το μεταναστευτικό αποτελούν πρόβλημα του οποίου η λύση είναι εξαιρετικά δύσκολη, αλλά από τους βασικούς πυλώνες της γερμανικής πολιτικής στο ζήτημα αυτό. Αναζητώντας λύση, η καγκελάριος...
Ψάχνει τη λύση στη ρίζα του προβλήματος
ΕΥΡΩΠΗ
Σοκ και... ψυχραιμία στο Βερολίνο
Σοκ προκάλεσε στο Βερολίνο η απόφαση των Βρετανών ψηφοφόρων που έδειξε την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε., αλλά χθες, όσο η μέρα προχωρούσε, η γερμανική πρωτεύουσα έδειχνε να αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη...
Σοκ και... ψυχραιμία στο Βερολίνο
ΕΥΡΩΠΗ
Εγινε παρεξήγηση κι ...εξήγηση δεν δόθηκε
Η Αθήνα φαίνεται να αγνόησε πως ό,τι λένε οι Γερμανοί το εννοούν και το πληρώνει, καθώς οι διαρροές του Wikileaks συνάσπισαν εναντίον της ΔΝΤ και Βερολίνο, ενώ με το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της το...
Εγινε παρεξήγηση κι ...εξήγηση δεν δόθηκε
ΕΥΡΩΠΗ
Το ΔΝΤ πρέπει να μείνει, ξεκαθαρίζει η Γερμανία
Καγκελαρία και υπουργείο Οικονομικών επιμένουν στον ρόλο του Ταμείου, δηλώνοντας επίσης ότι ο στόχος για 50 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις παραμένει, ενώ επισήμαναν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κουρευτεί το...
Το ΔΝΤ πρέπει να μείνει, ξεκαθαρίζει η Γερμανία
ΕΥΡΩΠΗ
«Το ΔΝΤ θα παραμείνει επειδή το επιθυμούν πολλοί Ευρωπαίοι»
Το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα όχι μόνο γιατί το θέλει η Γερμανία, αλλά επειδή το θέλουν και πολλοί άλλοι Ευρωπαίοι. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε η καγκελάριος Μέρκελ προς την Αθήνα, λίγο μετά...
«Το ΔΝΤ θα παραμείνει επειδή το επιθυμούν πολλοί Ευρωπαίοι»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας