Οχι τυχαία, η πολύκροτη δίκη για την απόπειρα δολοφονίας του Τούρκου προέδρου Ερντογάν κατά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου διεξάγεται κοντά στη Μαρμαρίδα, γνωστό τουριστικό θέρετρο στα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο και θέατρο των όσων «σκοτεινών» εκτυλίχθηκαν την αποφράδα εκείνη νύχτα.
Καθότι το τοπικό δικαστήριο στην πόλη Μούγλα κρίθηκε ακατάλληλο για μια τόσο μεγάλη δίκη, χρησιμοποιήθηκε η αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Εμπορίου και Βιομηχανίας, που χθες έμοιαζε με φρούριο από τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας.
Αυτά βέβαια δεν εμπόδισαν καμιά 200αριά υποστηρικτές του Τούρκου προέδρου να συγκεντρωθούν κοντά στην είσοδο του κτιρίου, κραδαίνοντας σημαίες και αξιώνοντας την επιβολή της θανατικής ποινής στους κατηγορουμένους, καθώς αυτοί οδηγούνταν ανά ομάδες στο πρόχειρο δικαστήριο από τις δυνάμεις ασφαλείας.
Το κατηγορητήριο
Στο εδώλιο κάθονται θεωρητικά 47 άτομα, καθώς τα τρία δικάζονται ερήμην, ανάμεσά τους και ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ ιμάμης -«τρομοκράτης» και «εγκέφαλος» της απόπειρας πραξικοπήματος, κατά την Αγκυρα- Φετουλάχ Γκιουλέν.
Επί του συνόλου, οι 37 είναι πρώην στρατιωτικοί, μεταξύ αυτών και ο πρώην υπασπιστής του Ερντογάν, συνταγματάρχης Αλί Γιαζιτζί. Οι περισσότεροι εμφανίστηκαν χθες στη δίκη ντυμένοι με κοστούμια.
Ολοι τους αντιμετωπίζουν ποινές ισοβίων, μεταξύ άλλων για απόπειρα δολοφονίας του προέδρου, συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και ανατροπή της συνταγματικής τάξης.
«Η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με τους Κούρδους και ισλαμικές ομάδες», σχολιάζει στη χθεσινή του ανταπόκριση από την Αγκυρα για το France24 ο Τζάσπερ Μόρτιμερ, «και το δημοψήφισμα [για την αναθεώρηση του Συντάγματος] είναι σε δύο μήνες», στις 16 Απριλίου.
«Ο πρόεδρος Ερντογάν λέει συνεχώς ότι οι στασιαστές ήταν γκιουλενιστές. Τον βολεύει πολιτικά να μπορεί να ισχυρίζεται ότι πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος ήταν ο Φετουλάχ Γκιουλέν», επισημαίνει. «Αυτό όμως που θα έχει ενδιαφέρον σε αυτή τη δίκη είναι εάν κάποιοι από τους κατηγορουμένους δηλώσουν ότι δεν είναι γκιουλενιστές»...
Κάτι τέτοιο λίγο φαίνεται πάντως να απασχολεί τις τουρκικές αρχές, που μόνο μέσα στην τελευταία εβδομάδα προσήγαγαν άλλους 1.600 ανθρώπους για ανάκριση, ως υπόπτους για διασυνδέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις (κατά την Αγκυρα, σε αυτές συγκαταλέγονται συλλήβδην το «Ισλαμικό κράτος», το PKK και οι γκιουλενιστές), ενώ έπαυσαν άλλους 203 δικαστές και εισαγγελείς.
Στο μεσοδιάστημα το φιλοκουρδικό-αριστερό HDP (που, όπως και το κεμαλικό CHP, αντιτίθεται στη συνταγματική αναθεώρηση) προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενάντια στις παράνομες -όπως τις χαρακτηρίζει- προφυλακίσεις των συμπροέδρων του για τρομοκρατία, ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ άλλαξε άρδην προεκλογικό τροπάρι.
«Δεν έχουμε πρόθεση να παρέμβουμε στις επιλογές των πολιτών και να τους συντάξουμε με τρομοκρατικές ομάδες» δήλωσε, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τον πρόσφατο καταιγισμό... επίσημων απειλών -ακόμη και διά στόματος Ερντογάν- ότι όσοι ψηφίσουν κατά της εγκαθίδρυσης προεδρικού συστήματος είναι με τους τρομοκράτες.
Γιλντιρίμ με Μάικ Πενς
Κατά τα λοιπά, ο Τούρκος πρωθυπουργός (το αξίωμα του οποίου θα καταργηθεί σε περίπτωση έγκρισης της συνταγματικής αναθεώρησης) δήλωσε ενθουσιασμένος από τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Μάικ Πενς, στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου.
Αίσθημα, που ήλθαν να τονώσουν περαιτέρω οι χθεσινές δηλώσεις του υποψήφιου πρέσβη των ΗΠΑ στην Ε.Ε., Τεντ Μάλοχ (γνωστός στα καθ’ ημάς για τις δηλώσεις του περί οικειοθελούς Grexit), υπέρ της έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν και μιας πιθανής συνάντησης των προέδρων Τραμπ και Ερντογάν στη σύνοδο των G20, τον Ιούλιο, στο Αμβούργο.
Θέματα, που παραμένει άγνωστο εάν βρέθηκαν -μαζί με το Συριακό- στην ατζέντα των συνομιλιών που είχε χθες με τους Ερντογάν και Γιλντιρίμ, στην Αγκυρα, ο «βετεράνος» Ρεπουμπλικανός και πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της αμερικανικής Γερουσίας, Τζον Μακέιν.
Το σίγουρο είναι ότι ο ίδιος απέφυγε να τονίσει στην τουρκική ηγεσία ότι με τη φίμωση του Τύπου «αρχίζουν οι δικτάτορες», όπως είχε κατηγορήσει λίγες ώρες νωρίτερα τον πρόεδρό του, Ντόναλντ Τραμπ.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας