• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.8°C / 24.0°C
  1 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.7°C / 23.4°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 20.0°C / 22.7°C
  2 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.0°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.1°C / 19.9°C
  0 BF
  68%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 18.5°C / 22.0°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 18.4°C
  2 BF
  63%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.1°C / 19.9°C
  1 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 17.3°C / 22.9°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.8°C
  1 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  100%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.5°C / 19.9°C
  2 BF
  68%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 18.5°C / 20.6°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 22.8°C
  3 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 24.2°C
  0 BF
  52%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  1 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.2°C / 22.8°C
  1 BF
  94%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  83%
(AP Photo/Olivier Matthys) ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ

Το Ευρωκοινοβούλιο επικύρωσε την εμπορική συμφωνία CETA

 • A-
 • A+

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσε χθες τη διαβόητη εμπορική συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά (CETA), η οποία τίθεται πλέον σε «προσωρινή εφαρμογή» από τον επόμενο μήνα.

Η συμφωνία, που εγκρίθηκε με 408 ψήφους υπέρ, 254 κατά και 33 αποχές, καταργεί όλους σχεδόν (98%) τους τελωνειακούς δασμούς στις εμπορικές συναλλαγές των δύο πλευρών, εκτός από εκείνους που επιβάλλονται σε υπηρεσίες δημόσιου συμφέροντος, οπτικοακουστικές υπηρεσίες, υπηρεσίες μεταφορών και ορισμένα γεωργικά προϊόντα.

Προβλέπει ακόμη την αμοιβαία αναγνώριση της πιστοποίησης πληθώρας αγαθών, από ηλεκτρικά είδη ώς παιχνίδια.

Ο Καναδάς θα ανοίξει τις ομοσπονδιακές και περιφερειακές αγορές δημόσιων συμβάσεων που είναι ήδη ανοιχτές στην Ευρώπη.

Η CETA, όπως και όλες οι μοντέρνες πολυεθνικές συμφωνίες του είδους (TPP, TTIP, NAFTA κ.λπ.), δεν εστιάζει μόνο στο εμπόριο.

Εισάγει μια σειρά από κανόνες οι οποίοι δεν έχουν άμεση σχέση με το εμπόριο και στοχεύουν μεταξύ άλλων στην προστασία των διεθνών επενδύσεων, την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών, την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων.

Απώτερος στόχος είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολυεθνικών επιχειρήσεων και η επέκταση της ισχύος τους στην παγκόσμια οικονομία. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο συνάντησε και την τεράστια αντίδραση των ευρωπαϊκών λαών.

Η αντίδραση αυτή κορυφώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, όταν η Βαλονία απέρριψε αρχικά τη συμφωνία οδηγώντας σε τέλμα τις επταετείς διαπραγματεύσεις.

Τελικά, ύστερα από απίστευτους εκβιασμούς και πιέσεις, το Κοινοβούλιο της γαλλόφωνης επαρχίας του Βελγίου έκανε πίσω και η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών υπογράφηκε.

Καθοριστική σε αυτήν την εξέλιξη ήταν η «ερμηνευτική συμφωνία» που υπογράφηκε μεταξύ των δύο μερών και η οποία προβλέπει (α) την προστασία των δημόσιων αγαθών και το δικαίωμα επανεθνικοποίησης ιδιωτικοποιημένων δημόσιων επιχειρήσεων, (β) τη διατήρηση των υψηλών ευρωπαϊκών προδιαγραφών για την προστασία καταναλωτή και περιβάλλοντος, (γ) την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζόμενων σύμφωνα με τα πρότυπα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

Η Κομισιόν συμπεριέλαβε στη συμφωνία ρήτρα επανεξέτασης που επιτρέπει τροποποίηση του κεφαλαίου το οποίο καλύπτει την εργασία.

Το «κοινό ερμηνευτικό εργαλείο» στο οποίο συμφώνησαν οι δύο πλευρές επιτρέπει στις κυβερνήσεις να ενισχύσουν την προστασία των εργαζομένων και να αναλαμβάνουν δράση κατά των παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας.

Κρίσιμα ζητήματα που ακόμη παραμένουν σε εκκρεμότητα είναι το αμφιλεγόμενο (ιδιωτικό) Δικαστήριο Επενδύσεων (ICS) και η προστασία των δημόσιων υπηρεσιών.

Η CETA αναμένεται να τεθεί σε ισχύ προσωρινά φέτος την άνοιξη. Οι εθνικές διαδικασίες κύρωσης μπορεί να διαρκέσουν αρκετά χρόνια, ειδικά σε όσες χώρες αυτή γίνει μέσω δημοψηφίσματος.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
H CETA δίχασε τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές
Τις μεγάλες διαφορές μεταξύ των Ευρωπαίων σοσιαλιστών -ειδικά Γερμανών και Γάλλων- ανέδειξε η ψηφοφορία της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα για την επικύρωση της εμπορικής...
H CETA δίχασε τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές
ΕΥΡΩΠΗ
Δεν είναι τελειωμένη υπόθεση ακόμα η CETA
Ακτιβιστές στην Ολλανδία έχουν συγκεντρώσει σχεδόν τα δυο τρίτα των απαιτούμενων υπογραφών που θα ανοίξουν τον δρόμο στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την τύχη της CETA. Το επιχείρημα τους γνωστό: ευνοεί τα...
Δεν είναι τελειωμένη υπόθεση ακόμα η CETA
ΕΥΡΩΠΗ
Ζήτω η Βαλονίξ!
Tις τελευταίες μέρες, η γαλλόφωνη Βαλονία των 3,5 εκατ. κατοίκων με το «όχι» της απέναντι στη CETA, τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Καναδά και Ε.Ε., κατάφερε να κάνει τους πάντες άνω-κάτω: τον Καναδό...
Ζήτω η Βαλονίξ!
ΕΥΡΩΠΗ
Τη Δευτέρα εκπνέει η προθεσμία για τη CETA
Μέχρι αργά τη Δευτέρα έχει διορία το Βέλγιο για να κάμψει τις αντιρρήσεις των Βαλόνων για την εμπορική συμφωνία με τον Καναδά αλλιώς η Σύνοδος κορυφής μεταξύ των δυο πλευρών που έχει προγραμματιστεί για την...
Τη Δευτέρα εκπνέει η προθεσμία για τη CETA
ΕΥΡΩΠΗ
Το Ευρωκοινοβούλιο αποφασίζει για την εμπορική συμφωνία Ε.Ε.-Βρετανίας
Η τελική συζήτηση ξεκίνησε σήμερα και η σχετική ψηφοφορία, που θα δώσει τέλος σε μια μακροχρόνια διαδικασία διαζυγίου, θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Τετάρτης.
Το Ευρωκοινοβούλιο αποφασίζει για την εμπορική συμφωνία Ε.Ε.-Βρετανίας
ΕΥΡΩΠΗ
Στο Λονδίνο η μετά-Βrexit συμφωνία, την υπέγραψαν φον ντερ Λάιεν και Μισέλ
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Πρόεδρος της Κομισιόν υπέγραψαν εκ μέρους της Ε.Ε. τη συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ηνωμένου Βασιλείου.
Στο Λονδίνο η μετά-Βrexit συμφωνία, την υπέγραψαν φον ντερ Λάιεν και Μισέλ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας