• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 20.2°C
  0 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 17.0°C
  6 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  5 BF
  72%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.0°C / 14.0°C
  5 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  3 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 16.6°C
  3 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  5 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 22.9°C
  6 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 21.1°C
  5 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  5 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 15.9°C
  5 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 18.5°C
  3 BF
  59%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  71%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 24.8°C
  4 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 20.4°C
  3 BF
  52%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  3 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.7°C / 16.2°C
  3 BF
  55%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  3 BF
  78%

Μέι και Τραμπ τόνισαν την «ειδική σχέση» μεταξύ ΗΠΑ και Βρετανίας, την οποία υποσχέθηκαν να ενισχύσουν

AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

Άμυνα και εμπόριο τα στοιχεία της «ειδικής σχέσης» Μέι-Τραμπ

 • A-
 • A+

Η οικοδόμηση εμπορικών και στρατιωτικών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Βρετανίας ήταν στο επίκεντρο της της συνάντησης της Τερέζα Μέι με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στον Λευκό Οίκο.

Η παρουσία της Τερέζα Μέι στις ΗΠΑ είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη ξένου ηγέτη μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Ντόναλντ Τραμπ, που μέσα σε ελάχιστα 24ωρα έχει δείξει ότι είναι αποφασισμένος να αλλάξει σχεδόν τα πάντα τόσο στο εσωτερικό της χώρας του όσο και στις εξωτερικές της σχέσεις.

Μετά τη συνάντησή τους και κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η πρωθυπουργός της Βρετανίας, δήλωσε ότι οι δύο χώρες θέλουν να οικοδομήσουν στρατιωτικές και εμπορικές σχέσεις.

Όπως είπε, το Λονδίνο εξετάζει το πώς θα επιτευχθεί μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ και ότι συζητήθηκαν τα πρακτικά βήματα που μπορούν να γίνουν ώστε να καταστούν ευκολότερες οι εμπορικές συναλλαγές.

Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, το οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ έχει χαρακτηρίσει «παρωχημένο οργανισμό», προκαλώντας διεθνείς αντιδράσεις, η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι και οι δύο χώρες αναγνωρίζουν την αξία του και διατηρούν τη δέσμευσή τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ, όπως είπε, υποσχέθηκε ότι «θα στηρίζει 100%» το ΝΑΤΟ, μολονότι το έχει επικρίνει πολλές φορές.

Κατά τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, όμως, το ΝΑΤΟ θα πρέπει να εξοπλιστεί ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει τον κυβερνοπόλεμο και ότι η ίδια θα προσπαθήσει να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους όσον αφορά τη χρηματοδότηση της Συμμαχίας.

Όσον αφορά την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, η Τερέζα Μέι είπε ότι εντείνονται οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών στον κυβερνοχώρο.

Πάντως, όταν ρωτήθηκε για τις σχέσεις με τη Ρωσία, η πρωθυπουργός της Βρετανίας τήρησε τη γνωστή θέση που εκφράζουν και οι αξιωματούχοι της Ε.Ε., ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί λόγω του Ουκρανικού θα πρέπει να συνεχιστούν, έως ότουι η Μόσχα να εφαρμόσει τις συνθήκες του Μινσκ.

Η Τερέζα Μέι μίλησε για την ειλικρινή και ανοιχτή «ειδική σχέση» που υπάρχει μεταξύ των ΗΠΑ και της Βρετανίας και σχολιάζοντας τις σχέσεις μεταξύ της ίδιας και του προέδρου Τραμπ, είπε ότι "θα υπάρξουν φορές που θα διαφωνεί" μαζί του.

Όπως είπε, υπάρχουν πολλά ζητήματα στα οποία οι δύο χώρες συμφωνούν και ότι «ακούει τον πρόεδρο και ο πρόεδρος ακούει εμένα».

Επίσης, ανακοίνωσε ότι μετέφερε στον Ντόναλντ Τραμπ πρόσκληση της βασίλισσας Ελισάβετ να επισκεφθεί τη Βρετανία εντός του έτους, την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος αποδέχτηκε.

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πώς ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο διατηρούν «σπουδαίους δεσμούς» και ότι προτίθενται να «στηρίξουν αυτήν τη σπουδαία και ειδική σχέση».

«Μαζί» είπε, «Αμερική και Βρετανία είναι ένας φάρος ευημερίας και τήρησης της τάξης».

Τραμπ: Το Brexit θα σας προσδώσει «ταυτότητα»

Ο Ντόναλντ Τραμπ, από την πλευρά του, απέδειξε για μια κόμη φορά πόσο ένθερμος υποστηρικτής του Brexit είναι.

«Το Brexit θα είναι κάτι το θαυμάσιο για τη χώρα σας» τόνισε.

«Όταν η κατάσταση εξομαλυνθεί, θα έχετε τη δική σας ταυτότητα και θα έχετε τους πολίτες που εσείς θέλετε στη χώρα σας» επισήμανε και τόνισε:

«Και θα μπορείτε να συνάψετε συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου χωρίς να έχετε κάποιον να σας επιτηρεί και να παρακολουθεί τι κάνετε».

«Έχω μια πολύ κακή εμπειρία» με την Ε.Ε., πρόσθεσε, διότι όταν «έχω κάποια δραστηριότητα σε κάποια χώρα» της Ε.Ε., «είναι πολύ πολύ δύσκολη η έκδοση αδειών».

«Είναι σύντομη, εύκολη κι αποτελεσματική η έκδοση αδειών από μια χώρα. Όμως είναι πολύ πολύ δύσκολη η έκδοση άδειας από μια μεγάλη ομάδα –εγώ την ονομάζω κοινοπραξία».

Το Brexit «εντέλει θα είναι ένα θαυμάσιο πλεονέκτημα, όχι ένα τεράστιο εμπόδιο» συμπέρανε.

Ε.Ε.: Παρακολουθούμε στενά

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει μεγάλη καχυποψία για το νέο κεφάλαιο που ανοίγει στις σχέσεις ΗΠΑ-Βρετανίας, δεδομένου ότι αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση. 

Ο υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία, Εμανουέλ Μακρόν, είχε δήλωσε πριν από την άφιξη της Τερέζα Μέι στην Ουάσινγκτον ότι η Βρετανία κινδυνεύει να καταστεί «υποτακτικός» των ΗΠΑ, ενώ εντός της Ε.Ε. «ζούσε με ισορροπία».

Πλέον, είπε, η Βρετανία «γίνεται χώρα υποτελής, ένας κατώτερος εταίρος των ΗΠΑ».

Επιπλέον κατηγόρησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι δεν μπορεί να διαφυλάξει τις δυτικές αξίες, κάνοντας επιλογές «ιδιαίτερα σοβαρές και ανησυχητικές».

Επέλεξε, είπε, να δημιουργήσει μια «Αμερική που προκαλεί, που αποσταθεροποιεί» και πλέον «η εσωστρεφής Αμερική δεν μπορεί να θεωρηθεί εγγυητής της ευρωπαϊκής ασφάλειας».

Από την πλευρά του, ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit, άφησε να διαρρεύσει τη δυσαρέσκειά του και -ιδιωτικά- δήλωσε ότι όσο το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει μέλος της Ε.Ε. δεν έχει νομικά το δικαίωμα να διαπραγματεύεται ούτε να συνάπτει σχέσεις εμπορίου με τρίτες χώρες.

Και επίσης ότι αν προχωρήσεις σε τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις, αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στις διαπραγματεύσεις για τηνέξοδο της Βρετανίας από την Ένωση.

Άλλος αξιωματούχος, που μίλησε σε καθεστώς ανωνυμίας, δήλωσε: «Ό,τι και να γίνει, εμείς παρακολουθούμε στενά».

Υπήρξε προεργασία

Η επίσκεψη της Τερέζα Μέι στην Ουάσινγκτον είναι αποτέλεσμα μακράς προετοιμασίας ήδη από τον Νοέμβριο, μετά τις αμερικανικές εκλογές.

Στενοί συνεργάτες της είχαν συναντήσει συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ τον Δεκέμβριο, ενώ και ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον είχε πάει στην Ουάσινγκτον μέσα στον Ιανουάριο για να συζητήσει τις προοπτικές μια διμερούς εμπορικής συμφωνίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Brexit: Η δύσκολη μοιρασιά μετά το διαζύγιο
Το Brexit αποτελεί γεγονός ακόμη και από πλευράς νομικής διαδικασίας, με την απόφαση αποχώρησης που εξέδωσε χθες το Συμβούλιο της Ε.Ε. Ποιος έχασε και ποιος κέρδισε;
Brexit: Η δύσκολη μοιρασιά μετά το διαζύγιο
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ο Τραμπ εκνευρίζει τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ
Νέο «κήρυγμα» σε Ευρωπαίους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, κυρίως δε στη Γερμανία, να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους στο 2% του ΑΕΠ, λίγο πριν από την έναρξη της διήμερης συνόδου κορυφής της Βορειοατλαντικής...
Ο Τραμπ εκνευρίζει τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Τζον Κέρι: Το Brexit μπορεί να μη γίνει ποτέ
Η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. μπορεί να μην γίνει ποτέ, σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος τόνισε υπάρχουν ορισμένα μέσα που μπορούν να την αποτρέψουν. «Δεν θέλω ως υπουργός Εξωτερικών...
Τζον Κέρι: Το Brexit μπορεί να μη γίνει ποτέ
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Προσεκτικός ο Ομπάμα, «ξεσάλωσε» ο Τραμπ
«Παγωμένη» ήταν η πρώτη αντίδραση της Ουάσινγκτον στο άκουσμα του Brexit, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση και προσωπικά ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχαν ταχθεί δημόσια υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στους...
Προσεκτικός ο Ομπάμα, «ξεσάλωσε» ο Τραμπ
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Κανονικά θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο Ε.Ε. - ΗΠΑ για εμπόριο και τεχνολογία
Παρά τη διπλωματική κρίση που πυροδότησε η ακύρωση συμβολαίου πώλησης γαλλικών υποβρυχίων, η Ε.Ε. επιβεβαίωσε ότι θα πραγματοποιηθούν τελικά οι προγραμματισμένες για την άλλη εβδομάδα συνομιλίες.
Κανονικά θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο Ε.Ε. - ΗΠΑ για εμπόριο και τεχνολογία
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ο λύκος κι αν εγέρασε...
Κάτω από ένα περιτύλιγμα από χαμόγελα, «καλοπροαίρετα» σχόλια και ζεστές χαιρετούρες, ο Τζο Μπάιντεν έκρυβε το πραγματικό του «δωράκι» προς Ευρωπαίους και ΝΑΤΟϊκούς ηγέτες: την βαθιά ψυχροπολεμική του ατζέντα.
Ο λύκος κι αν εγέρασε...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας