Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τραμπ: Ανάμεσα σε άλλα, θα χτίσουμε το τείχος!

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράφει τα διατάγματα για περιορισμό της μετανάστευσης και απαγόρευση εισόδου προσφύγων

(AP Photo/Evan Vucci)

Τραμπ: Ανάμεσα σε άλλα, θα χτίσουμε το τείχος!

  • A-
  • A+

Το σκληρό του πρόσωπο επιμένει να δείχνει από τις πρώτες κιόλας ημέρες του στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ. Σήμερα αναμένεται να υπογράψει διατάγματα για τον περιορισμό της μετανάστευσης, αλλά και την απαγόρευση εισόδου προσφύγων στις ΗΠΑ. Παράλληλα, επιβάλλει λογοκρισία στις κρατικές υπηρεσίες για περιβαλλοντικά θέματα.

Ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ προανήγγειλε μέσω Twitter πως σήμερα θα υπάρξουν εξελίξεις αναφορικά με ζητήματα εθνικής ασφάλειας σημειώνοντας, παράλληλα, ότι «ανάμεσα σε άλλα θα χτίσουμε το τείχος».

Σύμφωνα με πηγές του Κογκρέσου, αλλά και ειδικούς σε θέματα μετανάστευσης, ο Ντ. Τραμπ αναμένεται να υπογράψει σήμερα προεδρικά διατάγματα σχετικά με την προσωρινή απαγόρευση εισόδου προσφύγων στις ΗΠΑ, αλλά και την ανάκληση της βίζας για πολίτες από τη Συρία και άλλων έξι χωρών από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Το πακέτο των μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας στα σύνορα των ΗΠΑ, είναι πιθανό να περιλαμβάνει την κατασκευή του τείχους στα σύνορα μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού, αλλά και την εφαρμογή άλλων μέτρων για τη μείωση του αριθμού των παράνομων μεταναστών που ζουν εντός της αμερικανικής επικράτειας.

Ο Στίβεν Λεγκόμσκι, που ήταν υψηλόβαθμος σύμβουλος για τις αρμόδιες υπηρεσίες μετανάστευσης των ΗΠΑ στην προηγούμενη κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος διατηρεί το δικαίωμα να περιορίσει την είσοδο προσφύγων, αλλά και την έκδοση βίζας από χώρες ειδικού ενδιαφέροντος, στην περίπτωση που κρίνεται ότι με την απόφαση αυτή, εξυπηρετείται το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ. “Από καθαρά νομική άποψη, θα βρίσκεται ακριβώς εντός των ορίων της δικαιοδοσίας του. Αλλά από πολιτική άποψη, θα είναι μία τρομακτική ιδέα, με δεδομένη τη μεγάλη ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες,” τόνισε ο Λεγκόμσκι που είναι καθηγητής Νομικής στο πανεπιστήμιο (Washington University) στο Σεντ Λούις.

Τόσο ο ίδιος, ο Τραμπ, όσο και ο Γερουσιαστής, Τζεφ Σέσιονς, τον οποίο έχει επιλέξει για την ηγεσία του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, έχουν δηλώσει ότι θα επικεντρώσουν την προσοχή τους στην επιβολή περιορισμών, κατά χωρών, οι μετανάστες των οποίων, μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο για την πραγματοποίηση τρομοκρατικών επιθέσεων. Έτσι, η νέα αμερικανική κυβέρνηση κλείνει περισσότερο προς την εφαρμογή ενός ειδικού πλαισίου μέτρων κι όχι την εφαρμογή απαγόρευσης εισόδου στις ΗΠΑ, σε όσους ακολουθούν μία συγκεκριμένη θρησκεία.

«Θα στείλω το FBI»

Χθες το βράδυ, μέσω Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ τοποθετήθηκε για τη βία που έχει αυξηθεί τον τελευταίο καιρό στο Σικάγο. Έκανε, μάλιστα, λόγο για «σφαγή» και απείλησε πως θα στείλει την ομοσπονδιακή αστυνομία στην πόλη εάν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Χαρακτηριστικά:

Λογοκρισία στην... κλιματική αλλαγή

Εξίσου ανησυχητικά είναι, όμως, τα όσα γίνονται γνωστά για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση του ακροδεξιού μεγιστάνα ετοιμάζεται να... χειριστεί τα περιβαλλοντικά θέματα. Αυτός δεν είναι άλλος από τη λογοκρισία, καθώς ήδη έχουν ληφθεί μέτρα περιορισμού της ροής πληροφόρησης από αρκετές υπηρεσίες, σε μια σειρά πράξεων που φαίνεται να στοχεύουν στην αποθάρρυνση των αντίθετων προς αυτήν απόψεων.

Υπάλληλοι στην Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (ΥΠΠ) και τα υπουργεία Εσωτερικών, Γεωργίας και Υγείας και Ανθρώπινων Υπηρεσιών έχουν λάβει οδηγίες από τη νέα τους ηγεσία που περιορίζουν πώς επικοινωνούν με το κοινό, όπως δήλωσαν πολλαπλές πηγές.

Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι ο Ντόναλντ Τραμπ αμφισβητεί τα στοιχεία για την κλιματική αλλαγή και οι κινήσεις αυτές έρχονται να επαλήθεύσουν τις ανησυχίες ότι μπορεί να προσπαθήσει να παρακάμψει τις επιστημονικές έρευνες που δείχνουν ότι οι εκλύσεις διοξειδίου του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη, καθώς και τους μόνιμους υπαλλήλους στις υπηρεσίες αυτές που διεξάγουν το μεγαλύτερο μέρος τέτοιων ερευνών.

Όλες οι υπηρεσίες που επηρεάζονται από τις πράξεις αυτές συμβάλλουν έστω και περιορισμένα σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον και έχουν συμμετάσχει σε διάφορες προσπάθειες που αφορούν την κλιματική αλλαγή, όπως τις επιδράσεις στις φυσικές πηγές και την ανθρώπινη υγεία.

Χθες, μια πηγή στην ΥΠΠ είπε ότι μέλη της κυβέρνησης Τραμπ είπαν στο προσωπικό να μη μιλά με δημοσιογράφους και να μην αναρτά δελτία τύπου ή τμήματα μπλογκ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το προσωπικό της ΥΠΠ έχει επίσης λάβει εντολή να μην δημοσιοποιεί διαλέξεις, συμπόσια ή τηλεδιασκέψεις που έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες 60 μέρες, σύμφωνα με την πηγή που ζήτησε να μείνει ανώνυμη.

Ερωτηθείς εάν η ΥΠΠ έχει «φιμωθεί», ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ είπε χθες, «Δεν ξέρω. (...) Το διερευνούμε. (...) Δεν νομίζω ότι αποτελεί έκπληξη πως θα επανεξετάσουμε τις πολιτικές, αλλά δεν έχω πληροφόρηση αυτή τη στιγμή».

Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος ζήτησε από την Υπηρεσία να «παγώσει» προσωρινά κάθε σύμβαση και χρηματοδότηση μέχρι την επανεξέτασή τους, σύμφωνα με πολλαπλές πηγές. Η ΥΠΠ χορηγεί χρήματα και υπογράφει συμβάσεις αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο για να υποστηρίξει προγράμματα που αφορούν περιβαλλοντικούς ελέγχους, καθαρισμούς και έρευνες.

«Το προσωπικό της ΥΠΠ επενεξετάζει τις πληροφορίες χορηγιών και συμβάσεων με την ομάδα μετάβασης της νέας κυβέρνησης», δήλωσε η εκπρόσωπος της Υπηρεσίας, Τζούλια Βάλενταϊν. «Ο στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε την επαλήθευση των χορηγιών και συμβάσεων μέχρι το τέλος της μέρας, την Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου», πρόσθεσε.

Η αντίδραση των περιβαλλοντικών οργανώσεων ήταν οργισμένες, ενώ ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Έρικ Σνάιντερμαν, δήλωσε ότι το γραφείο του «θα εξετάσει κάθε νόμιμη οδό για να βεβαιωθεί ότι η ΥΠΠ εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της να κρατήσει την ατμόσφαιρα και τα ύδατα της πολιτείας μας ασφαλή».

Τη Δευτέρα ανακοινώθηκε στους υπαλλήλους του υπουργείου Γεωργίας μέσω εσωτερικού υπομνήματος που είδε το πρακτορείο Reuters ότι κάθε επικοινωνία με τα ΜΜΕ θα πρέπει να έχει εκγριθεί προηγουμένως από την κυβέρνηση, και οι αναρτήσεις σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να επαληθεύονται από διευθυντές «για να αφαιρεθούν αναφορές σε προτεραιότητες και πρωτοβουλίες πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης».

Στο μεταξύ, το υπουργείο αποποιήθηκε άλλο ένα μήνυμα που εστάλη τη Δευτέρα ηλεκτρονικά στο τμήμα επιστημονικής έρευνας το οποίο διέταζε την αναστολή της δημοσίευσης «κάθε εγγράφου με αποδέκτη το κοινό», καθώς και ειδήσεις ή φωτογραφίες, λέγοντας ότι στάλθηκε χωρίς άδεια και ότι δεν συμπεριλαμβάνει την απαγόρευση έκδοσης επιστημονικών εργασιών που έχουν εγκριθεί από επιστήμονες.

Αξιωματούχοι του υπουργείου έλαβαν, επίσης, ένα υπόμνημα το οποίο τους διέταζε να μη στείλουν «κανένα γράμμα», ηλεκτρονικό ή μη, σε άλλους δημόσιους αξιωματούχους. Αντίθετα, θα πρέπει να αναφέρουν κάθε τέτοιο αίτημα για πληροφορίες στην ηγεσία του υπουργείου, η οποία δεν θα πρέπει να κάνει οτιδήποτε προτού λάβει οδηγίες από τον Λευκό Οίκο για τις πολιτικές του, σύμφωνα με μια πηγή που διάβασε το υπόμνημα.

Οι υποψήφιοι του Τραμπ για επικεφαλής της ΥΠΠ και των υπουργείων Εσωτερικών και Γεωργίας αναμένουν την έγκριση της Γερουσίας. Ο Τραμπ έχει βασιστεί σε μεγάλο μέρος στο λόμπι της βιομηχανίας ενέργειας και σε think-tanks που υποστηρίζουν την γεώτρηση για πετρέλαιο, για να χτίσει μια ομάδα που θα προετοιμάσει την ΥΠΠ για τη νέα της ηγεσία, σύμφωνα με έναν κατάλογο της νέας δεκαμελούς ομάδας που είδε το Reuters τη Δευτέρα.

ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ο Τραμπ στη χώρα της... Μόρντορ
Σκοτεινιάζει όλο και πιο πολύ η Ουάσινγκτον με την υπογραφή του διατάγματος από τον Ντόναλντ Τραμπ για την ανέγερση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό και με την επί της ουσίας λογοκρισία που επέβαλε η...
Ο Τραμπ στη χώρα της... Μόρντορ
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Η Washington Post «ψηφίζει» Μπάιντεν
Ανοιχτά θέση υπέρ του υποψηφίου των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου πήρε η εφημερίδα Washington Post, η οποία σε άρθρο γνώμης, χαρακτηρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ «τον χειρότερο πρόεδρο της...
Η Washington Post «ψηφίζει» Μπάιντεν
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ακάθεκτος ο Τραμπ, «αποψιλώνει» το περιβάλλον, με «όχημα» την πανδημία
Δύο νέες τροπολογίες, κατ' εντολήν Τραμπ, προωθεί η κυβέρνηση στις ΗΠΑ, «βούτυρο στο παντεσπάνι» των μεγάλων εταιρειών και «ταφόπλακα» για έγχρωμους, αυτόχθονες και φτωχούς
Ακάθεκτος ο Τραμπ, «αποψιλώνει» το περιβάλλον, με «όχημα» την πανδημία
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Fake βίντεο με τον Τραμπ να σκοτώνει αντιπάλους του και ΜΜΕ
Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει το κατασκευασμένο από υποστηρικτές του προέδρου βίντεο, το οποίο έχει γίνει viral και τον δείχνει να πυροβολεί και να μαχαιρώνει πολιτικούς αντιπάλους του και αμερικανικά...
Fake βίντεο με τον Τραμπ να σκοτώνει αντιπάλους του και ΜΜΕ
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Οι ΗΠΑ περιορίζουν την προστασία των απειλούμενων ειδών
Τον Νόμο για την Προστασία των Απειλούμενων Ειδών τροποποίησε η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, προκαλώντας τις αντιδράσεις των οργανώσεων προστασίας του περιβάλλοντος, οι οποίες υποστηρίζουν ότι πρόκειται για...
Οι ΗΠΑ περιορίζουν την προστασία των απειλούμενων ειδών
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Εφετείο «λογόκρινε» τη λογοκρισία από τον Τραμπ
Ομοσπονδιακό εφετείο των ΗΠΑ εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος δεν μπορεί να αποκλείει από τον λογαριασμό του στο Twitter όσους του ασκούν κριτική, διότι παραβιάζει το αμερικανικό...
Εφετείο «λογόκρινε» τη λογοκρισία από τον Τραμπ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας