Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο Τραμπ κρατά τις υποσχέσεις του (κι αυτό δεν είναι καλό)

Ο Ντόναλντ Τραμπ σε πρόγευμα εργασίας με επιχειρηματίες στον Λευκό Οίκο

AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

Ο Τραμπ κρατά τις υποσχέσεις του (κι αυτό δεν είναι καλό)

  • A-
  • A+

Τελικά όσα έλεγε, τα εννοούσε. Τα προεδρικά διατάγματα που υπέγραψε χθες ο Ντόναλντ Τραμπ δίνουν ένα σαφέστατο δείγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει στη θητεία του και η οποία μέχρι στιγμής επιβεβαιώνει τις προεκλογικές του εξαγγελίες.

Κακά μαντάτα για την παγκοσμιοποίηση (εφόσον, βέβαια, τη θεωρεί κανείς κάτι «θετικό»), τον δημόσιο τομέα και τις γυναίκες.

Αυτό όμως που «καίει» τα πολιτικά και οικονομικά επιτελεία ανά τον πλανήτη είναι το διάταγμα που προαναγγέλλει το τέλος της συμμετοχής των ΗΠΑ στην TPP (Σύμπραξη των Χωρών του Ειρηνικού).

Πρόκειται για μια διεθνή οικονομική συμφωνία που είχε διαπραγματευτεί η κυβέρνηση Ομπάμα, χωρίς όμως να έχει τεθεί ακόμα σε ισχύ, η οποία θεωρείται αντίβαρο στην επιρροή της Κίνας.

«Σπουδαίο πράγμα για τον Αμερικανό εργάτη αυτό που μόλις κάναμε», δήλωσε με υπερηφάνεια ο Τραμπ μετά την υπογραφή.

Στην προεκλογική του εκστρατεία είχε καταγγείλει με δριμύτητα αυτή τη «φρικτή» συμφωνία η οποία παραβιάζει, όπως είχε πει, τα συμφέροντα των Αμερικανών εργαζομένων.

Η ΤΡΡ δεν είχε επικυρωθεί από το Κογκρέσο, «επομένως, η αποχώρηση από αυτήν δεν θα έχει άμεση και απτή επίπτωση στην αμερικανική οικονομική πολιτική», σχολίαζε το CNN. «Ωστόσο, σηματοδοτεί μια νέα και πολύ διαφορετική στάση των ΗΠΑ στο διεθνές εμπόριο επί Τραμπ».

Ασφάλεια συνόρων

Σειρά αναμένεται να πάρει η NAFTA (Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου για τη Βόρεια Αμερική), άλλο ένα «κόκκινο πανί» στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε χθες ότι προγραμματίζει άμεσα τη διεξαγωγή συνομιλιών με τους ηγέτες του Καναδά και του Μεξικού για την επαναδιαπραγμάτευσή της, στις οποίες θα επεκταθούν και σε «ζητήματα μετανάστευσης και ασφάλειας των συνόρων».

Ο Τραμπ θα υποδεχτεί τον πρόεδρο του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο στον Λευκό Οίκο στις 31 του μήνα.

Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε μετά τις χθεσινές εξελίξεις αν θα τορπιλίσει, όπως έχει υποσχεθεί, και τη διαβόητη TTIP, τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων, η οποία έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σε όλο τον πλανήτη (βλέπε επίσης σελ. 24).

Στο μεταξύ ίσως ο νέος πρόεδρος χρειαστεί να απολογηθεί για τις δικές του διεθνείς οικονομικές δοσοληψίες.

Μια ομάδα επιφανών νομικών, συνταγματολόγων και ειδικών σε ζητήματα δεοντολογίας κατέθεσε χθες μήνυση εναντίον του, κατηγορώντας τον ότι παραβίασε το αμερικανικό Σύνταγμα καθώς επέτρεψε σε ξενοδοχεία του και άλλες επιχειρήσεις του να πληρωθούν από ξένες κυβερνήσεις.

Η μήνυση κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν από μια μη κυβερνητική οργάνωση κατά της διαφθοράς, τη Citizens for Responsibility and Ethics in Washington, που υποστηρίζει ότι ο Τραμπ παραβίασε τη ρήτρα του Συντάγματος σχετικά με τις «απολαβές από ξένες χώρες», η οποία απαγορεύει τέτοιου είδους συναλλαγές.

«Ανευ αξίας», τη χαρακτήρισε ο Τραμπ, ο οποίος ύστερα από έντονες πιέσεις ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα περάσει όλη του την περιουσία σε ένα καταπίστευμα που θα διαχειρίζονται οι δυο μεγαλύτεροι γιοι του για όσο διάστημα θα είναι πρόεδρος, αφήνοντας ωστόσο αρκετά κενά ως προς το θέμα του «ασυμβίβαστου».

«Δώρα» στους έχοντες

Ο ίδιος πάντως ανακοίνωσε ένα «δώρο» προς τους συναδέλφους του μεγαλοεπιχειρηματίες, υλοποιώντας άλλη μία προεκλογική υπόσχεση.

Σε συνάντηση που είχε με τα διευθυντικά στελέχη 12 μεγάλων επιχειρήσεων, όπως η Lockheed Martin, η Ford, η Dell και άλλες, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα περιορίσει δραστικά τους κανονισμούς που διέπουν τις εταιρείες.

«Πιστεύουμε ότι μπορούμε να περιορίσουμε τις ρυθμίσεις κατά 75%, ίσως και περισσότερο», είπε, προσθέτοντας ότι η ασφάλεια των εργαζομένων και η προστασία του περιβάλλοντος είναι εγγυημένες, άγνωστο όμως πώς. Ταυτόχρονα, υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσει σε «μαζικές» μειώσεις φόρων, «τόσο για τη μεσαία τάξη όσο και για τις εταιρείες».

Υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα παράγουν εντός αμερικανικών συνόρων, ενώ θα επιβάλει βαριά τέλη στις εταιρείες που εισάγουν προϊόντα τους στις ΗΠΑ τα οποία έχουν κατασκευάσει σε μονάδες τους στο εξωτερικό, μια απειλή που είχε ήδη απευθύνει προς τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Πάγωμα προσλήψεων

Oσο γενναιόδωρος όμως εμφανίζεται ο Τραμπ προς τις μεγάλες επιχειρήσεις, άλλο τόσο σφιχτοχέρης είναι προς το Δημόσιο, καθώς χθες υπέγραψε και διάταγμα με το οποίο παγώνουν οι προσλήψεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο με εξαίρεση τις Ενοπλες Δυνάμεις.

Παράλληλα, έκανε την αρχή για τον περιορισμό των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών, όπως είχε εξαγγείλει προεκλογικά.

Σαν να μην κατάλαβε τίποτα από τις πολυπληθείς διαδηλώσεις των γυναικών εναντίον του, υπέγραψε οδηγία που απαγορεύει την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση σε διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις οι οποίες τάσσονται υπέρ των αμβλώσεων.

Παρόμοιους περιορισμούς είχε επιβάλει για πρώτη φορά ο Ρεπουμπλικανός Ρόναλντ Ρίγκαν, τη δεκαετία του ‘80, τους οποίους ήρε αργότερα ο Δημοκρατικός Μπιλ Κλίντον για να τους επαναφέρει ο Τζορτζ Μπους Β’ και να τους ακυρώσει εκ νέου ο Μπαράκ Ομπάμα.

Κατά μία ειρωνεία της Ιστορίας, χθες, 22 Ιανουαρίου, συμπληρώνονταν 44 χρόνια από την έκδοση απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, γνωστής ως Roe vs. Wade που νομιμοποίησε την άμβλωση σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Ορισμένες προεκλογικές υποσχέσεις καλύτερα να μην πραγματοποιούνται ποτέ. Ιδίως αν μιλάμε για υποσχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ.

ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ο Τραμπ έδωσε αβάντα στην Κίνα!
Συνήθως μιλάμε για τις πρώτες 100 μέρες μιας κυβέρνησης. Ο Ντόναλντ Τραμπ παραβιάζοντας τον κανόνα έκανε τους πάντες άνω-κάτω τις πρώτες 100... ώρες. Πολλοί εντός κι εκτός συνόρων προσπαθούν ακόμα να χωνέψουν...
Ο Τραμπ έδωσε αβάντα στην Κίνα!
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Μ’ ένα τείχος, δυο τρυγόνια!
Το ’πε και το ’κανε. Αφού το Κογκρέσο τού αρνήθηκε το παχυλό κονδύλι για το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό, ο Ντόναλντ Τραμπ απέσπασε από το Πεντάγωνο τα χρήματα για να υλοποιήσει το όραμά του, όπως είχε...
Μ’ ένα τείχος, δυο τρυγόνια!
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Τρελό διήμερο στου Ντόναλντ
Tραμπ κατά πάντων: Δανία, Γριλανδία, Εβραίοι, μετανάστες στο στόχαστρο του προέδρου των ΗΠΑ. Μέχρι και το Σύνταγμα, για τα παιδιά αλλοδαπών που γεννιούνται στη χώρα και «κακώς» αποκτούν αυτόματα την υπηκοότητα
Τρελό διήμερο στου Ντόναλντ
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Κι όμως, ακόμα διαλύονται οικογένειες μεταναστών
Εναν χρόνο μετά τον τερματισμό της τακτικής χωρισμού παιδιών από τους μετανάστες γονείς τους που είχαν εισέλθει παράνομα στις ΗΠΑ, περισσότερα από 900 παιδιά βρέθηκαν να έχουν αποχωριστεί από την οικογένειά...
Κι όμως, ακόμα διαλύονται οικογένειες μεταναστών
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Αντιδρούν στο κυνήγι μεταναστών
Οι μαζικές συλλήψεις και απελάσεις που εξήγγειλε ο Τραμπ προκάλεσαν τεράστιο κύμα αλληλεγγύης και διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις με εννέα δημάρχους να αρνούνται τη συμμετοχή τους στην απόφαση.
Αντιδρούν στο κυνήγι μεταναστών
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
«Σκούπα» μεταναστών ετοιμάζει ο Τραμπ
Παίρνει πίσω τα περί απογραφής ο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά απειλεί με... σκούπα. Και μάλιστα την ίδια μέρα. Το βράδυ της Πέμπτης, ανακοινώθηκε ότι αρχίζουν μαζικές συλλήψεις και εν συνεχεία απελάσεις παράτυπων...
«Σκούπα» μεταναστών ετοιμάζει ο Τραμπ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας