Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι του προστατευτισμού

Τάξις και ηθική: Ακυρώνεται η χρηματοδότηση προγραμμάτων οικογενειακού προγραμματισμού και αμβλώσεων

AP Photo/Evan Vucci

Άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι του προστατευτισμού

  • A-
  • A+

Με μια υπογραφή ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έκλεισε μια για πάντα τον δρόμο για την εφαρμογή της Σύμπραξης της Περιοχής του Ειρηνικού (TPP), της συνθήκης ελευθέρου εμπορίου που διαπραγματευόταν επί σειρά ετών η κυβέρνηση Ομπάμα.

Η συμφωνία αυτή, που υπογράφτηκε το 2015 και δεν είχε τεθεί ακόμη σε ισχύ, είχε θεωρηθεί ότι θα λειτουργούσε ως αντίβαρο στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας.

Στη συμφωνία μετείχαν 12 χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 40% της παγκόσμιας οικονομίας: Αυστραλία, Μπρουνέι, Καναδά, Χιλή, Ιαπωνία, Μαλαισία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Περού, Σιγκαπούρη, ΗΠΑ και Βιετνάμ.

Ο Τραμπ, υλοποιώντας μια προεκλογική του υπόσχεση, δήλωσε στους δημοσιογράφους:

«Το είχαμε πει από καιρό. Αυτό είναι καλό πράγμα για τον εργαζόμενο Αμερικανό».

Άλλωστε προεκλογικά είχε χαρακτηρίσει «φρικτή» τη συμφωνία.

Επί της ουσίας, η υπογραφή του νέου προέδρου των ΗΠΑ ήταν και η χαριστική βολή στη συμφωνία, δεδομένου ότι δεν είχε επικυρωθεί από τη Γερουσία, ενώ ήδη από το 2016 ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, εκ των υποστηρικτών της συμφωνίας, είχε αναγνωρίσει ότι χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ η εφαρμογή της TPP «δεν έχει νόημα».

Η TPP είχε ως στόχο να ενισχύσει τους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των χωρών, την οικονομική μεγέθυνση και τη μείωση των δασμών, κάτι αντίστοιχο της κοινής αγορά της Ε.Ε.

Επιπλέον θα ενίσχυε τις θέσεις εργασίας, εξασφαλίζοντας πατέντες και πνευματικά δικαιώματα και άλλα στοιχεία νομικής προστασίας.

Ωστόσο, στις ΗΠΑ ακούγονταν πολλές φωνές, οι οποίες εξέφραζαν τον φόβο ότι με την TPP θα χάνονταν πολλές θέσεις εργασίας μέσα στις ΗΠΑ.

Με τη θέση αυτή είχε συνταχθεί και ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μεταξύ άλλων πιέζει τις επιχειρήσεις να αυξήσουν θέσεις εργασίας μέσα στις ΗΠΑ, απειλώντας με εισαγωγικούς δασμούς όσες δημιουργήσουν ή μεταφέρουν παραγωγικές μονάδες στο Μεξικό ή αλλού στο εξωτερικό.

Ωστόσο, πολλοί εκτιμούν ότι ίσως κρυφός στόχος πίσω από την υπογραφή του Ντόναλντ Τραμπ είναι η επιθυμία του να επιτύχει διμερείς συμφωνίες με τις χώρες που μετείχαν στην TPP, με ευνοϊκότερους όρους για τις ΗΠΑ.

«Αν μείνετε, λιγότεροι φόροι»

Ο Ντόναλντ Τραμπ επίσης, επί τη ευκαιρία της συνάντησής του με εκπροσώπους μεγάλων επιχειρήσεων στον Λευκό Οίκο, όπως οι Lockheed Martin, Under Armour, Whirlpool, Tesla και Johnson & Johnson, κάλεσε τους επιχειρηματίες των ΗΠΑ να επενδύσουν στην ενδοχώρα, υποσχόμενος μείωση δασμών και εταιρικών φόρων από 35% στο 20% ή ακόμη και 15%.

«Εσείς το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να μείνετε εδώ» τους είπε και τους κάλεσε να βοηθήσουν για να ενισχυθεί ο κατασκευαστικός τομέας στις ΗΠΑ.

Στην περίπτωση που δεν το πράξουν όμως και επιλέξουν να μεταφέρουν τις εργασίες τους αλλού στο εξωτερικό ή να δημιουργήσουν αλλού μονάδες, τους προειδοποίησε ότι τους περιμένουν «μέγιστοι εισαγωγικοί δασμοί».

Μεταξύ άλλων, υπέγραψε διάταγμα με το οποίο παγώνουν οι προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ενώ αναμένεται να έχει συνάντηση και με εκπροσώπους των μεγάλων συνδικάτων των ΗΠΑ.

Το πάγωμα των προσλήψεων στο δημόσιο ήταν μια από τις υποσχέσεις που είχε δώσει ο Τραμπ κατά την προεκλογική του εκστρατεία.

Είχε διευκρινίσει ωστόσο ότι το μέτρο αυτό δεν θα αφορούσε τους τομείς της υγείας, της δημόσιας ασφάλειας και του στρατού.

Στο προεκλογικό «συμβόλαιό του με τους Αμερικανούς ψηφοφόρους», ο Ντόναλντ Τραμπ είχε θέσει ψηλά στην ατζέντα του το πάγωμα των προσλήψεων, που το είχε εντάξει στο κεφάλαιο που αφορούσε «την εξάλειψη της διαφθοράς και της διαπλοκής» με τα λόμπι, αλλά όπως υποστηρίζουν και οι συνεργάτες του θα βοηθήσει στην εξάλειψη της γραφειοκρατίας της Ουάσινγκτον.

Κλίνατε επί συντηρητικά

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ξέφυγε από την παράδοση των άλλων συντηρητικών Ρεπουμπλικάνων προκατόχων του και μεταξύ άλλων υπέγραψε οδηγία που απαγορεύει την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση σε διεθνείς, μη κυβερνητικές οργανώσεις οι οποίες τάσσονται υπέρ των αμβλώσεων.

Η απόφαση αναμένεται ότι θα προκαλέσει την έντονη αντίδραση των αμερικανικών οργανώσεων οικογενειακού προγραμματισμού και εκείνων που προασπίζονται τα δικαιώματα των γυναικών, ωστόσο στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, όπως και στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα είναι αυτοί οι οποίοι έχουν ταχθεί ανοιχτά εναντίον του δικαιώματος στην άμβλωση.

Το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση και στον οικογενειακό προγραμματισμό είναι θέμα που ταλανίζει την αμερικανική πολιτική ζωή.

Παρόμοιους περιορισμούς στη χρηματοδότηση σχετικών προγραμμάτων είχε επιβάλει για πρώτη φορά ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν, τη δεκαετία του 1980, απόφαση που ήρε Δημοκρατικός Μπιλ Κλίντον, και επανέφερε κατόπιν ο Ρεπουμπλικάνος Τζορτζ Μπους ο νεότερος. Με τη σειρά του, ο Μπαράκ Ομπάμα ακύρωσε την απόφαση του Τζορτζ Μπους το 2009.

Γερμανία: Ευκαιρία...

Η γερμανική βιομηχανία θα μπορούσε να επωφεληθεί από τυχόν εμπορικές ευκαιρίες στην Ασία και τη Νότια Αμερική, που άφησαν οι ΗΠΑ, δήλωσε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, λίγη ώρα μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Σύμπραξη της Περιοχής του Ειρηνικού (TPP).

Σε συνέντευξή του που αναμένεται να δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας Handelsblatt ο Γκάμπριελ φαίνεται να είπε ότι αν ο Ντόναλντ Τραμπ «ξεκινήσει εμπορικό πόλεμο με την Ασία και τη Νότια Αμερική, θα ανοιχθούν ευκαιρίες για εμάς».

Και απαντώντας στις επικρίσεις του Αμερικανού προέδρου ενάντια στην Ε.Ε. και τη Γερμανία ειδικότερα, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τονίζει:

«Ο Τραμπ πρέπει απλώς να αναγνωρίσει ότι η αμερικανική οικονομία συχνά δεν είναι ανταγωνιστική, ενώ η γερμανική είναι».

Και επικρίνοντας την απειλή του Αμερικανού προέδρου να επιβάλει δασμούς 35% στα γερμανικά οχήματα που εισάγονται στις ΗΠΑ από το Μεξικό, αναφέρει: «Κάτι τέτοιο, συνέχισε, θα ήταν αντιπαραγωγικό για τις ΗΠΑ».

Ο Γκάμπριελ, που είναι και ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), υπενθύμισε ότι μόλις το 10% των γερμανικών εξαγωγών πηγαίνουν στις ΗΠΑ ενώ το 60% των γερμανικών προϊόντων εξάγονται σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

«Βλέπετε το βάρος των οικονομικών συμφερόντων μας. Η Γερμανία θα πρέπει να ενεργεί με αυτοπεποίθηση και όχι με φόβο ή δουλοπρέπεια. Είμαστε μια πολύ επιτυχημένη, τεχνολογικά ανεπτυγμένη, εξαγωγική χώρα με πολλούς σκληρά εργαζόμενους ανθρώπους και έξυπνες εταιρείες», κατέληξε.

 
 

ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ντόναλντ κερνάει, Ντόναλντ πίνει
​Μεγάλη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση Τραμπ στις ΗΠΑ προσδοκώντας σε ελάφρυνση των «φίλιων δυνάμεών» της και ότι με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρει να...
Ντόναλντ κερνάει, Ντόναλντ πίνει
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η «προδοσία» της Harley
​Το φυσάει και δεν κρυώνει ο Ντόναλντ Τραμπ με το χουνέρι που του έκανε η Harley-Davidson, να μεταφέρει μέρος της παραγωγής τη στο εξωτερικό προκειμένου να μην επιβαρυνθεί με τους δασμούς που επέβαλε η Ε.Ε. ως...
Η «προδοσία» της Harley
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Σε αναζήτηση συνεργασιών για την αποφυγή κραδασμών
Η αποτυχία του προέδρου των ΗΠΑ να περάσει τον νόμο για την κοινωνική ασφάλιση από το Κογκρέσο, δεν ήταν μόνο προσωπικό πλήγμα για τον Ντ. Τραμπ. Τα απόνερα της απόσυρσης του νομοσχεδίου αναμένεται να...
Σε αναζήτηση συνεργασιών για την αποφυγή κραδασμών
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ο Τραμπ έδωσε αβάντα στην Κίνα!
Συνήθως μιλάμε για τις πρώτες 100 μέρες μιας κυβέρνησης. Ο Ντόναλντ Τραμπ παραβιάζοντας τον κανόνα έκανε τους πάντες άνω-κάτω τις πρώτες 100... ώρες. Πολλοί εντός κι εκτός συνόρων προσπαθούν ακόμα να χωνέψουν...
Ο Τραμπ έδωσε αβάντα στην Κίνα!
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ο Τραμπ κρατά τις υποσχέσεις του (κι αυτό δεν είναι καλό)
Τελικά όσα έλεγε, τα εννοούσε. Τα προεδρικά διατάγματα που υπέγραψε χθες ο Ντόναλντ Τραμπ δίνουν ένα σαφέστατο δείγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει στη θητεία του και η οποία μέχρι στιγμής επιβεβαιώνει τις...
Ο Τραμπ κρατά τις υποσχέσεις του (κι αυτό δεν είναι καλό)
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ο Τραμπ εγκαταλείπει την αυτοκρατορία του;
Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει στους κόλπους των συνταγματολόγων εναντίον του, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως «αν και δεν είναι νομικά υποχρεωμένος», θα εγκαταλείψει την...
Ο Τραμπ εγκαταλείπει την αυτοκρατορία του;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας