«Κράτα γερά Ισραήλ, η 20ή Γενάρη πλησιάζει!». Με ένα οπαδικού τύπου μήνυμα στο τουίτερ, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο άνθρωπος που σε 22 μέρες θα γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ, έδωσε χθες μια πρόγευση των προθέσεών του.
Αυτό, λίγο πριν ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του, στην οποία ξεδίπλωσε το όραμα του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για το Μεσανατολικό, μιλήσει με μάλλον ασυνήθιστη τόλμη για τη στάση του Ισραήλ απέναντι στο παλαιστινιακό ζήτημα, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
«Η λύση των δύο κρατών διατρέχει σήμερα σοβαρό κίνδυνο», προειδοποίησε ο Κέρι και εξήγησε ότι η μη άσκηση βέτο από τις ΗΠΑ στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδικάζει την ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα και αξιώνει να σταματήσει, είχε «στόχο να προστατευτεί η (πιθανότητα) μιας λύσης δύο κρατών».
«Η αλήθεια», συνέχισε, «είναι ότι οι κυρίαρχες τάσεις -η βία, η τρομοκρατία, η υποκίνηση, η επέκταση των οικισμών και η κατά τα φαινόμενα ατέλειωτη κατοχή- εκμηδενίζουν τις ελπίδες για ειρήνη και στις δύο πλευρές και όλο και περισσότερο παγιώνουν μια αμετάκλητη πραγματικότητα ενός κράτους, την οποία δεν τη θέλουν οι περισσότεροι στην πραγματικότητα».
«Οπως και το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Κέρι προώθησε στα Ηνωμένα Εθνη, έτσι και η ομιλία του σήμερα το βράδυ στράφηκε ενάντια στο Ισραήλ», υπογραμμίζει η ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωθυπουργικό γραφείο του Νετανιάχου.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε πως ο Κέρι στην ομιλία του «αναφέρθηκε με εμμονή στην εποικιστική δραστηριότητα», στην οποία η απερχόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ αντιτίθεται έντονα, και κατηγόρησε τον Κέρι ότι δεν προσέγγισε «τη ρίζα της σύγκρουσης – την άρνηση των Παλαιστινίων [να δεχτούν] την ίδρυση ενός εβραϊκού κράτους με οποιαδήποτε σύνορα».
Αντίθετα, o Γιαακόβ Πέρι, πρώην αρχηγός της υπηρεσίας ασφαλείας Σιν Μπετ και μέλος του κεντρώου αντιπολιτευόμενου κόμματος Yesh Atid, βρήκε την ομιλία του Κέρι «ισορροπημένη και ρεαλιστική».
Γεγονός είναι πάντως ότι παρά τις κορόνες του Νετανιάχου, χθες, εν αναμονή των δηλώσεων Κέρι, το δημοτικό συμβούλιο της Ιερουσαλήμ ανέβαλε την προγραμματισμένη ψηφοφορία για την ανοικοδόμηση 600 κατοικιών σε εβραϊκό οικισμό στα ανατολικά της πόλης.
Πολύ αργά για δάκρυα
Ο Τζον Κέρι μίλησε αιχμηρά με την ελευθερία που αποκτά ένας απερχόμενος ΥΠΕΞ, αλλά μάλλον είναι too little, too late (πολύ λίγα, πολύ αργά), όπως λένε και οι Αμερικανοί.
Η κυβέρνηση Ομπάμα δεν προλαβαίνει να κάνει τίποτα ουσιαστικό, ενώ η προεδρία Τραμπ υπόσχεται από τώρα «καυτές» μέρες στην περιοχή.
Σαφέστατο δείγμα, η επιλογή του Ντέιβιντ Φρίντμαν για τη θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Ισραήλ, ενός ανθρώπου που υποστηρίζει τις πιο ακραίες θέσεις της ισραηλινής Δεξιάς, μεταξύ αυτών τη διατήρηση και επέκταση των εβραϊκών οικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, και ο οποίος θέλει να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.
Κάτι που έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να κάνει και ο Τραμπ και το οποίο θα αποτελούσε casus belli για τους Παλαιστινίους.
Πόσο πραγματικά αποφασισμένος είναι να τα κάνει «Γης Μαδιάμ» σε Ισραήλ και Παλαιστίνη με τη βοήθεια του Νετανιάχου; Κάποιοι εκφράζουν τις αμφιβολίες τους εντός κι εκτός ΗΠΑ, ενώ και στο Ισραήλ ολοένα περισσότερες φωνές αποστασιοποιούνται από τις ακραίες θέσεις Νετανιάχου.
Χθες, το κύριο άρθρο της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz έγραφε ότι ο πρωθυπουργός της χώρας είναι «εκτός ελέγχου», ενώ σε άλλο άρθρο της χαρακτήριζε την απόφαση του ΟΗΕ για τους οικισμούς «ανάσα ελπίδας σε μια θάλασσα σκοτεινιάς και απελπισίας».
Μιλώντας στο BBC o Παλαιστίνιος παλαίμαχος διαμεσολαβητής Σαέμπ Ερεκάτ εξέφραζε τις αμφιβολίες του για το αν ο Τραμπ θα τολμήσει τελικά να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ ή να εγκρίνει την προσάρτηση εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Οχθη από το Ισραήλ.
«Οι ΗΠΑ, εν τέλει, είναι μια χώρα με θεσμούς, που πορεύονται με γνώμονα τα εθνικά τους συμφέροντα» δήλωσε.
Σε άρθρο του στην ιστοσελίδα Politico ο Μάρτιν Ιντικ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Brookings, προειδοποιεί τον Τραμπ ότι η υποστηρικτική του θέση στο ζήτημα των οικισμών μπορεί να του γυρίσει μπούμερανγκ.
«Είναι τόσο περίπλοκο το ζήτημα, ώστε κανένας δεν μπορεί να φανταστεί ότι ο Τραμπ θα νίψει τας χείρας του και θα αφήσει τους έποικους να κάνουν ό,τι θέλουν» έγραφε.
Ισως οι πιο λογικές φωνές να έχουν δίκιο και ο επόμενος πρόεδρος να υποχρεωθεί κάποια στιγμή να συμβιβαστεί με μια λιγότερο σκληροπυρηνική πραγματικότητα. Αλλά και αυτό να γίνει, το βέβαιο είναι ότι οι Παλαιστίνιοι θα αργήσουν να δουν άσπρη μέρα.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας