• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.6°C / 31.2°C
  4 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.9°C / 32.8°C
  3 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.6°C / 32.0°C
  4 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 27.0°C / 30.9°C
  2 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  4 BF
  39%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.0°C / 34.3°C
  2 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 30.6°C
  2 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  2 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 27.1°C
  5 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.7°C / 27.9°C
  3 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.4°C
  5 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  4 BF
  45%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.9°C
  3 BF
  30%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.5°C / 31.6°C
  2 BF
  25%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  4 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.9°C / 30.4°C
  3 BF
  32%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.3°C / 28.3°C
  2 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  35°C 30.6°C / 35.0°C
  3 BF
  39%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 27.6°C / 27.6°C
  1 BF
  47%

Οι Ινδιάνοι στον προστατευόμενο οικισμό του Στάντινγκ Ροκ (Ορθιος Βράχος) φοβούνται ότι ο αγωγός θα μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα και θα προκαλέσει ζημιές στα ιερά ταφικά μνημεία της περιοχής τους

AP PHOTO/ DAVID GOLDMAN

Μια μικρή νίκη ενός μεγάλου κινήματος

 • A-
 • A+

Μία σημαντική μάχη κερδήθηκε, ο πόλεμος όμως συνεχίζεται. Η Κυριακή 4 Δεκεμβρίου ήταν ημέρα γιορτής για τους Ινδιάνους της Βόρειας Ντακότας.

Το Σώμα Μηχανικών του Αμερικανικού Στρατού ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την κατασκευή του τελικού τμήματος ενός πετρελαιαγωγού, ο οποίος θα περνούσε μέσα από τα ινδιάνικα εδάφη, έως ότου βρεθούν εναλλακτικές διαδρομές.

Η απόφαση για την κατασκευή του αγωγού στη Βόρεια Ντακότα (Dakota Access Pipeline / DAPL) είχε ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών στην περιοχή από την περασμένη άνοιξη και είχε κινητοποιήσει εκπροσώπους από όλες τις ινδιάνικες φυλές των ΗΠΑ, οικολόγους, πολιτικούς ακτιβιστές, καλλιτέχνες και είχε προσελκύσει τα φώτα των προβολέων των διεθνών ΜΜΕ.

Μία μικρή νίκη για ένα μεγάλο κίνημα ή, μάλλον, μια προσωρινή ανάπαυλα, καθώς από τον ερχόμενο Ιανουάριο προβλέπεται να ξεκινήσει νέος γύρος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος σε ενάμιση μήνα θα εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο, δήλωσε μέσω εκπροσώπων του ότι θα αναθεωρήσει την απόφαση σχετικά με τον αγωγό. Και μάλλον όχι προς όφελος των γηγενών.

Το τελικό σχέδιο για τον DAPL προέβλεπε έναν αγωγό μήκους 1.900 χιλιομέτρων, ο οποίος θα διέτρεχε τέσσερις πολιτείες με κατάληξη το Ιλινόι.

Στόχος του, η μείωση του κόστους της μεταφοράς αργού πετρελαίου.

Μόνο που η «φτήνεια» θα επέφερε σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα.

Ο αγωγός θα περνούσε κάτω από την τεχνητή λίμνη Οουάχι, που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ‘60 στον ποταμό Μισούρι, μεταξύ Βόρειας και Νότιας Ντακότας, και τροφοδοτεί με νερό τους κατοίκους της περιοχής.

Οι Ινδιάνοι στον προστατευόμενο οικισμό του Στάντινγκ Ροκ (Ορθιος Βράχος) φοβούνται ότι ο αγωγός θα μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα και θα προκαλέσει ζημιές στα ιερά ταφικά μνημεία της περιοχής τους.

Ο πολύμηνος αγώνας τους είχε ως κατάληξη την απόφαση της Κυριακής για αναστολή των εργασιών μέχρι νεωτέρας, κάτι που ερμηνεύθηκε ως νεύμα υποστήριξης από τον απερχόμενο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Αλλαι όμως αι βουλαί του επερχόμενου Ντόναλντ Τραμπ...

H Energy Transfer Partners, η κατασκευάστρια εταιρεία, χαρακτήρισε «καθαρά πολιτική» την απόφαση του Σώματος Μηχανικών του Στρατού να απαγορεύσει τη διέλευση του αγωγού κάτω από τον πυθμένα του ποταμού Μισούρι και απείλησε με αγωγή. Κι εδώ είναι που τα πράγματα περιπλέκονται...

Οπως αναφέρει ρεπορτάζ του BBC, o πρόεδρος της Energy Transfer Partners, Κέλσι Γουόρεν, δώρισε 100.000 δολάρια στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ.

Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία σχετικά με τις οικονομικές δραστηριότητες του τότε υποψήφιου, που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Μάιο του 2016, είχε μετοχές σε εταιρείες που σχετίζονταν με την κατασκευή του αγωγού.

Αργότερα, μέλος της μεταβατικής ομάδας του Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκε ότι όλες εκείνες οι μετοχές πουλήθηκαν τον Ιούλιο του 2016.

Αμαρτωλό παρελθόν

Αλλά, ο μελλοντικός πρόεδρος φαίνεται πως έχει αμαρτωλό παρελθόν με τους Ινδιάνους. Παλαιότερο άρθρο της Washington Post έγραφε ότι τη δεκαετία του ‘90 ο Τραμπ χαρακτήριζε πολλούς Ινδιάνους εγκληματίες και λαθρέμπορους ναρκωτικών (ό,τι θα έλεγε αργότερα για τους Μεξικανούς και άλλους μετανάστες) και ισχυριζόταν ότι ο έλεγχος αρκετών προστατευόμενων οικισμών έχει περάσει σε χέρια κακοποιών.

Πίσω από όλα αυτά, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, κρυβόταν ένας οικονομικός ανταγωνισμός και συγκεκριμένα η ανάπτυξη επιχειρήσεων καζίνων στους ινδιάνικους οικισμούς από τους ίδιους τους γηγενείς, κάτι που απέκοπτε την επέκταση της αυτοκρατορίας των καζίνων του Τραμπ στις περιοχές τους.

Σήμερα, η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο ανησυχητική από το γεγονός ότι ομάδα συμβούλων του Τραμπ σε θέματα γηγενών πληθυσμών, σύμφωνα με το Reuters, τον συμβουλεύουν να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση των εκτάσεων που έχουν παραχωρηθεί στους Ινδιάνους, προκειμένου έτσι να «απελευθερωθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία».

Κυρίως, σε ό,τι αφορά την εξόρυξη πετρελαίου, καθώς πιστεύεται ότι στο υπέδαφος των προστατευόμενων περιοχών των Ινδιάνων κρύβεται περίπου το ένα πέμπτο των αποθεμάτων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο των ΗΠΑ.

Οι σύμβουλοι αυτοί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κάνουν λόγο για μια «αποπνικτική κρατική γραφειοκρατία που έχει υπό τον έλεγχό της 56 εκατομμύρια εκτάρια γης».

Δεν ξέρουμε τι από όλα αυτά θα υλοποιηθεί τελικά. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η προεδρία Τραμπ προμηνύει δυσάρεστες εξελίξεις και για τους Ινδιάνους, μεταξύ πολλών άλλων.

Οι ίδιοι το γνωρίζουν καλά, γι’ αυτό και οι πανηγυρισμοί τους ήταν ιδιαίτερα συγκρατημένοι.

«Θα το δεχτούμε αυτό ως νίκη», είπε ο Ινδιάνος ακτιβιστής Τομ Γκόλντουθ (Χρυσοδόντης). «Δεν είναι όμως παρά μία μάχη μέσα σε έναν ευρύτερο πόλεμο».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Η περιβαλλοντική καταστροφή έχει όνομα: Ντόναλντ Τραμπ
Μπρος στο κέρδος, τι αξία έχει το περιβάλλον; Σίγουρα όχι πολλή για τον Αμερικανό πρόεδρο, που ανάβει ξανά τις μηχανές για την επέκταση του τεράστιου πετρελαιαγωγού Keystone XL την οποία είχε αναστείλει ο...
Η περιβαλλοντική καταστροφή έχει όνομα: Ντόναλντ Τραμπ
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Οι Ινδιάνοι πανηγυρίζουν και δεν εγκαταλείπουν τον καταυλισμό
Στάθηκαν όρθιοι μήνες τώρα υπερασπιζόμενοι τον Ορθιο Βράχο τους από έναν δυνητικά ολέθριο πετρελαιαγωγό και το παντοδύναμο ενεργειακό λόμπι που επιδιώκει πάση θυσία την κατασκευή του. Μια ινδιάνικη προφητεία,...
Οι Ινδιάνοι πανηγυρίζουν και δεν εγκαταλείπουν τον καταυλισμό
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Δαβίδ εναντίον Γολιάθ στη Βόρεια Ντακότα
Το ανάστημά τους απέναντι στον πετρελαϊκό κολοσσό Energy Transfer Partners, που προσπαθεί να περάσει καταστροφικό αγωγό καυσίμου κάτω από τον ιερό καταυλισμό τους, αλλά και στην αστυνομία, που υπερασπίζεται το...
Δαβίδ εναντίον Γολιάθ στη Βόρεια Ντακότα
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ο Ορθιος Βράχος και οι φυλές των διαδηλωτών
Αν και όλη η προσοχή των αμερικανικών ΜΜΕ είναι στραμμένη στην προεκλογική εκστρατεία, στις ΗΠΑ συμβαίνουν και άλλα πράγματα. Οπως ένα οικολογικό και ιθαγενικό κίνημα στη Β. Ντακότα κατά της κατασκευής ενός...
Ο Ορθιος Βράχος και οι φυλές των διαδηλωτών
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Πώς μεθοδεύτηκε το έγκλημα κατά των γυναικών
Η καταστρατήγηση του δικαιώματος στην άμβλωση στις ΗΠΑ δεν έγινε εν μιά νυκτί. Το βαθύ κράτος των Ρεπουμπλικανών με πρωτεργάτη τον Ντόναλντ Τραμπ, έχει φροντίσει εδώ και καιρό να δημιουργήσει τους συσχετισμούς...
Πώς μεθοδεύτηκε το έγκλημα κατά των γυναικών
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Το σύστημα Τραμπ τσακίζει τα κεκτημένα των γυναικών
Το Ανώτατο Δικαστήριο κλήθηκε να αποφανθεί για τον νόμο «Ρόου εναντίον Γουέιντ» κατόπιν προσφυγής της Πολιτείας του Μισσισσιπή και η απόφαση αναμένεται σε έναν με δύο μήνες.
Το σύστημα Τραμπ τσακίζει τα κεκτημένα των γυναικών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας