Αυτές τις τελευταίες μέρες, που ο Ντόναλντ Τραμπ συναντούσε πλήθος υποψήφιων κυβερνητικών στελεχών, στη Βόρεια Ντακότα εξελισσόταν σκηνικό πολέμου.
Η βίαιη επίθεση της αστυνομίας εναντίον ντόπιων διαδηλωτών που αντιστέκονται στην κατασκευή ενός νέου πετρελαϊκού αγωγού που θα περνά πολύ κοντά από καταυλισμό Ινδιάνων, κατέληξε στον τραυματισμό περίπου 300 ατόμων.
Αγρια καταστολή
Οι αστυνομικοί επιτέθηκαν με πλαστικές σφαίρες και αύρες νερού αργά το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα, σε μια ώρα που η θερμοκρασία στη Βόρεια Ντακότα έπεφτε κάτω από το μηδέν.
Ανάμεσα στους τραυματίες, 26 διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο με πιο σοβαρά τραύματα και υποθερμία, ενώ μια γυναίκα κινδυνεύει με ακρωτηριασμό στο χέρι.
Ολα ξεκίνησαν όταν ομάδα περίπου 400 ατόμων επιχείρησε να σπάσει τον αποκλεισμό σε γέφυρα που έχουν επιβάλει οι Αρχές από τα τέλη Οκτωβρίου και αναγκάζει τους κατοίκους του Στάντινγκ Ροκ (Ορθιος Βράχος) να κάνουν παράκαμψη πολλών χιλιομέτρων για να φτάσουν στην πλησιέστερη πόλη.
Αυτό που συνέβη στο Στάντινγκ Ροκ της Βόρειας Ντακότα ήταν το τελευταίο και σοβαρότερο επεισόδιο μιας ανοιχτής σύγκρουσης που έχει ξεσπάσει εδώ και μήνες ανάμεσα στον ντόπιο πληθυσμό και τις τοπικές Αρχές και το πετρελαϊκό λόμπι.
Αιτία, η έγκριση για την κατασκευή ενός αγωγού που θα μεταφέρει αργό πετρέλαιο από τη Βόρεια Ντακότα στο Ιλινόις και θα περνά ξυστά από τον καταυλισμό των Ινδιάνων Σιου του Στάντινγκ Ροκ.
Οι ντόπιοι φοβούνται ότι ο αγωγός (Dakota Access Pipeline), ο οποίος θα περνά κάτω από τον πυθμένα του ποταμού Μιζούρι, θα μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα, καθώς και ότι θα καταστρέψει την ιερή περιοχή τους με τα ταφικά μνημεία από όπου θα διέρχεται.
Ο αγώνας των Σιου της Βόρειας Ντακότα έχει ξεσηκώσει κύμα συμπαράστασης από όλες τις ινδιάνικες φυλές των ΗΠΑ, οικολόγους, κοινωνικούς ακτιβιστές, καλλιτέχνες και, εν γένει, το προοδευτικό κομμάτι της χώρας.
Αυτό που ζητούν είναι να παρακαμφθεί η πορεία του αγωγού, ώστε να μην περνά από τις περιοχές τους. Είναι όμως πολλά τα λεφτά... Η παράκαμψη θα ανέβαζε και άλλο το κόστος του έργου, αρχικού προϋπολογισμού 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι Αρχές χρυσώνουν το χάπι με το επιχείρημα για δημιουργία χιλιάδων, πλην όμως προσωρινών, θέσεων εργασίας. Τίποτα, ωστόσο, δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις συνέπειες από μια ενδεχόμενη οικολογική καταστροφή.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η κατασκευή του αγωγού αποφασίστηκε χωρίς διαβούλευση με τις τοπικές κοινότητες και κόντρα στην αμερικανική νομοθεσία που ορίζει ότι μεγάλα έργα τα οποία ίσως έχουν επιπτώσεις στη ζωή των προστατευόμενων ινδιάνικων καταυλισμών πρέπει να έχουν πρώτα την έγκριση των τοπικών κοινωνιών.
Την περασμένη εβδομάδα, η US Army Corps of Engineers, η μεγάλη δημόσια κατασκευαστική εταιρεία που υπάγεται στο υπουργείο Αμυνας και έχει τη γενική επίβλεψη του έργου, αποφάσισε την προσωρινή αναστολή των εργασιών προκειμένου να γίνουν περισσότερες συζητήσεις με τους ντόπιους.
Την αμέσως επόμενη μέρα, η Energy Transfer Partners, η πετρελαϊκή εταιρεία με έδρα το Τέξας που θα κατασκευάσει το έργο, υπέβαλε αγωγή σε ομοσπονδιακό δικαστήριο, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης ισχυριζόμενη ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως νομικό κώλυμα.
Υπογραφές
Εκπρόσωποι ινδιάνικων φυλών και πολιτικοί ακτιβιστές ξεκίνησαν πριν από λίγες μέρες τη συλλογή υπογραφών με αίτημα προς τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να υπογράψει για τη διακοπή του έργου όσο είναι ακόμα πρόεδρος, όπως έκανε πέρυσι με τον Keystone XL που θα συνέδεε τον Καναδά με τις ΗΠΑ.
Ο γερουσιαστής του Βερμόντ και διεκδικητής του χρίσματος των Δημοκρατικών Μπέρνι Σάντερς είναι από τους πλέον επιφανείς πολιτικούς υποστηρικτές αυτού του κινήματος.
Ο Ομπάμα, αν και ήταν εξαρχής λαλίστατος στο θέμα του Keystone, με τον Dakota Access Pipeline τηρεί μια «περίεργη σιωπή».
Οι ενδιαφερόμενες πλευρές, πάντως, θα ήθελαν να δοθεί λύση στο πρόβλημα προτού αναλάβει ο Ντόναλτ Τραμπ.
Ο ίδιος δεν έχει πάρει θέση για τον συγκεκριμένο αγωγό.
Αλλά, με δεδομένη τη δέσμευσή του να επεκτείνει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου σε ολόκληρη την αμερικανική επικράτεια, καθώς και την παντελή έλλειψη οικολογικής ευαισθησίας, οι κάτοικοι του Στάντινγκ Ροκ μάλλον πρέπει να περιμένουν τα χειρότερα...
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας