Αθήνα, 29°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
29°C
30.2° 27.9°
3 BF
32%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
29.4° 26.6°
0 BF
39%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
24°C
25.0° 23.8°
1 BF
58%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
20°C
19.9° 19.9°
0 BF
64%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
27°C
26.9° 26.9°
2 BF
36%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
27°C
27.0° 27.0°
2 BF
46%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
21.4° 21.4°
2 BF
43%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
25°C
25.0° 25.0°
1 BF
55%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
26°C
28.3° 25.8°
2 BF
47%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
26°C
26.6° 25.9°
2 BF
55%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
29°C
29.4° 29.4°
4 BF
30%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
28°C
27.8° 27.8°
2 BF
50%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
25°C
24.9° 24.9°
4 BF
61%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
24.9° 24.9°
0 BF
44%
Λαμία
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
25.1° 25.1°
1 BF
44%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
27°C
26.8° 26.6°
4 BF
75%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
24°C
25.5° 23.8°
3 BF
31%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
28.3° 20.3°
2 BF
52%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
25°C
24.7° 24.7°
1 BF
78%
Καστοριά
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.8° 20.8°
2 BF
51%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 15 Ιουλίου, 2025
Διαδηλώσεις ΗΠΑ
φωτογραφία αρχείου | AP Photo/Frank Franklin II
Δημοσκόπηση Economist/YouGov

Με βροντερό «όχι» απαντούν οι Αμερικανοί σε χτύπημα των ΗΠΑ στο Ιράν

Το 60% των ερωτηθέντων σε νέα δημοσκόπηση που μεταδίδει το Axios τάσσονται κατά της πιθανής εμπλοκής των ΗΠΑ στη σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν • Και οι υποστηρικτές του Τραμπ εμφανίζονται διχασμένοι.

Στα απρόβλεπτα σχέδια του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προεκλογικά διατυμπάνιζε πως θα σταματήσει τους πολέμους, στη συνέχεια εκλέχτηκε με μότο «Πρώτα η Αμερική» και πλέον μελετάει σοβαρά το ενδεχόμενο να «βάλει την Αμερική στον πόλεμο» με ενδεχόμενη επίθεση κατά του Ιράν, απαντούν οι πολίτες στις ΗΠΑ με την πλειοψηφία να μην επιθυμεί την εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο.

Όπως μεταδίδει το Axios επικαλούμενο νέο δημοσκόπηση, όλο και πληθαίνουν οι φωνές που δεν θέλουν ο Τραμπ να σύρει τις ΗΠΑ σε μία ακόμα στρατιωτική διένεξη. Μάλιστα, η είδηση που ήρθε στο φως της δημοσιότητας από τον Λευκό Οίκο, πως ο Τραμπ θα λάβει την τελική του απόφαση σχετικά με το αν θα χτυπήσει την Τεχεράνη «μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες», έχει διχάσει και τους ίδιους τους υποστηρικτές του. Κάποιοι από τη βάση του ζητούν να μην εμπλακούν οι ΗΠΑ σε έναν πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Ειδικότερα, από την έρευνα του Economist/YouGov που διεξήχθη ανάμεσα σε 1.512 ενήλικες πολίτες των ΗΠΑ στις 13 -16 Ιουνίου, προέκυψαν τα εξής στοιχεία:

  • Το 60% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο στρατός των ΗΠΑ δεν πρέπει να εμπλακεί στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.
  • Το 16% υποστηρίζει τη στρατιωτική δράση των ΗΠΑ και το 24% δεν είναι σίγουρο.
  • Η στάση αυτή αντιπροσωπεύει σε μεγάλο βαθμό όλους τους ψηφοφόρους, καθώς βρίσκει σύμφωνο το 65% των Δημοκρατικών, το 61% των ανεξάρτητων και το 53% των Ρεπουμπλικάνων.
  • Παράλληλα, το 61% των Αμερικανών θεωρεί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είτε ως «άμεση και σοβαρή», είτε ως «κάπως σοβαρή» απειλή για τις ΗΠΑ.
  • Οι περισσότεροι Αμερικανοί πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ πρέπει να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα – αυτό ισχύει για το 58% των Δημοκρατικών και το 61% των Ρεπουμπλικάνων.

Υπενθυμίζεται ότι σε άλλη δημοσκόπηση ανάμεσα σε 1.008 ανθρώπους που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη από την Washington Post, επτά στους 10 Αμερικανούς ανέφεραν ότι πιστεύουν ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αποτελεί «άμεση και σοβαρή» ή «κάπως σοβαρή» απειλή για τις ΗΠΑ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι είναι πιο πιθανό να πουν ότι πρόκειται για άμεση και σοβαρή απειλή από ό,τι οι Δημοκρατικοί ή οι ανεξάρτητοι, σύμφωνα με την έρευνα.

Η δημοσκόπηση της Washington Post διεξήχθη στις 18 Ιουνίου σε τυχαίο δείγμα 1.008 ενήλικων Αμερικανών.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Με βροντερό «όχι» απαντούν οι Αμερικανοί σε χτύπημα των ΗΠΑ στο Ιράν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας