Αθήνα, 29°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
29°C
29.3° 28.2°
3 BF
46%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
28.3° 25.4°
2 BF
50%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
26°C
28.3° 25.5°
2 BF
67%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
22°C
21.9° 21.9°
1 BF
83%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
23°C
22.9° 22.9°
2 BF
68%
Βέροια
Αίθριος καιρός
24°C
24.3° 24.3°
2 BF
53%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
21.4° 21.4°
3 BF
40%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
26°C
26.4° 26.4°
1 BF
74%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
27°C
29.7° 26.8°
4 BF
60%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
25°C
25.5° 24.3°
4 BF
51%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
25°C
25.4° 25.4°
4 BF
57%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
24.7° 24.7°
3 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
25°C
24.9° 24.9°
1 BF
65%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
27°C
26.9° 26.9°
3 BF
41%
Λαμία
Αίθριος καιρός
26°C
26.2° 25.7°
2 BF
57%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
24°C
24.8° 24.3°
4 BF
84%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
29°C
28.8° 27.7°
2 BF
36%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
24.9° 24.3°
2 BF
75%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
26°C
25.8° 25.8°
2 BF
52%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
22°C
22.4° 22.4°
0 BF
67%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 13 Ιουνίου, 2025
AP Photo

O οίκος Moody’s υποβάθμισε την αμερικανική οικονομία, εκνευρισμός Τραμπ

Χαρακτηρίζεται πλήγμα για την κυβέρνηση Τραμπ

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε το αξιόχρεο των ΗΠΑ από Aaa σε Aa1 με σταθερή προοπτική, επικαλούμενος την αύξηση του αμερικανικού χρέους και το κόστος για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.

«Διαδοχικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ και το Κογκρέσο δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μέτρα για την αντιστροφή της τάσης των μεγάλων δημοσιονομικών ελλειμμάτων σε ετήσια βάση και του αυξανόμενου κόστους δανεισμού. Δεν θεωρούμε ότι μπορούν να επιτευχθούν η μείωση των δαπανών και του ελλείμματος με το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό που βρίσκεται υπό συζήτηση», σημειώνει ο οίκος Moody’s, αναφερόμενος ειδικότερα στις μειώσεις των φόρων που προωθεί ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Η αμερικανική προεδρία αντέδρασε με τόνο οργισμένο και επιθετικό στην είδηση της υποβάθμισης του αξιόχρεου του δημοσίου των ΗΠΑ από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s χθες Παρασκευή.

Ο διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, ο Στίβεν Τσανγκ, καταφέρθηκε μέσω X εναντίον οικονομολόγου του οίκου, του Μαρκ Ζάντι, «συμβούλου του (Δημοκρατικού πρώην προέδρου Μπαράκ) Ομπάμα» και «δωρητή της (Δημοκρατικής ατυχήσασας υποψήφιας για την προεδρία το 2016 Χίλαρι) Κλίντον», τον οποίο χαρακτήρισε ορκισμένο αντίπαλο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. «Κανένας δεν παίρνει την ‘ανάλυσή’ του στα σοβαρά. Έχει αποδειχτεί πως κάνει λάθος ξανά και ξανά», πρόσθεσε ο Τσανγκ.

Πάντως το γεγονός πως κι αυτός ο οίκος αξιολόγησης –ο τελευταίος από τους τρεις λεγόμενους «μεγάλους» που το διατηρούσε ακόμη στο καλούμενο τριπλό άλφα– στέρησε από το αμερικανικό δημόσιο την κορυφαία αξιολόγηση χαρακτηρίζεται πλήγμα για την κυβέρνηση Τραμπ.

Για πρώτη φορά, ο Moody’s υποβάθμισε το αξιόχρεο του δημοσίου των ΗΠΑ από την βαθμίδα AAA στην Aa1 με σταθερή προοπτική, απόφαση που δικαιολόγησε επικαλούμενος τα υψηλά ελλείμματα, το βαρύ χρέος της Ουάσιγκτον και το κόστος της εξυπηρέτησής του.

Ο Fitch είχε υποβαθμίσει το αξιόχρεο των ΗΠΑ το 2023, στο AA+, επικαλούμενος τις επαναλαμβανόμενες πολιτικές κρίσεις με αφορμή το όριο δανεισμού. Ο Standard and Poor’s ήταν ο πρώτος που το είχε υποβαθμίσει –το 2011– στη βαθμίδα AA+, όπου το διατηρεί.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
O οίκος Moody’s υποβάθμισε την αμερικανική οικονομία, εκνευρισμός Τραμπ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας