Αθήνα, 25°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
25°C
25.7° 23.2°
2 BF
48%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
22°C
23.2° 20.3°
2 BF
55%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
23°C
23.3° 23.0°
2 BF
71%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
80%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
20°C
19.9° 19.9°
2 BF
60%
Βέροια
Αίθριος καιρός
21°C
21.5° 21.5°
0 BF
48%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
17°C
17.4° 17.4°
3 BF
42%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
20°C
20.3° 20.3°
2 BF
73%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
24°C
24.7° 23.8°
4 BF
60%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
23°C
22.7° 22.7°
4 BF
56%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
23°C
23.4° 23.4°
4 BF
53%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
23°C
23.2° 23.2°
2 BF
61%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
24°C
24.2° 24.2°
1 BF
37%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.5° 20.5°
1 BF
69%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
24°C
24.0° 23.8°
0 BF
56%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
24°C
23.8° 23.8°
4 BF
76%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
18°C
20.0° 17.8°
0 BF
67%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
19°C
19.3° 19.3°
2 BF
68%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
19°C
19.2° 19.2°
2 BF
87%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
15°C
15.1° 15.1°
2 BF
60%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 14 Ιουνίου, 2025
Φοιτητές
Από το περσινό φοιτητικό κίνημα στα Πανεπιστήμια υπέρ της Παλαιστίνης. | AP Photo/Jose Luis Magana

Δεκάδες συλλήψεις φιλοπαλαιστινίων διαδηλωτών στο Κολούμπια

Εκατοντάδες φοιτητές στάθηκαν αλληλέγγυοι στον παλαιστινιακό λαό και διαμαρτυρήθηκαν μέσα στο Κολούμπια για τον «βρώμικο» ρόλο των σχέσεών του με το Ισραήλ • Πάνω από 80 συλλήψεις, οι ακτιβιστές καταδικάζουν το «κέρδος του πανεπιστημίου από την ιμπεριαλιστική βία».

Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ, ήταν το επίκεντρο μεγάλων διαδηλώσεων πέρυσι, όταν ξέσπασε φοιτητικό κίνημα κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα σε περισσότερες από 100 αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις.

Αυτή τη στιγμή φαίνεται πως οι μνήμες της περσινής άνοιξης ξυπνούν και πάλι, καθώς όλο και περισσότεροι φοιτητές στέκονται αλληλέγγυοι στον παλαιστινιακό λαό, καταγγέλλοντας το Κολούμπια και τους δεσμούς του με το Ισραήλ.

Χθες, δεκάδες φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στο πανεπιστήμιο για να καταγγείλουν το «κέρδος του Κολούμπια από την ιμπεριαλιστική βία», όπως σημείωσαν.

Πλάνα που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν διαδηλωτές να στέκονται πάνω σε τραπέζια, να λένε συνθήματα και να χτυπούν τύμπανα μέσα στην κεντρική βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου.

«Πάνω από 100 άνθρωποι μόλις κατέκλυσαν τη βιβλιοθήκη Butler και τη μετονόμασαν σε Λαϊκό Πανεπιστήμιο της Βασιλείας Al-Araj», σημείωσε η φιλοπαλαιστινιακή φοιτητική ομάδα του Πανεπιστημίου Κολούμπια κατά του Απαρτχάιντ, αναφερόμενη στον Παλαιστίνιο ακτιβιστή και συγγραφέα που σκοτώθηκε από τον ισραηλινό στρατό το 2017.

«Όσο το Κολούμπια χρηματοδοτεί και κερδίζει από την ιμπεριαλιστική βία, ο λαός θα συνεχίσει να διαταράσσει τα κέρδη και τη νομιμότητά του. Η καταστολή γεννά αντίσταση - αν το Κολούμπια κλιμακώσει την καταστολή, ο λαός θα συνεχίσει να κλιμακώνει τις αναταραχές στο πανεπιστήμιο», διαμήνυσαν.

Η αναπληρώτρια πρόεδρος του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Κλερ Σίπμαν, καταδίκασε τη διαδήλωση ως «εντελώς απαράδεκτη».

Δεκάδες συλλήψεις... για αντισημιτισμό

Όπως μεταδίδει το Al Jazeera, οι αξιωματούχοι του πανεπιστημίου κάλεσαν την αστυνομία αφού οι διαδηλωτές αρνήθηκαν να επιδείξουν ταυτότητα και να εγκαταλείψουν το κτίριο, όπως τους ζήτησαν.

«Οι διαταραχές στην ακαδημαϊκή μας κοινότητα δεν θα γίνουν ανεκτές και αποτελούν παραβίαση των κανόνων και των πολιτικών μας. Είναι απαράδεκτο, οι μαθητές μας μελετούν και προετοιμάζονται για τις τελικές εξετάσεις», δήλωσε υπεύθυνος του πανεπιστημίου.

«Το Κολούμπια καταδικάζει έντονα τη βία στην πανεπιστημιούπολή μας, τον αντισημιτισμό και όλες τις μορφές μίσους και διακρίσεων, μερικές από τις οποίες γίναμε μάρτυρες σήμερα», σημείωσε.

Το Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Υόρκης ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «πολλά άτομα που δεν συμμορφώθηκαν με τις προφορικές προειδοποιήσεις για να διαλυθεί η διαμαρτυρία» συνελήφθησαν.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός 1010 WINS της Νέας Υόρκης ανέφερε ότι συνελήφθησαν περίπου 80 διαδηλωτές.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Δεκάδες συλλήψεις φιλοπαλαιστινίων διαδηλωτών στο Κολούμπια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας