Παραχωρώντας αποκλειστική συνέντευξη στο BBC, την πρώτη του από τότε που αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν σημείωσε ότι η πίεση από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ στην Ουκρανία να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία, αποτελεί «σύγχρονο κατευναστικό μέτρο» προς τον Πούτιν.
Ο πρόεδρος που χρηματοδότησε το ουκρανικό, δίνοντας δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς και όπλα υπερ της Ουκρανίας, απάντησε και στην κριτική που του ασκήθηκε για τη στάση του στον πόλεμο.
Ειδικότερα, και σύμφωνα με τη συνέντευξη, ο Μπάιντεν αμφισβητήθηκε για το αν παρείχε αρκετή υποστήριξη στο Κίεβο ώστε να διασφαλίσει ότι θα μπορούσε να κερδίσει τον πόλεμο, αντί να αντισταθεί απλώς στην ολοκληρωτική εισβολή της Ρωσίας. Κατά τη διάρκεια τριών ετών συγκρούσεων, ο Λευκός Οίκος άλλαξε τη θέση του σχετικά με τη χρήση όπλων που παρέχονται από τις ΗΠΑ και με την πάροδο του χρόνου ήρε ορισμένους περιορισμούς. «Τους δώσαμε ό,τι χρειάζονταν για να εξασφαλίσουν την ανεξαρτησία τους και ήμασταν έτοιμοι να απαντήσουμε, πιο επιθετικά, αν ο Πούτιν έκανε ξανά κίνηση», είπε.
Δήλωσε επίσης πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πιστεύει ότι η Ουκρανία είναι μέρος της «μητέρας Ρωσίας» και «όποιος νομίζει πως (ο Πούτιν) θα σταματήσει είναι απλώς ανόητος».
«Δεν μπορώ να καταλάβω πώς άνθρωποι πιστεύουν ότι, αν επιτρέψουμε σ' ένα δικτάτορα, έναν κακοποιό, να αποφασίσει ότι θα πάρει σημαντικά κομμάτια εδάφους που δεν είναι δικά του, ότι αυτό θα τον ικανοποιήσει», δήλωσε στο BBC. «Δεν μπορώ να το καταλάβω».
Ο Μπάιντεν τόνισε τις ανησυχίες του για την κατάρρευση των σχέσεων ΗΠΑ - Ευρώπης υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, κάτι που, όπως είπε, «θα αλλάξει τη σύγχρονη ιστορία του κόσμου».
Αμφισβητήθηκε επίσης για την απόφασή του να τερματίσει την υποψηφιότητά του για την επανεκλογή του 2024 στα τέλη της κούρσας, μετά από μια αμφιλεγόμενη εμφάνιση στο ντιμπέιτ που πυροδότησε ανησυχίες για την ικανότητά του και βύθισε το Δημοκρατικό Κόμμα σε κρίση. Ο Μπάιντεν αποχώρησε λιγότερο από τέσσερις μήνες πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου και όταν πιέστηκε να απαντήσει στο ερώτημα αν έπρεπε να είχε φύγει νωρίτερα και να είχε δώσει περισσότερο χρόνο για να επιλεγεί ο αντικαταστάτης του, είπε: «Δεν νομίζω ότι θα είχε σημασία. Φύγαμε σε μια εποχή που είχαμε έναν καλό υποψήφιο».
Ερωτηθείς για τον τρόπο με τον οποίο η σημερινή κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους συμμάχους των ΗΠΑ, ο πρώην πρόεδρος καταδίκασε τις εκκλήσεις του Τραμπ προς τις ΗΠΑ να ανακτήσουν τη Διώρυγα του Παναμά, να αποκτήσουν τη Γροιλανδία και να κάνουν τον Καναδά την 51η πολιτεία. «Τι στο καλό συμβαίνει εδώ; Ποιος πρόεδρος μιλάει ποτέ έτσι; Δεν είμαστε εμείς», είπε. «Είμαστε υπέρ της ελευθερίας, της δημοκρατίας, των ευκαιριών, όχι της δήμευσης».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας