Ήρθε, είδε και… μοίρασε άκυρα ο αμφιλεγόμενος υπουργός Άμυνας του Ντόναλντ Τραμπ στην συνάντηση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Ο Πιτ Χέγκσεθ έμεινε πιστός στη σκληρή γραμμή του Αμερικανού προέδρου για το ουκρανικό και προχώρησε σε ωμές διατυπώσεις που δε θα αντηχήσουν καθόλου καλά στα αυτιά του Βολοντίμιρ Ζελένκσι και των Ευρωπαίων.
Μιλώντας από τη βελγική πρωτεύουσα παρουσία και εκπροσώπου του Κιέβου διεμήνυσε ότι η επιστροφή στα προ του 2014 σύνορα της Ουκρανίας είναι ένας μη ρεαλιστικός στόχος, τονίζοντας παράλληλα πως η νέα αμερικανική κυβέρνηση δεν βλέπει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ως μέρος ενός ειρηνευτικού σχεδίου για τον τερματισμό του πολέμου που πυροδοτήθηκε από τη ρωσική εισβολή πριν τρία χρόνια.
Πρόκειται για μια από τις πιο ωμές και ξεκάθαρες διατυπώσεις της γραμμής Τραμπ για το ουκρανικό.
Ο Χέγκσεθ, βέβαια, δεν σταμάτησε εκεί, αλλά έστειλε τα γνωστά αυστηρά μηνύματα προς την Ε.Ε. σημειώνοντας ότι πρέπει να εντείνουν και να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλεια της Ευρώπης για να υπογραμμίσει πως τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη της Συμμαχίας θα χορηγήσουν το «συντριπτικό» μερίδιο μελλοντικής βοήθειας στην Ουκρανία.
«Θέλουμε, όπως εσείς, μια κυρίαρχη και ευημερούσα Ουκρανία. Αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε αναγνωρίζοντας ότι η επιστροφή στα προ του 2014 σύνορα της Ουκρανίας είναι ένας μη ρεαλιστικός στόχος», είπε ο Χέγκσεθ στη συνάντηση περισσότερων από 40 χωρών που βοηθούν την Ουκρανία στον πόλεμό της κατά της ρωσικής εισβολής.
«Το να κυνηγάμε αυτόν τον απατηλό στόχο το μόνο που κάνει είναι να παρατείνει τον πόλεμο και να προκαλεί περισσότερα δεινά», πρόσθεσε.
Ο επικεφαλής του Πενταγώνου δήλωσε επίσης σήμερα ότι οποιαδήποτε βιώσιμη ειρήνη πρέπει να περιλαμβάνει «ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας για να διασφαλιστεί ότι ο πόλεμος δεν θα ξαναρχίσει».
Ωστόσο, είπε, «οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι ρεαλιστικό αποτέλεσμα μιας διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων».
Αντίθετα, οι εγγυήσεις ασφαλείας θα πρέπει να υποστηρίζονται από «ικανά ευρωπαϊκά και μη ευρωπαϊκά στρατεύματα», δήλωσε.
«Αν αυτά τα στρατεύματα αναπτυχθούν ως ειρηνευτικές δυνάμεις στην Ουκρανία κάποια στιγμή, θα πρέπει να αναπτυχθούν ως μέρος μιας αποστολής εκτός ΝΑΤΟ και δεν θα πρέπει να καλύπτονται από το Άρθρο 5», είπε, αναφερόμενος στη ρήτρα αμοιβαίας άμυνας της συμμαχίας.
Ξεκαθάρισε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία ως μέρος μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας,
«Για να είμαστε ξεκάθαροι, ως μέρος των εγγυήσεων ασφαλείας, δεν θα αναπτυχθούν αμερικανικά στρατεύματα στην Ουκρανία», είπε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας