Ο Ντεμίτριους Φρέζιερ εκτελέστηκε την Πέμπτη με εισπνοή αζώτου, μέθοδο που χρησιμοποιείται για τέταρτη φορά στην Αλαμπάμα, την μοναδική πολιτεία που χρησιμοποιεί αυτό το πρωτόκολλο, καθώς έχει επικριθεί έντονα ακόμα και σε άλλες πολιτείες όπου εφαρμόζεται η θανατική ποινή με ενέσιμες χημικές ουσίες.
Ο 52χρονος που καταδικάστηκε σε θάνατο πρόκειται για τον τρίτο άνθρωπο που εκτελείται στις ΗΠΑ εντός του 2025 (το 2024 έγιναν 25 εκτελέσεις, ενώ το 2023, 24).
Ο θάνατός του διαπιστώθηκε επίσημα στις 18:36 (τοπική ώρα· στις 02:36 ώρα Ελλάδας) στη φυλακή της Άτμορ, σύμφωνα με ανακοίνωση της διεύθυνσης σωφρονιστικών καταστημάτων της νοτιοανατολικής πολιτείας.
Η συγκεκριμένη μέθοδος εκτέλεσης, η πρώτη εφαρμογή της οποίας καταγράφηκε ένα χρόνο πριν, επικρίνεται έντονα από τον ΟΗΕ, καθώς ο θάνατος προκαλείται από υποξία (έλλειψη οξυγόνου). Ο ΟΗΕ επισημαίνει πως δεν είναι «δοκιμασμένη» και ότι ενδέχεται να αποτελεί μορφή «βασανιστηρίου», «απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης», που απαγορεύεται με βάση το διεθνές δίκαιο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση από την πλευρά της την έχει χαρακτηρίσει «ιδιαίτερα σκληρή».
Ο Ντεμίτριους Φρέζιερ καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών το 1996, για τον βιασμό και τον φόνο της 40χρονης Πολίν Μπράουν πέντε χρόνια νωρίτερα στην πόλη Μπέρμιγχαμ, στην Αλαμπάμα.
Μερικά χρόνια νωρίτερα, στο Μίσιγκαν, πολιτεία όπου δεν εφαρμόζεται η θανατική ποινή, είχε καταδικαστεί να εκτίσει ποινή ισόβιας κάθειρξης, σε εκείνη την περίπτωση για τον βιασμό και τον φόνο 14χρονης, της Κρίσταλ Κέντρικ, και άλλους δυο βιασμούς.
Μετήχθη στην Αλαμπάμα το 2011.
Όλες οι προσφυγές της υπεράσπισης εναντίον της μεταγωγής του από το Μίσιγκαν στην Αλαμπάμα και εναντίον της μεθόδου εκτέλεσης με εισπνοή αζώτου απορρίφθηκαν από την αμερικανική δικαιοσύνη.
Η ποινή του θανάτου, στους υποστηρικτές της οποίας συγκαταλέγεται ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Ρεπουμπλικάνος ο οποίος επέστρεψε στην προεδρία των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, έχει καταργηθεί σε 23 από τις 50 αμερικανικές πολιτείες. Σε άλλες τρεις (Καλιφόρνια, Όρεγκον, Πενσιλβάνια), εφαρμόζεται μορατόριουμ στην επιβολή της.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας