Ακάθεκτος και πλήρως απαράδεκτος ο Ντόναλντ Τραμπ έχει μπει στη νέα του προεδρία αποφασισμένος να κάνει τον πλανήτη άνω κάτω. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο Αμερικανός πρόεδρος προκάλεσε διεθνή κατακραυγή με τις δηλώσεις του για πλήρη εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τον τόπο τους για να κατασκευάσουν οι ΗΠΑ τη… ριβιέρα της Γάζας.
Υπό το βάρος των αντιδράσεων και του παγκόσμιου σοκ η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να διαχειριστεί τη θύελλα με τον υπουργό Εξωτερικών να δίνει τη δική του εκδοχή για τα όσα είπε ο πρόεδρος.
«Αυτό που με γενναιοδωρία πρότεινε είναι η δυνατότητα των ΗΠΑ να πάνε και να βοηθήσουν με την απομάκρυνση των συντριμμιών και των πυρομαχικών, να βοηθήσουν με την ανοικοδόμηση σπιτιών και επιχειρήσεων και άλλα τέτοια για να μπορέσουν να επιστρέψουν οι άνθρωποι στα σπίτια τους» δήλωσε από τη Γουατεμάλα για να προσθέσει «στο μεταξύ προφανώς οι άνθρωποι θα πρέπει να ζήσουν κάπου μέχρι να τελειώσει η ανοικοδόμηση».
Από την πλευρά της εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρολίν Λέβιτ έκανε επίσης ένα βήμα πίσω υποστηρίζοντας πως ο πρόεδρος το μόνο που θέλει είναι οι Παλαιστίνιοι να μετεγκατασταθούν προσωρινά.
«Αρέσει στον Νετανιάχου το σχέδιο
Η αντίδραση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, πάντως, ο οποίος εμφανίστηκε έκπληκτος κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Ντόναλντ Τραμπ, είναι μάλλον θετική, με τον «Μπίμπι» ενδεχομένως να βλέπει και μια σανίδα σωτηρίας απέναντι στις κραυγές των ακραίων της κυβέρνησής του που τον έχουν στη… μπούκα μετά την εκεχειρία στην περιοχή.
Μιλώντας στο Fox News, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν βρήκε προβληματική την πρόταση Τραμπ, αντιθέτως ανέφερε «η ιδέα να επιτρέψουμε στους κατοίκους της Γάζας που θέλουν να φύγουν να φύγουν δεν έχει κάτι κακό. Μπορούν να φύγουν, μετά μπορούν να επιστρέψουν, μπορούν να μετεγκατασταθούν και να γυρίσουν μετά. Όπως πρέπει να επανοικοδομήσουμε τη Γάζα. Αυτή είναι η πρώτη καλή ιδέα που έχουν ακούσει. Είναι μια φανταστική ιδέα και θα πρέπει να την εξετάσουμε και να την υλοποιήσουμε».
Δεν πάμε πουθενά
Τα όποια σχέδια του Τραμπ, όπως και του Νετανιάχου και αρκετών άλλων στο παρελθόν, προσκρούουν, βέβαια σε ένα σημαντικό «εμπόδιο». Αυτό δεν είναι άλλο από τους ίδιους του Παλαιστίνιους, έναν λαό που έχει επιδείξει σθένος, πυγμή και μαχητικότητα και αρνείται να εγκαταλείψει τον τόπο του, ακόμη και υπό τις πιο αντίξοες και δολοφονικές συνθήκες.
«Επιτρέψαμε παρά τις μαζικές καταστροφές (...) Επιστρέψαμε επειδή αρνούμαστε κατηγορηματικά να εκτοπιστούμε», συνόψισε ο Άχμεντ αλ Μινάουι, που γύρισε στην πόλη της Γάζας.
«Είμαι Γαζαίος, ο πατέρας μου κι ο παππούς μου κατάγονται από εδώ (...) Δεν έχουμε παρά μόνο μια επιλογή: Να ζήσουμε ή να πεθάνουμε εδώ», πρόσθεσε ο Άχμαντ Χαλάσα, κάτοικος της ίδιας πόλης, 41 ετών.
Αντίθετα για τον Κφιρ Ντεκέλ, 48χρονο Ισραηλινό που ζει στην περιοχή των συνόρων με τη Λωρίδα της Γάζας, «το σχέδιο του Τραμπ έχει νόημα. Η Γάζα είναι εντελώς κατεστραμμένη και είναι αδύνατη η ανοικοδόμηση όσο υπάρχει εκεί κόσμος. Ας φύγουν και ας φτιάξουν τη ζωή τους αλλού, και θα κάνουμε αληθινά αυτόν τον τόπο νησίδα ειρήνης».
Η Αίγυπτος κάλεσε χθες την Παλαιστινιακή Αρχή του κ. Αμπάς να ανακτήσει τον έλεγχο της περιοχής, από όπου εκδιώχθηκε το 2007, όταν πήρε την εξουσία η Χαμάς.
Ο αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και ο γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησαν πως θα θεωρούσαν «απαράδεκτο» τον «εξαναγκαστικό εκτοπισμό του παλαιστινιακού πληθυσμού στη Γάζα όπως και στη Δυτική Όχθη». Θα επρόκειτο για «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», για «εμπόδιο στη λύση των δύο κρατών και μείζονα παράγοντα αποσταθεροποίησης της Αιγύπτου και της Ιορδανίας», συμφώνησαν κατά τη διάρκεια συνδιάλεξής τους, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του Ελιζέ.
Η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία, ο Αραβικός Σύνδεσμος και η Ευρωπαϊκή Ένωση απέρριψαν το σχέδιο που παρουσίασε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο Φόλκερ Τουρκ, υπενθύμισε πως οποιοσδήποτε εξαναγκαστικός εκτοπισμός ή απέλαση πληθυσμού σε περιοχή υπό κατοχή είναι κάτι «απαγορεύεται αυστηρά».
Μεγάλος αντίπαλος της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, ο ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός Μπεζαλέλ Σμότριτς ορκίστηκε χθες να κάνει τα πάντα για να «θαφτεί οριστικά» η ιδέα της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους.
Η ισραηλινή οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων B’Tselem χαρακτήρισε «τρέλα» το σχέδιο Τραμπ. Η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Ανιές Καλαμάρ είδε «μορφή αποικιοποίησης του 21ου αιώνα».
«Πολλές από τις καταστροφές στη Γάζα αντανακλούν υπολογισμένη ισραηλινή πολιτική που έχει σκοπό να γίνουν ακατοίκητα ορισμένα τμήματα της Λωρίδας», σημείωσε η Λάμα Φάκι, διευθύντρια του τμήματος για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW). Με το σχέδιο Τραμπ «οι ΗΠΑ από τη συνενοχή σε εγκλήματα πολέμου θα περάσουν στην απευθείας διάπραξη φρικαλεοτήτων», πρόσθεσε.
Η συνάντηση των κ.κ. Τραμπ και Νετανιάχου συνέπεσε με την ανακοίνωση της επανέναρξης των έμμεσων διαπραγματεύσεων στη Λωρίδα της Γάζας, η πρώτη φάση της οποίας, διάρκειας έξι εβδομάδων, τέθηκε σε εφαρμογή τη 19η Ιανουαρίου — αλλά το αν θα έχει συνέχεια παραμένει αβέβαιο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας