«Ο πιο βλακώδης εμπορικός πόλεμος στην Ιστορία», όπως τον χαρακτήρισε η Wall Street Journal στο κύριο άρθρο της, είναι γεγονός από το Σάββατο, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε επίσημα την επιβολή δασμών σε προϊόντα από Καναδά, Μεξικό και Κίνα, δηλαδή τους τρεις από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους του. Μια κίνηση που απαντήθηκε με αναγγελία αντιποίνων και από τις τρεις χώρες.
Με πρόσχημα τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών και συγκεκριμένα της φαιντανύλης και κατηγορώντας τη μεν Κίνα ότι προμηθεύει τις πρώτες ύλες για την παρασκευή της, τον δε Καναδά και το Μεξικό ότι δεν κάνουν αρκετά για να ελέγξουν τις μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα του, ο Τραμπ αποφάσισε να επιβάλει δασμούς 25% σε όλα τα εισαγόμενα προϊόντα από τις δύο γειτονικές χώρες και επιπλέον 10% στους ήδη υφιστάμενους δασμούς για τα κινεζικά προϊόντα. Οι αντιδράσεις ακολούθησαν αμέσως. Η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Χαρακτήρισε τη φαιντανύλη ως «πρόβλημα της Αμερικής», ενώ προειδοποίησε ότι στους εμπορικούς πολέμους δεν υπάρχουν νικητές. Στον Καναδά, προς τον οποίο ο Τραμπ επανέλαβε και χθες την τραγελαφική πρόταση να γίνει «η 51η Πολιτεία των ΗΠΑ», ο υπό παραίτηση πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει ανταποδοτικούς δασμούς 25% στα αμερικανικά προϊόντα.
Προειδοποίησε τους συμπολίτες του ότι θα αυξηθούν οι τιμές σε αρκετά προϊόντα, κάτι που όπως είπε θα συμβεί και στις ΗΠΑ, και τους παρότρυνε να αγοράζουν καναδικά προϊόντα και να κάνουν διακοπές στη χώρα τους αντί για τις ΗΠΑ. Δασμολογικά και άλλα μέτρα, χωρίς ωστόσο να τα συγκεκριμενοποιήσει, προανήγγειλε και η πρόεδρος του Μεξικού, Κλάουδια Σέινμπαουμ, καταγγέλλοντας με ανάρτησή της στο τουίτερ (Χ) τα «συκοφαντικά σχόλια του Τραμπ», ο οποίος είπε ότι η κυβέρνηση της χώρας της «έχει συμμαχήσει με τα καρτέλ των ναρκωτικών».
Με ανησυχία έγινε δεκτή στις ΗΠΑ η απόφαση του Τραμπ, ενώ για σήμερα αναμενόταν πτώση στο Χρηματιστήριο. Κάποια αμερικανικά ΜΜΕ προσπαθούσαν να υπολογίσουν πόσο θα αυξηθούν οι τιμές μετά τους δασμούς σε μια σειρά εισαγόμενων προϊόντων, από ηλεκτρονικά είδη και ανταλλακτικά αυτοκινήτων μέχρι τρόφιμα και ρούχα. «Οι δασμοί θα πλήξουν το πορτοφόλι των Αμερικανών» προέβλεψε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ. Κάτι που δεν αρνήθηκε ούτε ο ίδιος ο Τραμπ, ο οποίος έγραψε χθες στο Truth social ότι οι Αμερικανοί ίσως νιώσουν «λίγο πόνο». «Αλλά», πρόσθεσε, «θα κάνουμε την Αμερική Μεγάλη Ξανά και το τίμημα που θα πληρώσουμε θα αξίζει τον κόπο».
Πόσο «πόνο» θα νιώσουν αναρωτιούνται και οι Ευρωπαίοι, καθώς ο Τραμπ έχει προειδοποιήσει ότι η Ε.Ε. θα είναι ο επόμενος στόχος. «Η εμπορική και επενδυτική μας σχέση με τις ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο» δήλωσε χθες εκπρόσωπος της Κομισιόν, εκφράζοντας τη θλίψη και την ανησυχία της Ενωσης για τους δασμούς. «Ωστόσο», τόνισε, «η Ε.Ε. θα ανταποκριθεί σταθερά σε οποιονδήποτε εμπορικό εταίρο που επιβάλλει αθέμιτους ή αυθαίρετους δασμούς στα αγαθά της Ε.Ε.».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας