Περίπου 300 πολίτες διαμαρτυρήθηκαν χθες στο Νταβός ενάντια στην κοσμοσυρροή από την παγκόσμιας ελίτ την επόμενη εβδομάδα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στις ελβετικές Άλπεις. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «Φορολογείστε τους πλούσιους», «Σκάστε! Πληρώστε φόρους» και «Συντρίψτε τον αποικιοκρατικό καπιταλισμό» και απέκλεισαν συμβολικά τον δρόμο προς το λαμπερό ορεινό θέρετρο.
Η αστυνομία επενέβη «απομακρύνοντας» τους συγκεντρωμένους, γιατί η ετήσια σύνοδος με δεκάδες ηγέτες και τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη αρχίζει απόψε. «Μια νέα αριστοκρατική ολιγαρχία, που κληρονόμησε δισεκατομμύρια δολάρια, ασκεί πολυπλόκαμη εξουσία στα πολιτικά και οικονομικά συστήματά μας», καταγγέλλει η Oxfam σε έκθεσή της για τις ανισότητες, που από χρόνο σε χρόνο καταγράφει την αμετάβλητη τάση αύξησης των περιουσιών των πλουσιότερων ανθρώπων στην υφήλιο.
«Το πετράδι του στέμματος αυτής της ολιγαρχίας είναι ένας δισεκατομμυριούχος πρόεδρος, ο οποίος υποστηρίχτηκε κι εξαγοράστηκε από τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, τον Ίλον Μασκ» κι αναλαμβάνει να κυβερνήσει «τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο», σφυροκοπεί ο Αμίταμπ Μπεχάρ, ο εκτελεστικός διευθυντής της ΜΚΟ, στο δελτίο Τύπου που συνοδεύει την έκθεση.
Ο επικεφαλής της κατασκευάστριας ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla και της εταιρείας με ειδίκευση το διάστημα SpaceX, κι επίσης ιδιοκτήτης του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης X, χρηματοδότησε την εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ και σε αντάλλαγμα του ανατέθηκε άτυπο υπουργείο, που θα προωθήσει δραστικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.
Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει η Oxfam, η περιουσία των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε παγκόσμια κλίμακα πέρυσι, τρεις φορές περισσότερο απ’ ό,τι το 2023, φθάνοντας τα 15 τρισεκ. δολάρια. Και «οι πολιτικές που υπερασπίζεται ο (εκλεγμένος) πρόεδρος Τραμπ θα πυροδοτήσουν περαιτέρω τις ανισότητες», προειδοποιεί η ΜΚΟ.
Και υπολογίζει πως πέντε άνθρωποι ενδέχεται να γίνουν τρισεκατομμυριούχοι μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, ενώ «ο αριθμός των ανθρώπων που παραμένουν παγιδευμένοι στη φτώχεια δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου από το 1990». Στις ΗΠΑ «βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που πλέον μπορείς να αγοράσεις μια χώρα», στηλίτευσε η επικεφαλής του γαλλικού παραρτήματος της Oxfam, η Σεσίλ Ντιφλό, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ συμβολίζει την εξουσία που έχουν οι πλούσιοι, όπως εγώ», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μαρλένε Ένγκελχορν, Αυστριακή που διένειμε πέρυσι το μεγαλύτερο μέρος της κληρονομιάς της, αξίας 25 εκατομμυρίων ευρώ, σε διάφορες οργανώσεις. «Απλούστατα επειδή γεννηθήκαμε εκατομμυριούχοι, ή επειδή μιας παρουσιάστηκε κάποια ευκαιρία μια φορά (...) είμαστε πλέον σε θέση να επηρεάζουμε τους πολιτικούς όλου του κόσμου», προωθώντας «τις πολιτικές μας προτιμήσεις», συνόψισε.
Ένα τρισεκατομμύριο δολάρια είναι ήδη η περιουσία που κατέχουν αθροιστικά οι τέσσερις πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο, όλοι τους Αμερικανοί και δραστηριοποιούμενοι στον χώρο της τεχνολογίας: ο Ίλον Μασκ, ο Τζεφ Μπέζος (Amazon, Blue Origin), ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ (Meta) και ο Λάρι Έλισον (Oracle).
Οι τρεις πρώτοι, που θα είναι παρόντες στην τελετή ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ, «κατέχουν σήμερα περισσότερα πλούτη απ’ ό,τι η μισή φτωχότερη αμερικανική κοινωνία», σημειώνει δηκτικά ο Μπέρνι Σάντερς, μορφή της αμερικανικής αριστεράς.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας