Νέος γύρος ανησυχίας σε Ουκρανία και Ε.Ε. από τις τελευταίες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να αφήνει σαφείς αιχμές για αλλαγή στάσης της Ουάσιγκτον σε κομβικά ζητήματα.
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, ουσιαστικά, δεν άλλαξε κάτι δραστικά σε σχέση με παλαιότερες δηλώσεις του, απλά, επανέλαβε ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί η αμερικανική βοήθεια προς τις δυνάμεις του Κιέβου, ενώ έσπευσε να στείλει μήνυμα και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ.
Σε συνέντευξη που μεταδόθηκε σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ σε ερώτηση εάν η Ουκρανία πρέπει να προετοιμαστεί για τη μείωση της αμερικανικής βοήθειας υπογράμμισε «ναι, πιθανότατα, ασφαλώς».
Παράλληλα προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από το ΝΑΤΟ εάν οι σύμμαχοι τους δεν συμβάλλουν περισσότερο οικονομικά στη συμμαχία.
«Εάν πληρώνουν τον λογαριασμό τους και μας αντιμετωπίζουν δίκαια, η απάντηση είναι: φυσικά, θα μείνω στο ΝΑΤΟ» είπε ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ. Στην ερώτηση του τηλεοπτικού δικτύου NBC News αν θα σκεφτόταν να αποχωρήσει από το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο σε αντίθετη περίπτωση, απάντησε «ασφαλώς».
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο Τραμπ είπε ότι στόχος του είναι να απελάσει όλους τους μετανάστες που βρίσκονται παράτυπα στο αμερικανικό έδαφος κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας του. Θέλει όμως να υπάρξει αργότερα και μια συμφωνία για τους λεγόμενους «Ονειροπόλους» (Dreamers), τους ανθρώπους εκείνους που τους έφεραν στις ΗΠΑ οι γονείς τους όταν ήταν ακόμη παιδιά, μεγάλωσαν και σπούδασαν στη χώρα.
Ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας είπε επίσης ότι σκοπεύει την πρώτη ημέρα που θα αναλάβει τα καθήκοντά του να τερματίσει το «δίκαιου του εδάφους», δηλαδή το δικαίωμα όποιου γεννιέται στις ΗΠΑ να αποκτά την υπηκοότητα. Το δικαίωμα αυτό προστατεύεται από μια τροπολογία του Συντάγματος.
«Ξέρετε ότι αν κάποιος πατήσει το πόδι του, απλώς ένα πόδι (…) στο έδαφός μας: Συγχαρητήρια, είστε πλέον πολίτης των ΗΠΑ», υποστήριξε, μολονότι το δικαίωμα του εδάφους αφορά μόνο εκείνους που γεννιούνται στη χώρα. «Θα το σταματήσουμε επειδή είναι γελοίο», είπε.
Όταν ρωτήθηκε πώς σκοπεύει να καταργήσει κάτι που είναι θεμελιωμένο στο Σύνταγμα, ο Τραμπ απέφυγε να δώσει διευκρινίσεις.
Ο Τραμπ είπε επίσης ότι δεν θα επιχειρήσει να αντικαταστήσει τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του.
Ο Πάουελ είχε διοριστεί σε αυτή τη θέση από τον Τραμπ, στις αρχές του 2018, για να αντικαταστήσει στην Τζάνετ Γέλεν όμως στη συνέχεια διαφώνησε μαζί του για την οικονομική πολιτική που ακολουθούσε η Fed. Ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κράτησε τον Πάουελ στη θέση αυτή.
Όσον αφορά το καυτό θέμα των αμβλώσεων, ο Τραμπ είπε στη συνέντευξή του ότι δεν θα περιορίσει τη διαθεσιμότητα του χαπιού που διατίθεται για τον τερματισμό της κύησης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας