Αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Reuters αναφέρει πως μέλη του επιτελείου του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ καταρτίζουν κατάλογο στρατιωτικών αξιωματικών που πρόκειται να απολυθούν, με στόχο μια άνευ προηγουμένου «σκούπα» στο Πεντάγωνο.
Ο σχεδιασμός για τις απολύσεις βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και μπορεί να αλλάξει όταν η κυβέρνηση των Ρεπουμπλικάνων διαμορφωθεί πλήρως, σχολίασαν ανώνυμες πηγές στο πρακτορείο ειδήσεων. Μία από τις πηγές αμφισβήτησε τη σκοπιμότητα των μαζικών απολύσεων στο Πεντάγωνο. Ο Τραμπ, στο παρελθόν, έχει επικρίνει εκτενώς τους ηγέτες της άμυνας που επέκριναν την προεδρία του.
Οι πηγές σημειώνουν ότι η επερχόμενη κυβέρνηση πιθανότατα θα επικεντρωθεί σε αξιωματικούς του στρατού των ΗΠΑ που θεωρούνται συνδεδεμένοι με τον Μαρκ Μιλέι, τον πρώην αρχηγό του Γενικού Επιτελείου του Στρατού των ΗΠΑ, ο οποίος πρόσφατα χαρακτήρισε τον Τραμπ «φασίστα μέχρι το κόκαλο».
«Όλοι οι αξιωματικοί που διορίστηκαν ή προωθήθηκαν από τον Μιλέι θα φύγουν», συμπεριλαμβανομένων των αρχηγών του Στρατού, του Ναυτικού, των Πεζοναυτών, της Πολεμικής Αεροπορίας, της Εθνικής Φρουράς και του Διαστημικού Σώματος. «Υπάρχει μια πολύ λεπτομερής λίστα με όλους όσους ήταν συνδεδεμένοι με τη Μιλέι. Και θα φύγουν όλοι».
Η αποκάλυψη των σχεδίων για την απόλυση ανώτερων ηγετών των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ έρχεται μια ημέρα μετά την επιλογή του σχολιαστή και παρουσιαστή του Fox News, Πιτ Χέγκσεθ, για τη θέση του υπουργού Άμυνας.
«Ο επόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών πρέπει να αναθεωρήσει ριζικά την ανώτερη ηγεσία του Πενταγώνου για να μας κάνει έτοιμους να υπερασπιστούμε το έθνος μας και να νικήσουμε τους εχθρούς μας. Πολλοί άνθρωποι πρέπει να απολυθούν», είχε γράψει ο Χέγκσεθ στο βιβλίο του το 2024 «The War on Warriors: Behind the Betrayal of the Men Who Keep Us Free».
Ο Χέγκσεθ έχει επίσης βάλει στο στόχαστρο τον διάδοχο του Μιλέι, τον Στρατηγό της Πολεμικής Αεροπορίας C.Q. Μπράουν, ρωτώντας αν θα είχε πάρει τη δουλειά αν δεν ήταν μαύρος. «Ήταν λόγω του χρώματος του δέρματός του; Ή λόγω των ικανοτήτων του; Δεν θα μάθουμε ποτέ, αλλά πάντα αμφιβάλλουμε», είχε γράψει χαρακτηριστικά.
Μία πηγή που γνωρίζει τον σχεδιασμό της μετάβασης είπε στο Rueters πως και ο Μπράουν θα είναι μεταξύ των αξιωματικών που θα αποχωρήσουν.
Ορισμένοι νυν και πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ δεν θεωρούν πολύ πιθανές τόσο μεγάλες ανατροπές, σημειώνοντας ότι είναι περιττές σε μια εποχή παγκόσμιας αναταραχής με πολέμους που μαίνονται στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Σημειώνουν, ακόμα, πως θα ήταν δύσκολο γραφειοκρατικά να απολυθούν και να αντικατασταθούν άμεσα.
Απόλυτη κυριαρχία
Την ίδια ώρα, οι Ρεπουμπλικανοί εξασφάλισαν οριακή πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, εξασφαλίζοντας τον πλήρη έλεγχο του Κογκρέσου. Συγκεκριμένα, οι Ρεπουμπλικανοί θα έχουν 218 βουλευτές ενώ οι Δημοκρατικοί μειοψηφούν με 208 έδρες σε σύνολο 435. Για εννέα ακόμα έδρες αναμένονται αποτελέσματα, χωρίς να μπορεί ωστόσο να γίνει η ανατροπή.
Υπενθυμίζεται ότι οι Ρεπουμπλικανοί έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τη Γερουσία κερδίζοντας πλειοψηφία τουλάχιστον 51 εδρών σε σύνολο 100. Η κυριαρχία των Ρεπουμπλικανών και στα δύο σώματα του Κογκρέσου καθιστούν εξαιρετικά περιορισμένες τις δυνατότητες των Δημοκρατικών να θέσουν «φρένα» στις νομοθετικές πολιτικές Τραμπ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας