Αύριο αναμένεται να εκτυλιχθεί ένα σκηνικό που είχε να συμβεί οχτώ χρόνια: ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα συναντήσει τον επόμενο προκειμένου να αρχίσουν να προετοιμάζουν το έδαφος για τη διάδοχη κατάσταση, όπως είθισται να συμβαίνει. Ο Τζο Μπάιντεν, δηλαδή, θα συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο για να συζητήσουν για τη μετάβαση εξουσίας η οποία, αυτή τη φορά, εικάζουμε ότι θα είναι ομαλή, χωρίς σαμάνους και άλλους τρελαμένους τύπους να εισβάλλουν στο Καπιτώλιο για να εμποδίσουν την επίσημη ανάδειξη του νέου προέδρου.
Πριν από τέσσερα χρόνια όμως, όταν οι ρόλοι ήταν αντεστραμμένοι, αυτή η πολιτική παράδοση έσπασε. Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο τότε ηττημένος της κάλπης, δεν αποδέχθηκε ποτέ το αποτέλεσμα των εκλογών, αρνήθηκε να συναντηθεί με τον διάδοχό του, έκραζε για νοθεία και αποκορύφωμα εκείνου του νοσηρού κλίματος ήταν τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021.
Μεγάλη ημέρα
Σήμερα όμως, ο Τραμπ ετοιμάζεται ξαναπιάσει το νήμα από εκεί που το είχε αφήσει ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα το 2016, μια και το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών ήταν για τον ίδιο θετικό και με το παραπάνω. Εκτός από την προσωπική του νίκη, οι Ρεπουμπλικανοί κέρδισαν την πλειοψηφία στη Γερουσία και μέχρι χθες απείχαν μόλις τέσσερις έδρες από το να διατηρήσουν υπό τον έλεγχό τους και τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο έλεγχος του Λευκού Οίκου και ολόκληρου του Κογκρέσου συν την αναμενόμενη στήριξη από το δεξιό Ανώτατο Δικαστήριο θα προσφέρουν στον Τραμπ μια παντοδυναμία, η ιδέα της οποίας έχει αρχίσει να τον μεθά από τώρα - όχι πως χρειαζόταν πολλή προσπάθεια.
Για αρχή, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να παρακάμψει την ακροαματική διαδικασία στη Γερουσία για την έγκριση των ατόμων που θα στελεχώσουν τη μελλοντική του κυβέρνηση. Υπάρχει διάταξη στο Σύνταγμα που επιτρέπει στον πρόεδρο να προχωρήσει σε διορισμούς ενόσω η Γερουσία βρίσκεται σε παύση. Tην Κυριακή, λοιπόν, ο Τραμπ ζήτησε από όλους τους φερόμενους μελλοντικούς προέδρους του Σώματος να δεσμευθούν ότι θα κηρύξουν παύση εργασιών προκειμένου να του δοθεί η δυνατότητα να διορίσει τα άτομα που θέλει, αλλιώς, όπως έγραψε και στο τουίτερ (Χ από τότε που το ανέλαβε ο φίλος του, Ελον Μασκ), «δεν θα προλάβουμε να πάρουμε έγκαιρα την έγκριση (...) Οι θέσεις πρέπει να καλυφθούν ΑΜΕΣΩΣ». Τρεις γερουσιαστές είναι μέχρι στιγμής οι μνηστήρες για τη θέση, ο Ρικ Σκοτ από τη Φλόριντα, ο οποίος έχει λάβει τις περισσότερες δημόσιες εκφράσεις υποστήριξης, ο Τζον Θιουν από τη Νότια Ντακότα και ο Τζον Κόρνιν από το Τέξας. Και οι τρεις είπαν ναι στην απαίτηση του μεγάλου ηγέτη.
Οι προτεραιότητες
Ποιοι είναι αυτοί για τους οποίους βιάζεται ο Τραμπ; Προς το παρόν, η μελλοντική προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Σούζι Γουάλς και η Ελίζ Στεφάνικ, το όνομα της οποίας ανακοίνωσε χθες για τη θέση της πρέσβειρας των ΗΠΑ στον ΟΗΕ. Η 40χρονη Στεφάνικ, από τα πιο πιστά μέλη της Βουλής στον Τραμπ, μόλις επανεξέλεγη στην έδρα της στη Νέα Υόρκη, την οποία όμως θα πρέπει να αφήσει για να αναλάβει τη θέση της στον διεθνή οργανισμό τον οποίο στο παρελθόν είχε επικρίνει έντονα.
Δύο άλλα ονόματα που ανακοινώθηκαν δίνουν το στίγμα της άκρως σκληρής γραμμής που σκοπεύει να ακολουθήσει ο Τραμπ στο μεταναστευτικό. Το ένα είναι αυτό του Τομ Χόμαν, πρώην αστυνομικού και πρώην επικεφαλής της ICE, της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων, επί προηγούμενης θητείας Τραμπ. Ο Χόμαν θα επιστρέψει στο παλιό του πόστο και «θα είναι υπεύθυνος για την απέλαση όλων των παράνομων μεταναστών πίσω στις χώρες προέλευσής τους», τόνισε ο Τραμπ.
Σχεδόν βέβαιη είναι η επιλογή του Στίβεν Μίλερ, ο οποίος θα αναλάβει τη θέση του αναπληρωτή προσωπάρχη για θέματα πολιτικής. Ηταν και πριν υψηλόβαθμος σύμβουλος και λογογράφος του Τραμπ κι ένα από τα άτομα που σχεδίασαν την ακραία αντιμεταναστευτική πολιτική του. Στο εξής, θα είναι ένας από αυτούς που θα τον βοηθήσουν στη σχεδιαζόμενη μαζική απέλαση εκατομμυρίων παράτυπων μεταναστών, ενώ ο ίδιος έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της δραστικής αύξησης στον αριθμό των ετήσιων απελάσεων. Παρότι μέχρι χθες δεν υπήρχε επίσημη ανακοίνωση, ο μελλοντικός αντιπρόεδρος Ντι Τζέι Βανς έσπευσε να τον συγχαρεί, χαρακτηρίζοντας «φανταστική» την επιλογή του. «Θα ηγηθώ των μαζικότερων απελάσεων που έχει δει αυτή η χώρα», είχε προαναγγείλει ο Μίλερ το καλοκαίρι, θεωρώντας βέβαιη την επανεκλογή του Τραμπ. Το δυσάρεστο είναι ότι τουλάχιστον για τα δύο πρώτα χρόνια της νέας κυβέρνησης (ώς τις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο), θα είναι ελάχιστα τα θεσμικά φρένα (μόνο κάποιες δικαστικές αποφάσεις) που θα μπορούν να ανακόψουν, προσωρινά έστω, τα σχέδιά τους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας