Με ένα ατυχές σχόλιο, που πήγαινε για... τρίποντο αλλά χάρισε την μπάλα στους αντιπάλους, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έκανε την Κάμαλα Χάρις να τρέχει ξαφνικά για να δίνει εξηγήσεις και να λύνει παρεξηγήσεις.
«Τα μόνα σκουπίδια που βλέπω να επιπλέουν εκεί έξω είναι οι υποστηρικτές του Τραμπ», είπε ο Μπάιντεν παρεμβαίνοντας με βιντεοκλήση σε προεκλογική εκδήλωση των Δημοκρατικών. Πήγε να σχολιάσει το ρατσιστικό «αστείο» που είπε Αμερικανός κωμικός, οπαδός του μεγιστάνα, ο οποίος παρομοίασε το Πουέρτο Ρίκο με «νησί σκουπιδιών που επιπλέει στη μέση του ωκεανού». Κατά τον Τραμπ, η Αμερική έχει καταντήσει «σκουπιδότοπος μεταναστών».
Ομως το να αποκαλείς σκουπίδια όσους θα ψηφίσουν Τραμπ, μόλις επτά μέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές της Τρίτης 5 Νοεμβρίου, είναι γκάφα ολκής. Η εκστρατεία του τέως προέδρου κατήγγειλε «ρητορική μίσους» και προειδοποίησε για τη «διχαστική πολιτική» που θα εφαρμόσει η Χάρις αν εκλεγεί.
«Διαφωνώ με κάθε κριτική εις βάρος ανθρώπων, η οποία στηρίζεται στο ποιον ψηφίζουν», έσπευσε να δηλώσει η Δημοκρατική υποψήφια. «Ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα εκπροσωπώ όλους τους Αμερικανούς, και όσους δεν με ψηφίσουν», τόνισε. Ηταν εμφανής η αγωνία της να «μαζέψει» την γκάφα τού ηλικίας 81 ετών Μπάιντεν και να διαχειριστεί τις αρνητικές εντυπώσεις.
Ο απερχόμενος πρόεδρος επιχείρησε κι αυτός να κάνει διορθωτική δήλωση. «Η δαιμονοποίηση των Λατίνων από τον (σ.σ.: συγκεκριμένο) υποστηρικτή του Τραμπ είναι απαράδεκτη. Αυτό ήθελα μόνο να πω», έγραψε στην πλατφόρμα Χ.
Στις δημοκοπήσεις το τοπίο θολώνει διαρκώς. Ο εθνικός μέσος όρος δίνει διαφορά μίας ποσοστιαίας μονάδας: 48% στη Χάρις και 47% στον Τραμπ. Στις επτά αμφίρροπες Πολιτείες (swing states) που θα κρίνουν το αποτέλεσμα, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος προηγείται σε τέσσερις, η Δημοκρατική αντίπαλός του σε τρεις. Ολα τα ποσοστά είναι εντός των ορίων του στατιστικού λάθους. Ο κίνδυνος μιας εκλογής που θα κριθεί στα δικαστήρια, όπως συνέβη το 2000 μεταξύ του Τζορτζ Μπους υιού και του ηττηθέντος Αλ Γκορ, παραμονεύει.
Καλά τα σελέμπριτι, αλλά…
Στη μάχη των διάσημων καλλιτεχνών, οι Δημοκρατικοί προηγούνται ξεκάθαρα. Ακόμη και ο Ρεπουμπλικανός Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, τάχθηκε δημοσίως υπέρ της Χάρις. Αρκεί όμως η επιστράτευση των σελέμπριτι για να ανοίξει η πύλη του Λευκού Οίκου;
Η εμπειρία λέει όχι. Πριν από οκτώ χρόνια η εκστρατεία της Δημοκρατικής Χίλαρι Κλίντον θύμιζε... κόκκινο χαλί. Στην τελευταία της εμφάνιση τραγούδησαν ο Jon Bon Jovi και η Lady Gaga, ενώ συμπαρατάχθηκαν ο Bruce Springsteen, η Beyonce, ο Jay-Z, η Jennifer Lopez κι ένα σωρό άλλοι. Η εκστρατεία της Χίλαρι πίστεψε ότι ο ενθουσιασμός, που ενισχύθηκε από τα ΜΜΕ, θα οδηγούσε κρίσιμους ψηφοφόρους στις κάλπες. Αναλυτές μιλούσαν για πρωτοφανή έκλυση ενέργειας.
Λίγες μέρες μετά η Κλίντον έχασε τη Βόρεια Καρολίνα, την Πενσιλβάνια, το Οχάιο και τη Φλόριντα. Ο επιχειρηματίας Ντόναλντ Τραμπ εξελέγη πρόεδρος.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας