Οι προτάσεις της Κάμαλα Χάρις και του Ντόναλντ Τραμπ για την οικονομία είναι πανάκριβες ασκήσεις επί χάρτου, συνιστούν υπόδειγμα λαϊκισμού και αν εφαρμοστούν θα επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ με τρισεκατομμύρια δολάρια.
Αναλυτές της ανεξάρτητης δεξαμενής σκέψης «Επιτροπή για έναν Υπεύθυνο Ομοσπονδιακό Προϋπολογισμό» («Committee for a Responsible Federal Budget») τεκμηρίωσαν και κοστολόγησαν ένα προς ένα τα μέτρα που προτείνουν οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι. Οι αριθμοί είναι αστρονομικοί. Η «λυπητερή» για τη μεν Χάρις είναι 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, για δε τον «χουβαρντά» Τραμπ 7,5 τρισεκατομμύρια! «Την ίδια στιγμή, κανένας από τους δύο δεν φαίνεται έτοιμος να αντιμετωπίσει το ήδη υπέρογκο δημόσιο χρέος των 35,6 τρισεκατομμυρίων» αναφέρεται στη σχετική έκθεση.
Χάρις και Τραμπ φυτεύουν λεφτόδεντρα με τα λόγια. Η μεν Δημοκρατική προεδρική υποψήφια υπόσχεται φοροαπαλλαγές σε οικογένειες με ανήλικα παιδιά και σε χιλιάδες νεοφυείς επιχειρήσεις, υψηλή κρατική συμμετοχή στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και μια «βεντάλια» από κοινωνικά επιδόματα. Από πού θα βρει έσοδα; Εχει πει ότι θα αυξήσει τη φορολογία στους πλούσιους (με ετήσιο εισόδημα πάνω από 400.000 δολάρια) και ότι θα ανεβάσει στο 28% τη φορολογία των επιχειρήσεων (από 21%).
Ο Ρεπουμπλικανός τέως πρόεδρος υπόσχεται να διευρύνει τις μαζικές φοροαπαλλαγές που επέβαλε κατά τη θητεία του στον Λευκό Οίκο (2016-2020) οι οποίες ισχύουν έως τα τέλη του 2025. Επίσης λέει ότι θα καταργήσει τη φορολογία στις υπερωρίες των εργαζομένων, θα περικόψει την κοινωνική ασφάλιση και θα «διευκολύνει» τους μπίζνεσμεν κατεβάζοντας τη φορολογία των επιχειρήσεων στο 15%.
Ξεροκέφαλος εκπρόσωπος του απομονωτισμού, ο Τραμπ διατείνεται ότι βρήκε λύση (και) για να γεμίσει τα δημόσια ταμεία: θα ορθώσει τείχος επιβολής δασμών σε χιλιάδες εισαγόμενα αγαθά από το εξωτερικό, ιδίως από την Κίνα, με την οποία είχε ανοίξει οικονομικό πόλεμο, χωρίς μεγάλη επιτυχία, και όταν ήταν στον Λευκό Οίκο.
Η υπερδασμολόγηση θα εκτοξεύσει τις τιμές και το… μάρμαρο θα πληρώσουν οι Αμερικανοί καταναλωτές, ενώ το Πεκίνο μπορεί να προχωρήσει σε αντίποινα κατά του δολαρίου και να «ξεφορτωθεί» μέρος του αμερικανικού χρέους που έχει αγοράσει. Αυτά, όμως, δεν πολυαπασχολούν τον Τραμπ.
Υπάρχει και ένα σοβαρό θεσμικό εμπόδιο, όπως υπενθυμίζουν οι συντάκτες της έκθεσης. Αν ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου θελήσει να επιβάλει τη «μη ρεαλιστική» οικονομική του πολιτική, τα μέτρα θα πρέπει να εγκριθούν από το Κογκρέσο. Ενα κομματικά διχασμένο νομοθετικό όργανο με δύο σώματα, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, μπορεί να δυσχεράνει, να καθυστερήσει ή και να μπλοκάρει τη διαδικασία.
Η «Γενιά Ζ» ζορίζεται
Περίπου 8 εκατομμύρια νέοι σε ηλικία Αμερικανοί ψηφοφόροι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά στις προεδρικές εκλογές της Τρίτης 5 Νοεμβρίου. Οι σημερινοί 20άρηδες, τα μέλη της λεγόμενης «Γενιάς Ζ» (γεννημένοι από το 1997 έως το 2012) «θεωρούν ως σοβαρότερα προβλήματα των ΗΠΑ την οικονομική ανασφάλεια, την ανισότητα των μισθών και τη φτώχεια» σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Σικάγου.
«Τα δάνειά μας τα εξυπηρετούμε, αλλά δεν επιτρέπεται να κάνουμε το παραμικρό λάθος. Δεν έχουμε στην τράπεζα ούτε ένα δολάριο. Ζούμε με έναν μισθό ο σύζυγός μου, εγώ και το παιδί μας, που είναι δύο ετών. Νοικιάζουμε ένα φτηνό διαμέρισμα λίγων τετραγωνικών στο Ρόζενμπεργκ του Τέξας» λέει η 21χρονη Ιζαμπέλα Μόρις σε ανταποκρίτρια του βρετανικού BBC.
Η Μόρις θα πάει να ψηφίσει, αλλά δηλώνει αναποφάσιστη. Ονειρεύεται μια σταθερή δουλειά, καλή περίθαλψη και ένα ιδιόκτητο σπίτι.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας