Εκείνη ήταν αυστηρή, διαβασμένη, αποφασισμένη να κρύψει τα αδύνατα σημεία της, να δείξει ότι «δεν είναι συνέχεια του Τζο Μπάιντεν» και να κατεδαφίσει τον αντίπαλό της. Εκείνος ήταν εριστικός, επηρμένος και βέβαιος ότι το κοινό (του) τον εμπιστεύεται τυφλά όσα τερατώδη ψέματα κι αν ξεστομίσει μπροστά στις κάμερες.
Το πρώτο, ίσως και τελευταίο, ντιμπέιτ των υποψήφιων προέδρων των ΗΠΑ, της Δημοκρατικής Κάμαλα Χάρις και του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ, εξελίχθηκε σε 90λεπτο κυνήγι εντυπώσεων στο κανάλι ABC με νικήτρια τη νυν αντιπρόεδρο. Το 63% των ερωτηθέντων είπε «Κέρδισε η Χάρις», ενώ το 37% είπε «Κέρδισε ο Τραμπ» (δημοσκόπηση του CNN/SSRS).
Βγάζει όμως εισιτήριο για τον Λευκό Οίκο όποιος κερδίσει ένα ντιμπέιτ; Οχι. Τόσο ο Τραμπ (2016) όσο και ο υιός Τζορτζ Γ. Μπους (2004) «έχασαν» σε τηλεμαχίες, αλλά νίκησαν στις εκλογές.
Εισαγγελέας εναντίον ψεύτη. Η Χάρις, πρώην εισαγγελέας και υπουργός Δικαιοσύνης της Καλιφόρνιας, ράγισε την εικόνα της αόρατης αντιπροέδρου. Εξέπεμψε σχετική προεκλογική επάρκεια και έκλεισε τον Τραμπ στην αρένα των fake news και της ακροδεξιάς συνωμοσιολογίας.
Κακοί Κινέζοι, κακοί Αϊτινοί...
Πέντε θέματα κυριάρχησαν: η οικονομία και η μετανάστευση (πιο αβανταδόρικα για τον πρώην πρόεδρο), η άμβλωση, το έλλειμμα δημοκρατίας και η εξωτερική πολιτική (πιο αβανταδόρικα για τη Χάρις).
Ο Τραμπ είπε ότι ο πληθωρισμός τρώει τα εισοδήματα και υποσχέθηκε να τσεκουρώσει με δασμούς τις εισαγωγές, ιδίως από την Κίνα (+60%). Η Χάρις αντέτεινε ότι έτσι θα αυξηθούν οι τιμές και θα την πληρώσουν οι καταναλωτές.
Μιλώντας για τη μετανάστευση, ο Τραμπ πέταξε τη μεγαλύτερη μπαλαφάρα του ντιμπέιτ: ότι Αϊτινοί μετανάστες στο Οχάιο είναι, δήθεν, τόσο πεινασμένοι που τρώνε κατοικίδια, γάτες και σκύλους Αμερικανών γειτόνων τους. Είναι αναπαραγωγή «είδησης» από ακροδεξιούς ιστότοπους. Δεν περιέχει ίχνος αλήθειας, αλλά... όποιος τσιμπήσει.
Για την άμβλωση και για την προβληματική ποιότητα της δημοκρατίας στις ΗΠΑ, ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι «οι Δημοκρατικοί θέλουν αμβλώσεις και μετά τη γέννα» (βρεφοκτονίες δηλαδή) και κατήγγειλε, ξανά, ότι η εκλογή του Μπάιντεν ήταν αποτέλεσμα νοθείας, χωρίς να απολογηθεί για την αιματηρή εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021.
Οσο για την εξωτερική πολιτική, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος «προέβλεψε» το αδιανόητο: ότι αν εκλεγεί η Χάρις «σε δύο χρόνια δεν θα υπάρχει κράτος του Ισραήλ».
Κατά γενική ομολογία η γλώσσα του σώματος της Κάμαλα Χάρις ήταν αποτελεσματική. Επειδή μόνο το μικρόφωνο όποιου μιλούσε ήταν ανοιχτό, η προεδρική υποψήφια έδωσε ρεσιτάλ βουβής γκριμάτσας! Σούφρωνε τα χείλη, σήκωνε τα βλέφαρα, κοίταζε κατάματα με έκπληξη τον Τραμπ ενώ αυτός ατένιζε βαριεστημένα στο κενό. Στον εξωφρενικό ισχυρισμό του ότι «είναι γνωστή μαρξίστρια», έφερνε παιχνιδιάρικα το χέρι της στο πιγούνι, έστρεφε το πρόσωπο προς τον αντίπαλό της και γελούσε ειρωνικά σαν έφηβη.
Βραχιολάκια α λα Τέιλορ Σουίφτ
Με μήνυμα στα εκατομμύρια των θαυμαστών της, η Αμερικανίδα σούπερ σταρ της ποπ, Τέιλορ Σουίφτ, ανακοίνωσε ότι είδε το ντιμπέιτ και θα ψηφίσει Κάμαλα. Προκάλεσε ένα τσουνάμι «like». Σε λίγη ώρα η καμπάνια της Χάρις άρχισε να πουλάει μέσω διαδικτύου βραχιολάκια, σαν αυτά που πουλάει και η Σουίφτ με ονόματα ερωτευμένων επάνω. Μόνο που τώρα γράφουν: «Κάμαλα Χάρις - Τιμ Γουόλς». Είκοσι δολάρια το βραχιολάκι. Φτηνόπραγμα φαίνεται στις φωτογραφίες, αλλά οι φαν σπεύδουν να παραγγείλουν.
Η νυν αντιπρόεδρος ζήτησε να γίνει άλλο ένα ντιμπέιτ τον Οκτώβριο. Ο μεγιστάνας ισχυρίστηκε ότι η εμφάνισή του ήταν «η καλύτερη που έκανε ποτέ» και ότι «νίκησε». Ομως πρωί πρωί πήρε τηλέφωνο στο κανάλι Fox, κατηγόρησε τους παρουσιαστές του ABC για μεροληψία εναντίον του και άφησε να εννοηθεί ότι δεν επιθυμεί... δεύτερη δόση.
Αυτό που θα κρίνει τον νικητή των εκλογών είναι η εκπροσώπηση των «αμφίρροπων» πολιτειών (swing states) στο Σώμα των Εκλεκτόρων. Δηλαδή στους 538 εκπροσώπους των 50 πολιτειών οι οποίοι, αμέσως μετά την ψηφοφορία της Τρίτης 5 Νοεμβρίου, έχουν εξουσιοδοτηθεί να εκλέξουν τον πρόεδρο.
Σε πέντε από τις επτά αμφίρροπες πολιτείες προηγείται η Χάρις (Νεβάδα, Βόρεια Καρολίνα, Πενσιλβάνια, Μίσιγκαν και Ουισκόνσιν) και στις άλλες δύο ο Τραμπ (Τζόρτζια και Αριζόνα). Πρόκειται για τα επτά βασίλεια της αμφιταλάντευσης: σήμερα οι ποσοστιαίες διαφορές είναι τόσο μικρές (από 1% έως 3%) που τίποτα δεν έχει κριθεί.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας