Στο πανεπιστήμιο της Ατλάντα όπου φοίτησε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ βρέθηκε την Κυριακή ο Αμερικανός πρόεδρος, καθώς η προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ παίρνει φωτιά και ο Μπάιντεν αναζητεί απεγνωσμένα την ψήφο των νέων, αλλά και των Αφροαμερικανών.
Μετά από εβδομάδες κινητοποιήσεων και καταλήψεων κι ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η αστυνομία έδειξε το σκληρό της κατασταλτικό πρόσωπο, ο Τζο Μπάιντεν επιχείρησε να αλλάξει τροπάριο και δήλωσε έτοιμος να ακούσει τους φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές.
«Υποστηρίζω τις ειρηνικές και μη βίαιες διαδηλώσεις. Οι φωνές σας θα πρέπει να ακουστούν και σας υπόσχομαι ότι τις ακούω», δήλωσε στη διάρκεια της τελετής απονομής των πτυχίων στο πανεπιστήμιο αυτό στη Τζόρτζια όπου φοιτούν κυρίως Αφροαμερικανοί.
Κατά την ομιλία του, πάντως, μια ομάδα φοιτητών έστρεψαν την πλάτη τους προς τον Μπάιντεν και ύψωσαν παλαιστινιακές σημαίες εις ένδειξη αλληλεγγύης προς τον λαό της Παλαιστίνης, αλλά και διαμαρτυρίας για την παρουσία του Αμερικανού προέδρου.
Ο Δημοκρατικός πρόεδρος αρχικά δεν είχε σχολιάσει τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις στα αμερικανικά πανεπιστήμια, ενώ αργότερα είχε τονίσει ότι «πρέπει να επικρατήσει τάξη».
Όμως η συνεχιζόμενη άνευ όρων στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ εγείρει ανησυχίες στους Δημοκρατικούς καθώς φοβούνται ότι θα τους κοστίσει τις ψήφους των νέων και των υπερμάχων του παλαιστινιακού σκοπού.
Συνεπώς, ο Μπάιντεν αναγκάστηκε να αλλάξει ελαφρώς την ατζέντα του, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του ζήτησε άμεση κατάπαυση πυρός και απελευθέρωση των ομήρων που έχει στα χέρια της η Χαμάς.
«Είναι ένα από τα πιο δύσκολα και πιο περίπλοκα προβλήματα του κόσμου. Γνωρίζω ότι προκαλεί θυμό και αγανάκτηση σε πολλούς από εσάς, ακόμη και σε κάποια μέλη της οικογένειάς μου, αλλά πάνω απ’ όλα γνωρίζω ότι σας ραγίζει την καρδιά. Ραγίζει και η δική μου καρδιά», παραδέχθηκε υπό τα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων.
«Ζόρια» στους Αφροαμερικανούς
Με την επίσκεψή του στο Morehouse ο Μπάιντεν ήθελε να αποτίσει φόρο τιμής στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ήρωα του κινήματος υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών, όμως φοιτητές τού επεσήμαναν ότι ο Κινγκ ήταν αντίθετος στον πόλεμο και κυρίως στον πόλεμο στο Βιετνάμ.
Εξάλλου οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο 81χρονος Μπάιντεν δυσκολεύεται να κερδίσει τη στήριξη των Αφροαμερικανών και των νέων, δύο ομάδες που τον βοήθησαν να κερδίσει τον Ντόναλντ Τραμπ το 2020 και θα καθορίσουν και φέτος την έκβαση των προεδρικών εκλογών.
Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση των New York Times/ Siena, ο Τραμπ ενδέχεται να λάβει τις ψήφους του 20% των Αφροαμερικανών τον Νοέμβριο, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με το 2020. Κάτι τέτοιο θα αποτελέσει ρεκόρ για Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο και ισχυρό πλήγμα για τον Μπάιντεν.
Ο Δημοκρατικός επέμεινε στην ανάγκη να προστατευθεί η δημοκρατία και να αντιμετωπιστεί ο ρατσισμός, δύο ζητήματα στα οποία επιδιώκει να τονίσει τη διαφορά του από τον Τραμπ.
«Είναι φυσικό να αναρωτιέστε αν η δημοκρατία για την οποία ακούτε να μιλάνε όντως λειτουργεί για εσάς», εκτίμησε απευθυνόμενος στους απόφοιτους του Morehouse.
Ωστόσο πρόσθεσε ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να συνεχίσουν «να καταγγέλλουν το δηλητήριο της ιδεολογίας της λευκής υπεροχής, να ξεριζώνουν τον συστημικό ρατσισμό. Η δημοκρατία εξακολουθεί να είναι ο τρόπος» για να γίνουν αυτά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας