Αθήνα, 26°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
26°C
27.6° 22.2°
2 BF
48%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
24°C
24.9° 22.1°
2 BF
68%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
23°C
24.4° 20.0°
2 BF
70%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
1 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
21°C
20.9° 20.9°
0 BF
73%
Βέροια
Αίθριος καιρός
22°C
23.0° 21.8°
1 BF
63%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
19°C
19.4° 19.4°
1 BF
52%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
21°C
20.7° 20.7°
1 BF
69%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
23°C
24.9° 22.5°
1 BF
70%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
26°C
25.9° 21.2°
3 BF
46%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
24°C
24.8° 21.6°
2 BF
50%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
24°C
24.0° 24.0°
2 BF
63%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
21°C
20.9° 20.9°
3 BF
88%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
23°C
23.0° 22.9°
2 BF
56%
Λαμία
Αίθριος καιρός
26°C
26.0° 21.5°
1 BF
63%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
25°C
25.8° 24.9°
5 BF
58%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
24°C
27.1° 21.4°
0 BF
40%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.3° 20.3°
0 BF
78%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
23°C
22.7° 22.5°
2 BF
81%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
69%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
© Dm Stock Production | Dreamstime.com

Εκατοντάδες καταγγελίες κατά του OnlyFans, ακόμα και από θύματα βιασμού

Την σκοτεινή πλευρά του OnlyFans, της πλατφόρμας που έχει κάνει πλούσιους αστέρες του πορνό και αρκετές διασημότητες πλουσιότερες, φέρνει στο φως μεγάλη έρευνα του Reuters, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Όπως αποκάλυψε, περισσότερα από 120 άτομα έχουν παραπονεθεί στις αστυνομικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ότι εμφανίστηκαν στο σεξουαλικό περιεχόμενο του ιστότοπου χωρίς τη συγκατάθεσή τους – συμπεριλαμβανομένης μιας γυναίκας που ισχυρίστηκε ότι ένα βίντεο του βιασμού της πουλήθηκε στο OnlyFans. 

Μια απ' αυτές τις περιπτώσεις είναι η Σάμι, που έπεσε θύμα βιασμού από δύο άντρες τον Απρίλιο του 2022. Μιλώντας για τον εφιάλτη που έζησε, η γυναίκα θυμάται ότι είδε ένα τηλέφωνο στερεωμένο σε μια συρταριέρα και σκέφτηκε: «Με κινηματογραφούν;»

Δύο μήνες αργότερα μια επεξεργασμένη ηχογράφηση της επίθεσης που δέχτηκε η Σάμι, δημοσιεύτηκε στο OnlyFans, έναν ιστότοπο όπου οι άνθρωποι μπορούν να δημιουργήσουν πορνό και να χρεώσουν για αυτό. Το βίντεο κυκλοφόρησε από έναν από τους φερόμενους δράστες της. «Το πλήρες βίντεο του τρένου είναι εδώ παιδιά», είπε στο OnlyFans. «Ποιος το θέλει;»

Μέσω του OnlyFans, που απευθύνεται μόνο σε ενήλικες, πορνόσταρ που θέλουν να βγάλουν εύκολο χρήμα μπορούν να πουλήσουν βίντεο με σεξουαλικό περιεχόμενο. Όμως αυτό μπορεί να το κάνει οποιοδήποτε, ενώ την πλατφόρμα χρησιμοποιούν και διασημότητες. Κάποιοι κερδίζουν εκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Το OnlyFans, που δημιουργήθηκε το 2016, έχει πλέον σχεδόν 240 εκατομμύρια χρήστες.

Κάποιοι όμως αντί για κέρδος, βρήκαν μόνο πόνο λόγω αυτής της πλατφόμρας και είδαν τις ζωές τους να ανατρέπονται μετά τη δημοσίευση και πώληση σεξουαλικού περιεχομένου που τους εμφάνιζε στο OnlyFans χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Ορισμένα βίντεο, όπως αυτό της Σάμι, περιλαμβάνουν φερόμενη σεξουαλική επίθεση. 

Η OnlyFans λέει ότι χτίζει «την ασφαλέστερη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο». Ωστόσο, η έρευνα του Reuters εντόπισε 128 περιπτώσεις στις οποίες γυναίκες και άνδρες παραπονέθηκαν στις αρχές επιβολής του νόμου των ΗΠΑ ότι σεξουαλικό περιεχόμενο που τους εμφάνιζε κατέληγε στο OnlyFans χωρίς την άδειά τους – και συχνά πωλήθηκε για κέρδος – μεταξύ Ιανουαρίου 2019 και Νοεμβρίου 2023.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία για τα δημόσια αρχεία, το Reuters αναζήτησε έγγραφα για υποθέσεις που αφορούσαν το OnlyFans από περισσότερες από 250 από τις μεγαλύτερες υπηρεσίες επιβολής του νόμου στις Ηνωμένες Πολιτείες - τη μεγαλύτερη αγορά της πλατφόρμας. Πενήντα έξι από αυτές δημιούργησαν αρχεία στα οποία οι άνθρωποι παραπονέθηκαν για ρητές, μη συναινετικές αναρτήσεις στο OnlyFans. Το Reuters πήρε επίσης συνεντεύξεις από αστυνομικούς, εισαγγελείς, νομικούς εμπειρογνώμονες και εννέα άτομα που είπαν ότι οι σεξουαλικές τους εικόνες εμφανίστηκαν χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Οι περισσότερες από τις 128 καταγγελίες της αστυνομίας υποβλήθηκαν από γυναίκες κατά ανδρών που ήταν πρώην σεξουαλικοί σύντροφοι. Συχνά έλεγαν ότι το περιεχόμενο παρήχθη συναινετικά, αλλά δημοσιεύτηκε χωρίς την άδειά τους – ή ακόμα και τη γνώση τους. Στο 40% περίπου των καταγγελιών, τα βίντεο εμφανίστηκαν επίσης σε άλλους δημοφιλείς ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, συνήθως ως αποσπάσματα για την προώθηση μακροσκελούς και πιο σαφούς υλικού προς πώληση στο OnlyFans.

«Μια ολόκληρη εταιρεία έχει κερδίσει χρήματα από το μεγαλύτερο τραύμα μου», είπε η 21χρονη Σάμι, στα πρώτα δημόσια σχόλιά της για την υπόθεση. 

Στο Τέξας, μια γυναίκα περιέγραψε ότι αναγκάστηκε να εγκαταστήσει ένα σύστημα ασφαλείας στο σπίτι μετά από παρενόχληση από άτομα που την κατασκόπευσαν αφού  είδαν ένα βίντεο της στο OnlyFans που έγινε viral. 

Μια γυναίκα από τη Νεμπράσκα είπε ότι δυσκολευόταν να βγει δημόσια, τρομοκρατημένη ότι ο κόσμος μπορεί να την αναγνωρίσει από ένα σεξουαλικό βίντεο που πουλούσε ο πρώην φίλος της στο OnlyFans για 15 δολάρια. Μια γυναίκα από το Ιλινόις είπε ότι έμαθε ότι οι γυμνές εικόνες της κυκλοφορούσαν από την έφηβη κόρη της, η οποία τις είδε στο διαδίκτυο.

Εκπρόσωπος του OnlyFans είπε στο Reuters ότι «στα λίγα παραδείγματα όπου κακοί ηθοποιοί έκαναν κατάχρηση της πλατφόρμας μας», η OnlyFans «αφαίρεσε το περιεχόμενο γρήγορα, απαγόρευσε τον χρήστη και υποστήριξε ενεργά τις έρευνες και τις διώξεις».

Επίσης, ο εκπρόσωπος της πλατφόρμας είπε ότι το OnlyFans είχε εξετάσει τις περιπτώσεις της Σάμι και άλλων που περιγράφονται σε αυτήν την έρευνα και διαπίστωσε ότι αυτοί οι λογαριασμοί διαγράφηκαν είτε από τους επόπτες του OnlyFans είτε από τους ίδιους τους δημιουργούς. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις περιπτώσεις, αλλά είπε ότι η OnlyFans έκανε αυστηρότερες τις διαδικασίες επαλήθευσης της συγκατάθεσής της στα τέλη του 2022. Η εταιρεία απαιτεί «απόδειξη ταυτότητας και συναίνεση από όλα τα άτομα που εμφανίζονται σε οποιοδήποτε ρητό περιεχόμενο που αναρτάται στην πλατφόρμα μας και εποπτεύουμε όλο το περιεχόμενο που έχει ανέβει» είπε.

Οι νόμοι συχνά προστατεύουν τους διαδικτυακούς γίγαντες ενώ τα θύματα αγωνίζονται για δικαιοσύνη, υπενθυμίζει το Reuters.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Εκατοντάδες καταγγελίες κατά του OnlyFans, ακόμα και από θύματα βιασμού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας