Με εντελώς διαφορετικές απόψεις για το πώς μπορεί να λυθεί η κρίση στη Συρία μίλησαν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε μια ρητορική σύγκρουση κορυφής που προμηνύει μια δύσκολη κατ' ιδίαν συνάντηση μεταξύ των δυο ηγετών.
Ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος είπε στην ομιλία του ότι δεν μπορεί να υπάρξει θέση στο μέλλον της Συρίας για τον Μπασάρ αλ Ασαντ, «έναν τύραννο που ρίχνει βόμβες-βαρέλια σε αθώα παιδιά», ο Ρώσος ομόλογος του παρότρυνε την Δύση να συνεργαστεί με τη «νόμιμη» κυβέρνηση για να ηττηθεί η τρομοκρατία.
«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι μετά από τόση αιματοχυσία, τέτοια σφαγή δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στο προπολεμικό status quo», είπε ο Ομπάμα και ζήτησε μια «ελεγχόμενη μετάβαση» προς μια νέα ηγεσία στη Συρία.
Από την άλλη ο Πούτιν πρότεινε τον σχηματισμό μιας νέας διεθνούς συμμαχίας εναντίον των εξτρεμιστών του Ισλαμικού κράτους του Ιράκ και του Ισλαμικού Κράτους (Isis) που θα μπορούσε να μοιάζει με τη «συμμαχία κατά του Χίτλερ» στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, βεβαίως με τη συμμετοχή του Άσαντ.
«Πιστεύουμε ότι ένα ένα τεράστιο λάθος να αρνούμαστε τη συνεργασία με τη συριακή κυβέρνηση που μάχεται με γενναιότητα την τρομοκρατία», τόνισε ο Πούτιν, επικρίνοντας τις προσπάθειες των ΗΠΑ και των συμμάχων της να υποστηρίξουν τους μαχητές της αντιπολίτευσης, που τους συνέκρινε με τους τρομοκράτες.
Οι τοποθετήσεις τους δείχνουν ότι στο τετ-α-τετ τους, για πρώτη φορά σε ένα χρόνο, οι δυο ηγέτες θα έχουν έντονο διάλογο, βλέποντας τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή από διαφορετική οπτική γωνία και με βάση τα εκ διαμέτρου αντίθετα συμφέροντα τους.
Ενώ οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι οι εξτρεμιστές του Isis αντλούν τη δύναμή τους από τη λαϊκή οργή για το καθεστώς Άσαντ και ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη λύση με τον Σύρο πρόεδρο στην εξουσία, η Ρωσία υποστηρίζει ότι η προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η συντριβή του Isis και ότι σε αυτό τον αγώνα ο Άσαντ θα είναι ουσιαστικός εταίρος.
«Ο Άσαντ και οι σύμμαχοί του δεν μπορούν να κατευνάσουν έναν πληθυσμό που έχει υποστεί βιαιότητες από χημικά όπλα και βομβαρδισμούς αδιακρίτως εναντίον του», είπε ο Ομπάμα. Και συμπλήρωσε ότι παρόλο που υπάρχει ανάγκη συμβιβασμού, η Συρία χρειάζεται «έναν νέο ηγέτη και μια κυβέρνηση ευρείας συμμετοχή που θα αναγνωρίσει ότι πρέπει να δοθεί ένα τέλος σε αυτό το χάος», υπογραμμίζοντας τη θέληση της Ουάσιγκτον να συνεργαστεί και με τη Μόσχα και με την Τεχεράνη.
Στην κριτική του ο Ομπάμα συμπεριέλαβε και την υποστήριξη της Ρωσίας προς τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, που -όπως είπε- είναι παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας του Κιέβου.
Στην δική του ομιλία ο Πούτιν εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της «έπαρσης» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής από τα τέλη του Ψυχρού Πολέμου, που -όπως υποστήριξε- προκάλεσε αστάθεια στην ανατολική Ευρώπη μέσω της επέκτασης του ΝΑΤΟ και η οποία τόνωσε την τρομοκρατία με την ανατροπή των καθεστώτων στο Ιράκ και τη Λιβύη.
«Έχετε καταλάβει τώρα τι έχετε κάνει;» έκανε τη ρητορική ερώτηση ο Πούτιν, αναφερόμενος στις αμερικανικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή.
Οι δυο ηγέτες είχαν μια σύντομη χειραψία στη διάρκεια των μεσημεριανού γεύματος, αλλά παρόλο που κάθονταν στο ίδιο τραπέζι με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ανάμεσά τους δεν φάνηκε να ανταλλάσσουν κουβέντα.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας