Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ομιλία Πάπα με πολλαπλά μηνύματα στο Κογκρέσο

Η τελετή στο Κογκρέσο ήταν εξαιρετικά τιμητική για τον Ποντίφικα

AP Photo/Carolyn Kaster

Ομιλία Πάπα με πολλαπλά μηνύματα στο Κογκρέσο

  • A-
  • A+

Στην αμερικανική Βουλή μίλησε ο Πάπας Φραγκίσκος, ενώπιον ενός θρησκευτικά και πολιτικά πλουραλιστικού σώματος, που τον υποδέχθηκε με θερμότητα. Ήταν η πρώτη φορά που ηγέτης του Βατικανού μίλησε στο Κογκρέσο, στη συνεδριάση του οποίου μετείχαν τόσο μέλη του Σώματος όσο και δικαστές, υπουργικοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες.

Η τελετή ήταν εξαιρετικά τιμητική για τον Ποντίφικα, καθώς τον υποδέχθηκαν από την είσοδο που χρησιμοποιεί μόνο ο Αμερικανός πρόεδρος όταν πρόκειται να μιλήσει στο Σώμα, αλλά και μονάρχες και αρχηγοί κρατών.
Η ομιλία του Πάπα στο Κονγκρέσο περιστράφηκε κυριώς γύρω από θρησκευτικά θέματα και θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης, τα οποία αναδεικνύει σε κάθε περίπτωση.

«Ελπίζω, ως αδελφός αυτής της χώρας, ότι θα προσφέρω λόγια ενθάρρυνσης σε όλους εσάς που καλείστε να να οδηγήσετε το πολιτικό μέλλον αυτού του έθνους πιστοί στις θεμελιώδεις αρχές του» είπε και χειροκροτήθηκε θερμά. Άλλωστε χαίρει της εκτίμησης πολλών Αμερικανών πολιτικών και ακόμη περισσότεροι θα ζήλευαν την απήχηση που έχει στο κοινό, θρησκευτικό ή μη.

AP Photo/Carolyn Kaster

Ο Πάπας μίλησε για το εύθραυστο του αγώνα ενάντια στον θρησκευτικό εξτρεμισμό, καθώς τόνισε ότι στην προσπάθεια αυτή δεν θα πρέπει να τίθενται σε κίνδυνο τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. «Καμία θρησκεία δεν έχει ανοσία σε μορφές προσωπικής αυταπάτης ή ιδεολογικού εξτρεμισμού», τόνισε και υποστήριξε πως τα δικαιώματα της ανεξιθρησκίας και των ατομικών ελευθεριών δεν μπορεί να διακυβεύονται εν ονόματι της θρησκείας.

Οι μετανάστες είναι συνάνθρωποι, όχι αντικείμενα

Επίσης, ο Ποντίφικας κάλεσε τους εκπροσώπους του αμερικανικού έθνους να «μη φοβούνται του μετανάστες, αλλά να τους καλωσορίζουν σαν συνανθρώπους τους». «Οι άνθρωποι δεν είναι αντικείμενα που μπορούν να απορρίπτονται επειδή προκαλούν μπελάδες», τόνισε.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε μια εποχή που στις ΗΠΑ, και εν όψει της επικείμενη προεδρικής εκλογής, έχει αρχίσει μια συζήτηση σε σχέση με τη μετανάστευση από το Μεξικό και την υπόλοιπη Λατινική Αμερική. Επίσης, η χώρα έχει αρχίσει να μελετά το θέμα της ευρωπαϊκής προσφυγικής κρίσης και το ενδεχόμενο να υποδεχθεί ανθρώπους εκπατρισμένους από τη Μέση Ανατολή. «Ας συμπεριφερθούμε στους άλλους με τον τρόπου που θα θέλαμε να μας αντιμετωπίζουν εμάς» ήταν η έκκλησή του προς το Κογκρέσο.

Η Σοφία Κρους

Πάντως, πρόσωπο της ημέρας χθες, Τετάρτη, και πρέσβειρα των παράνομων μεταναστών, έγινε μια 5χρονη από το Μεξικό. Πρόκειται για τη Σοφία Κρους που κατάφερε να περάσει τα κιγκλιδώματα ασφαλείας και να παραδώσει στον πάπα Φραγκίσκο μια επιστολή όπου του ζητά να αναλάβει δράση για την υπεράσπιση των προσφύγων. Η μικρή είναι μεξικανικής καταγωγής και ζει στο Λος Άντζελες με τους γονείς της. Εφτασε στην Ουάσινγκτον μαζί με τον πατέρα της και με μια ομάδα πιστών από την ενορία Νοτρ Νταμ ντεζ Ανζ του Λος Άντζελες.

Η αγκαλιά που άνοιξε ο πάπας στη μικρή Σοφία ήταν αυθόρμητη, ωστόσο οι πιστοί από το Λος Άντζελες είχαν σχεδιάσει αυτήν την κίνηση εδώ και καιρό. Η Σοφία και η μικρότερη αδελφή της, η Σάρα, είναι μεταξύ των χιλιάδων παιδιών που γεννήθηκαν στις ΗΠΑ, έχουν την αμερικανική υπηκοότητα, αλλά οι γονείς τους μπορούν να απελαθούν ανά πάσα στιγμή επειδή μπήκαν παράνομα στη χώρα.

Καταδίκασε το εμπόριο όπλων

Ο Πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε και το εμπόριο όπλων, ενώπιον της Βουλής της χώρας με τις μεγαλύτερες εξαγωγές όπλων. Αναρωτήθηκε γιατί πρέπει να πουλά κανείς όπλα σε ανθρώπους που είναι γνωστό ότι θα τα χρησιμοποιήσουν εναντίον αθώων και απάντησε μόνος του στο ερώτημα: «Για τα χρήματα, χρήματα βαμμένα με αίμα αθώων».

Στο παρελθόν είχε αναφερθεί ξανά στο θέμα, λέγοντας πως το εμπόριο όπλων είνα «η ρίζα του κακού» και είχε τονίσει ότι όσοι ασχολούνται με αυτό δεν μπορεί να χαρακτηρίζουν τους εαυτούς τους χριστιανούς. Παρά ταύτα, είχε πει ότι είναι νόιμη η χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον «άδικης επιθετικότητας» όπως αυτής των εξτρεμιστών του «Ισλαμικού κράτους».

AP Photo/Susan Walsh

Τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το Καπιτώλιο ήταν εξαιρετικά αυστηρά, καθώς πλήθος κόσμου ήθελε να δει τον Πάπα. Ωστόσο η ατμόσφαιρα, αν και ανέδιδε άρωμα τάξης, ήταν εορταστική καθώς το πλήθος περίμενε να ακούσει και να δει τον Ποντίφικα από το μπαλκόνι του κτιρίου μετά την ομιλία του στο Σώμα.

Μεγάλα πλήθη τον υποδέχθηκαν με επευφημίες χθες Τετάρτη κατά τη διαδρομή που έκανε έως ότου φτάσει στον Λευκό Οίκο. Εκεί μίλησε κυρίως για θέματα που αφορούσαν την αλληλεγγύη και την συμπόνια προς τους αδύναμους και λιγότερο για θρησκευτικά θέματα. Μάλιστα, κάλεσε τους ιερείς να χρησιμοποιούν ήπια γλώσσα και λόγο που δεν προκαλεί συγκρούσεις και διχασμό, αλλά αντίθετα θα πρέπει να έχουν ανοιχτό διάλογο με όλους.

Η μόνη παραφωνία της επίσκεψης ήταν η αντίδραση που προκάλεσαν δηλώσεις του, με τις οποίες επαινούσε όσους επισκόπους βοήθησαν να «θεραπευθούν τα τραύματα όσων έχουν πέσει θύματα» σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς. Εκπρόσωπος θυμάτων δήλωσε πως με ελάχιστες εξαιρέσεις οι ιερείς έχουν δείξει «δειλία και αδιαφορία και συνεχίζουν να κάνουν το ίδιο».

ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Τείχος αδιαλλαξίας...
Την απειλή να κηρύξει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επανέλαβε χθες ο Ντόναλντ Τραμπ, εντείνοντας τις λυσσαλέες προσπάθειες να βρει 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανέγερση του...
Τείχος αδιαλλαξίας...
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Οι Δημοκρατικοί έπεσαν σε... τείχος
Πάλι τα «κατάφερε» και μάλιστα παραμονές Χριστουγέννων... Για τρίτη φορά φέτος, οι ΗΠΑ βιώνουν το μερικό κλείσιμο του αμερικανικού Δημοσίου, αφού ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει πεισματικά να βάζει την κατασκευή του...
Οι Δημοκρατικοί έπεσαν σε... τείχος
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ο Τραμπ παραλύει τις ΗΠΑ για χάρη του τείχους!
Με την Ουάσινγκτον ήδη άνω-κάτω λόγω της πολύκροτης παραίτησης του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Τζέιμς Μάτις το αμερικανικό Δημόσιο όδευε ολοταχώς χθες σε μερική αναστολή λειτουργίας, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος...
Ο Τραμπ παραλύει τις ΗΠΑ για χάρη του τείχους!
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Παίρνει πίσω κονδύλια για το τείχος για να σώσει τον προϋπολογισμό
Ο Ντόναλντ Τραμπ, έπειτα από πιέσεις τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικάνων, αναγκάστηκε να αποσύρει την απαίτησή του να χρηματοδοτηθεί το τείχος με το Μεξικό από τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ. Αν δεν το...
Παίρνει πίσω κονδύλια για το τείχος για να σώσει τον προϋπολογισμό
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Και με τον... Πάπα τα έβαλε ο Τραμπ
Την μήνιν του Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος τον χαρακτήρισε «μη χριστιανό», διότι υπόσχεται να χτίσει τείχος, για να εμποδίσει την είσοδο στις ΗΠΑ μεταναστών από το Μεξικό. Όπως είπε ο...
Και με τον... Πάπα τα έβαλε ο Τραμπ
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Τραγική αυτοκτονία Μεξικανού που δεν του επετράπη η είσοδος στις ΗΠΑ
Με δραματικό τρόπο έδωσε τέλος στη ζωή του ένας 30χρονος Μεξικανός αιτών άσυλο, καθώς οι αρχές των ΗΠΑ δεν του επέτρεψαν να εισέλθει στη χώρα.
Τραγική αυτοκτονία Μεξικανού που δεν του επετράπη η είσοδος στις ΗΠΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας