Πληθαίνουν οι αναφορές χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για αποκλεισμό περιεχομένου υπεράσπισης της Παλαιστίνης και του λαού της ενώ μαίνεται ο πόλεμος στη Γάζα, με τις πλατφόρμες της Meta, το Facebook και το Instagram να έχουν την τιμητική τους στις πολιτικές λογοκρισίας.
Εκατοντάδες χρήστες έχουν αναφέρει ότι οι αναρτήσεις στο Instagram που σχετίζονται με την Παλαιστίνη περιορίστηκαν ή αφαιρέθηκαν με λίγες εξηγήσεις, ενώ ορισμένων οι λογαριασμοί ανεστάλησαν εντελώς. Η Meta απέδωσε προηγουμένως αυτές τις περιπτώσεις σε δυσλειτουργίες των συστημάτων της, αλλά μια ανεξάρτητη ανάλυση που παρήγγειλε η εταιρεία το 2021 διαπίστωσε ότι είχε παραβιάσει στο παρελθόν τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων λογοκρίνοντας περιεχόμενο που σχετιζόταν με προηγούμενες ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Αμερικανίδα γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν έστειλε την Πέμπτη επιστολή στον Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ζητώντας πληροφορίες σχετικά με τους ισχυρισμούς για λογοκρισία του φιλοπαλαιστινιακού περιεχομένου στις πλατφόρμες Meta.
Η Γουόρεν επικαλέστηκε μια δήλωση που συνυπογράφουν περισσότερες από 90 οργανώσεις ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων και απαρίθμησε διάφορες αναφορές στα μέσα ενημέρωσης και ανησυχίες σχετικά με τη λογοκρισία, την αφαίρεση και τη λανθασμένη μετάφραση περιεχομένου που σχετίζεται με την Παλαιστίνη από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, στις 7 Οκτωβρίου.
Καταγγελίες ακόμη και στοχοποίηση χρηστών
«Εν μέσω των φρικτών τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς στο Ισραήλ, μιας ανθρωπιστικής καταστροφής που περιλαμβάνει το θάνατο χιλιάδων αμάχων στη Γάζα και τη δολοφονία δεκάδων δημοσιογράφων, είναι πιο σημαντικό από ποτέ οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης να μην λογοκρίνουν το αληθινό και νόμιμο περιεχόμενο, ιδιαίτερα καθώς οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο στρέφονται στις διαδικτυακές κοινότητες για να μοιραστούν και να βρουν πληροφορίες για τις εξελίξεις στην περιοχή», ανέφερε η Γουόρεν στην επιστολή, που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά από το Intercept.
Η επιστολή επικαλείται επίσης ένα δημοσίευμα της Wall Street Journal που αποκάλυψε ότι η Meta είχε εφαρμόσει ένα «προσωρινό μέτρο αντιμετώπισης κινδύνου» που σημείωνε αυτόματα τις αναρτήσεις σχετικά με την Παλαιστίνη σε υψηλότερο ποσοστό. Το σύστημα της εταιρείας συνήθως κρύβει ή αφαιρεί περιεχόμενο όταν είναι 80% σίγουρο ότι λογίζεται ως εμπρηστικό, αλλά τις εβδομάδες που ακολούθησαν την έναρξη του πολέμου μείωσε αυτό το όριο στο 25%.
Και η λογοκρισία συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με το παράρτημα του Πανεπιστημίου Κολούμπια των Φοιτητών για τη Δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη να δηλώνει ότι ο λογαριασμός του στο Instagram ανεστάλη χωρίς εξήγηση στις 12 Δεκεμβρίου. Στις 13 Δεκεμβρίου το Instagram εισήγαγε ένα νέο εργαλείο ελέγχου γεγονότων που πολλοί ισχυρίστηκαν ότι φιλτράρει δυσανάλογα τις πληροφορίες σχετικά με την Παλαιστίνη.
Εκτός από την έκφραση ανησυχίας για την υποτιθέμενη λογοκρισία, η Γουόρεν σημείωσε και άλλα ανησυχητικά περιστατικά, συμπεριλαμβανομένου ενός περιστατικού κατά το οποίο το Instagram πρόσθεσε λανθασμένα την λέξη «τρομοκράτης» σε προφίλ Παλαιστίνιων χρηστών.
Καλείται να λογοδοτήσει για μία ακόμη φορά ο Ζάκερμπεργκ
Η Γουόρεν έθεσε δεκάδες ερωτήσεις στον Ζάκερμπεργκ σχετικά με το πώς ακριβώς η Meta μετριάζει το περιεχόμενο και για ποιο λόγο, ενώ ζήτησε μια λίστα με κάθε περίπτωση των τελευταίων πέντε ετών κατά την οποία η Meta άλλαξε το όριο ελέγχου περιεχομένου για ένα συγκεκριμένο έθνος ή γεωγραφική έκταση και τον αριθμό των αναρτήσεων που αφαιρέθηκαν από την πλατφόρμα. Ζήτησε επίσης λεπτομέρειες σχετικά με το αν η Meta έκανε αλλαγές μετά την έρευνα για τη φίμωση των φιλοπαλαιστινιακών φωνών το 2021.
«Οι αναφορές για τη φίμωση των παλαιστινιακών φωνών από τη Meta εγείρουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις πρακτικές της Meta για τη συγκράτηση του περιεχομένου και την προστασία κατά των διακρίσεων», έγραψε. «Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δικαιούνται να γνωρίζουν πότε και γιατί οι λογαριασμοί και οι αναρτήσεις τους περιορίζονται, ιδίως στις μεγαλύτερες πλατφόρμες όπου γίνεται ζωτικής σημασίας ανταλλαγή πληροφοριών».
Η Γουόρεν ζήτησε απαντήσεις στις ερωτήσεις αυτές έως τις 5 Ιανουαρίου 2024.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας