Για τη συνέχιση της υποστήριξης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουκρανία δεσμεύτηκε ο Τζο Μπάιντεν παρότι περαιτέρω στρατιωτική χρηματοδότηση αποκλείστηκε την τελευταία στιγμή από δημοσιονομική συμφωνία του αμερικανικού Κογκρέσου.
Το προσωρινό μέτρο, που εφαρμόστηκε για να αποτραπεί η στάση πληρωμών, δεν περιελάμβανε στρατιωτική βοήθεια 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Κίεβο - μια κορυφαία προτεραιότητα του Λευκού Οίκου. Οι σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι αντιτίθενται στην περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια, με πολλούς να διαφωνούν ανοιχτά στην προσέγγιση του Μπάιντεν στον πόλεμο.
Ωστόσο, σήμερα ο ίδιος επανήλθε λέγοντας ότι η Ουκρανία μπορεί να «βασιστεί» στην υποστήριξη των ΗΠΑ. Διαβεβαίωσε την εμπόλεμη χώρα ότι μπορεί να βασιστεί στην υποστήριξή της Ουάσιγκτον. «Δεν θα φύγουμε» είπε.
Ο Μπάιντεν ζήτησε άλλα 24 δισεκατομμύρια δολάρια, μετά τα ήδη περίπου 46 δισεκατομμύρια δολάρια (37 δισεκατομμύρια λίρες) σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρη εισβολή της τον Φεβρουάριο του 2022.
Τους τελευταίους μήνες οι ΗΠΑ έστειλαν εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας στο Κίεβο - συμπεριλαμβανομένων πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και τανκς Abrams. Έρχεται καθώς οι δυνάμεις του Κιέβου συνεχίζουν να εξαπολύουν αργά κινούμενη αντεπίθεση στα νότια της χώρας.
Ανώτεροι ηγέτες της Γερουσίας και των δύο κομμάτων εξέδωσαν κοινή δήλωση που σηματοδοτεί την πρόθεσή τους να «διασφαλίσουν ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα συνεχίσει να παρέχει» υποστήριξη στην Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες.
Ο βουλευτής της Φλόριντα, Ματ Γκάετς, δήλωσε χθες ότι η χρηματοδότηση που έχει ήδη εγκριθεί από αυτό το Κογκρέσο είναι κάπου μεταξύ υπεραρκετής και υπερβολικά μεγάλης. Και η εκπρόσωπος της Γεωργίας Μάρτζορι Τέιλορ-Γκριν είπε ότι έχει ήδη χορηγηθεί πάρα πολύ μεγάλη βοήθεια στο Κίεβο, λέγοντας ότι «η Ουκρανία δεν είναι το 51ο κράτος».
Η προσέγγισή τους προκάλεσε έξαλλη αντίδραση από τους γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι οι άνθρωποι θα φύγουν από την Ουκρανία αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο γερουσιαστής Μαρκ Γουόρνερ.
Παρά τη διαμάχη, αξιωματούχοι στο Κίεβο προσπάθησαν να πλαισιώσουν αυτή τη νέα συμφωνία χρηματοδότησης 45 ημερών στις ΗΠΑ ως «ευκαιρία» για τους διπλωμάτες τους να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμη υποστήριξη. Μοιάζει περισσότερο με ανεπιθύμητη προθεσμία.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας λέει ότι η «ροή της αμερικανικής βοήθειας δεν θα αλλάξει» με την ανθρωπιστική και στρατιωτική υποστήριξη 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αναμένεται να φθάσουν ακόμη, αλλά παραδέχεται ότι ενδέχεται να επηρεαστούν τα «συνεχιζόμενα προγράμματα».
Ωστόσο, ένας Ουκρανός βουλευτής, ο Ολέκσιγι Γκοντσαρένκο παραδέχτηκε ότι η αναστολή της χρηματοδότησης προκαλεί ανησυχία στο Κίεβο. "Η ψηφοφορία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ είναι ανησυχητική. Οι ΗΠΑ είπαν ότι θα είναι με την Ουκρανία όσο χρειαστεί και τώρα βλέπουν πώς η υποστήριξη της Ουκρανίας αποκλείεται από τη συμφωνία stop-gap. Αυτό είναι το σημάδι συναγερμού, όχι μόνο για την Ουκρανία. αλλά και για την Ευρώπη», είπε στο BBC.
Αυτή η πολιτική αναταραχή είναι ένα από τα πολλά συμπτώματα της δυτικής κόπωσης. Ο αυξανόμενος σκεπτικισμός από ορισμένους Ρεπουμπλικάνους και η πρόσφατη εκλογική νίκη ενός λαϊκιστικού, φιλομοσκοβικού κόμματος στη Σλοβακία είναι ανησυχητικά τόσο για την Ουκρανία όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε συνέντευξή του στο BBC στο Κίεβο, ο ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ, Τζόζεπ Μπορέλ, δήλωσε ότι «ανησυχεί» από την τελευταία απόφαση για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας από το Κογκρέσο των ΗΠΑ. «Δεν ξέρω τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον», είπε στο BBC. «Ένα πράγμα είναι σαφές: για εμάς τους Ευρωπαίους ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας είναι μια υπαρξιακή απειλή και πρέπει να αντιδράσουμε ανάλογα».
Στην καθημερινή του ομιλία από το Κίεβο, ο Ζελένσκι είπε ότι κανείς δεν πρέπει να μπορεί να «απενεργοποιήσει την ανθεκτικότητα της Ουκρανίας» κι ότι η χώρα θα συνεχίσει να πολεμά με ή χωρίς βοήθεια από τη Δύση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας