Αθήνα, 17°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.0° 13.6°
1 BF
92%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
12.4° 6.5°
4 BF
62%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 14.0°
2 BF
86%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Θύελλα
10°C
11.3° 9.9°
6 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
10.0° 6.8°
1 BF
77%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
6°C
6.4° 5.6°
4 BF
70%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.3° 13.3°
1 BF
93%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 14.1°
3 BF
68%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.5° 18.5°
3 BF
84%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
18.3° 17.4°
2 BF
82%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.5° 13.5°
5 BF
78%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
4 BF
73%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
14.5° 11.9°
0 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.7° 13.5°
1 BF
71%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 17.8°
1 BF
80%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
17.7° 12.8°
0 BF
88%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
1 BF
81%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
8°C
11.7° 7.5°
2 BF
75%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
7.2° 7.2°
2 BF
83%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου, 2023
AP PHOTO
Οι αμβλώσεις έχουν σημειώσει έκρηξη από τότε που καταργήθηκε η απόφαση «Row εναντίον Wade» του 1973

Διαπολιτειακές μετακινήσεις και οικονομικά βάρη για τις αμβλώσεις στις ΗΠΑ

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν κατακόρυφη αύξηση των αμβλώσεων τον τελευταίο χρόνο στις πολιτείες που επιτρέπονται βάσει νόμου οι αμβλώσεις.

Μεγάλο οικονομικό βάρος αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που θέλουν να κάνουν μια ασφαλή άμβλωση στις ΗΠΑ, τον τελευταίο χρόνο, καθώς έχει αλλάξει εντελώς το σκηνικό μετά την απαγόρευση εκ μέρους του Ανώτατου Δικαστηρίου της απόφασης «Row εναντίον Wade» του 1973, πέρυσι το καλοκαίρι, που προστάτευε το δικαίωμα σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Κι αυτό γιατί οι γυναίκες αναγκάζονται να κάνουν δύσκολα και πολυδάπανα ταξίδια σε άλλες πολιτείες όπου προστατεύεται από το νόμο το δικαίωμα προκειμένου να κάνουν άμβλωση, καθώς στις πολιτείες τους διώκεται πλέον ποινικά.

Πέρυσι τον Ιούνιο, το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε την απόφασή ορόσημο του «Row εναντίον Wade» και ως εκ τούτου πλέον κάθε πολιτεία μπορεί να ορίσει τους δικούς τους νόμους για την απαγόρευση ή νομιμοποίηση των αμβλώσεων με όση αυστηρότητα ή ευελιξία επιθυμεί. 

Από τη μία πλευρά υπάρχουν οι πολιτείες που κυβερνώνται από τους Ρεπουμπλικάνους, στις οποίες έχει περιοριστεί σημαντικά η πρόσβαση στην άμβλωση, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχει σχεδόν απαγορευτεί. Από την άλλη βρίσκονται οι Δημοκρατικές πολιτείες, οι οποίες επέλεξαν να ενισχύσουν την προστασία του δικαιώματος για τις γυναίκες οριζόντια. Χιλιάδες γυναίκες μετακινούνται έκτοτε από τις πρώρες πολιτείες στις δεύτερες προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν άμβλωση.

Προς το παρόν δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τον συνολικό αριθμό των αμβλώσεων που έχουν πραγματοποιηθεί από το καλοκαίρι του 2022 στο σύνολο των ΗΠΑ.

Έκρηξη στον αριθμό των αμβλώσεων σε ορισμένες πολιτείες

Όμως ξεχωρίζουν κάποια στοιχεία: ο αριθμός των αμβλώσεων έχει αυξηθεί και σε κάποιες περιπτώσεις έχει σημειώσει έκρηξη, σε πολλές πολιτείες που συνορεύουν με άλλες όπου απαγορεύεται η άμβλωση, σύμφωνα με ανάλυση του ινστιτούτου Guttmacher, ενός κέντρου ερευνών το οποίο υπερασπίζεται το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

Από αυτό το στοιχείο εξάγεται το συμπέρασμα ότι «αντίστοιχος αριθμός γυναικών από πολιτείες όπου έχει καταργηθεί το δικαίωμα στην άμβλωση ταξιδεύουν σε άλλες γειτονικές πολιτείες» για να υποβληθούν στην επέμβαση, εξηγεί το ινστιτούτο το οποίο βασίζεται σε δεδομένα που προέρχονται από το ομοσπονδιακό σύστημα υγείας.

Στο Νέο Μεξικό καταγράφηκε άνοδος 220% στον αριθμό των αμβλώσεων σε σχέση με το 2020. Η νοτιοδυτική αμερικανική, που έχει υιοθετήσει μέτρα για την προστασία της άμβλωσης, συνορεύει με το Τέξας και την Οκλαχόμα όπου η επέμβαση έχει απαγορευθεί με εξαίρεση ελάχιστες περιπτώσεις. Και οι δύο πολιτείες έχουν Ρεπουμπλικανούς κυβερνήτες.

Το ίδιο συμβαίνει και στην πολιτεία του Ιλινόι, που συνορεύει με την Ιντιάνα και το Μιζούρι (απαγορεύονται οι αμβλώσεις και στις δύο). Εκεί ο αριθμός των αμβλώσεων αυξήθηκε κατά 69%, ενώ η πολιτεία του Κολοράντο κατέγραψε αύξηση 89%, αφού οι γειτονικές πολιτείες Γουαϊόμινγκ, Γιούτα, Κάνσας και Νεμπράσκα νομοθέτησαν ιδιαίτερα περιοριστικά μέτρα για τις αμβλώσεις.

Την τάση αυτή επιβεβαιώνει η Εθνική Ομοσπονδία για την Άμβλωση.

«Στη διάρκεια του προηγούμενου έτους είδαμε περισσότερους ανθρώπους από ποτέ να ταξιδεύουν προκειμένου να έχουν πρόσβαση» στην άμβλωση, δήλωσε τον Ιούνιο ένα στέλεχός της, η Βερόνικα Τζόουνς.

Η Ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι από τον Ιούλιο του 2022 ως τον Μάιο του 2023 βοήθησε στη χρηματοδότηση 982 ταξιδιών με αεροπλάνο, τρένο ή λεωφορείο, αύξηση 235% σε σχέση με την ίδια περίοδο το προηγούμενο έτος.

Όταν δεν είναι εφικτό το ταξίδι, οι γυναίκες καταφεύγουν στη φαρμακευτική άμβλωση. Στα τέλη του 2022 έρευνα που δημοσιεύθηκε από την επιστημονική επιθεώρηση JAMA ανέφερε ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά οι παραγγελίες που κάνουν οι Αμερικανίδες για χάπια άμβλωσης από το εξωτερικό.

Εξάλλου πολλές πολιτείες, όπως η Νέα Υόρκη και η Μασαχουσέτη, έχουν υιοθετήσει τους λεγόμενους νόμους «ασπίδα» για να προστατεύουν από τις διώξεις τους γιατρούς που ζουν στο έδαφός τους και στέλνουν μέσω του ταχυδρομείου χάπια άμβλωσης σε πολιτείες όπου απαγορεύεται η επέμβαση.

Η Λίντα Πράιν είναι μία γιατρός που συνεργάζεται με την οργάνωση Aid Access και ασκεί το επάγγελμά της στη Νέα Υόρκη, μια πολιτεία που τον Ιούνιο ενέκρινε έναν νόμο «ασπίδα».

Τον επόμενο μήνα η Aid Access έστειλε χάπια άμβλωσης σε 3.500 γυναίκες που ζούσαν σε πολιτείες όπου έχει απαγορευθεί. Στη συνέχεια ο αριθμός διπλασιάστηκε και συνεχίζει να αυξάνει, δήλωσε η Πράιν.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαπολιτειακές μετακινήσεις και οικονομικά βάρη για τις αμβλώσεις στις ΗΠΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας