Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση βρίσκεται ο μέχρι πρότινος πανίσχυρος Μπομπ Μενέντεζ, ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών που πολλοί εδώ στην Ελλάδα και την Κύπρο έχουν τα τελευταία χρόνια αναγορεύσει σε... τουρκοφάγο και μέγα προστάτη των εθνικών μας συμφερόντων. Ο Μενέντεζ, βέβαια, αν και παλιά καραβάνα της Ουάσινγκτον, αποδείχτηκε υπερόπτης και απρόσεκτος, αφού παρά τις παλαιότερες περιπέτειές του με τον νόμο, πιάστηκε αυτή τη φορά με τη γίδα στην πλάτη. Και αναγκάστηκε να παραιτηθεί, προσωρινά όπως λέει, από την κομβική του θέση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, όπου διαδέχτηκε τον Τζο Μπάιντεν - ενώ πολλοί υψηλόβαθμοι Δημοκρατικοί τον πιέζουν τώρα να παραιτηθεί και από γερουσιαστής.
Φυσικά, όπως όλοι οι κατηγορούμενοι, ο 69χρονος Μενέντεζ και η αρμενικής καταγωγής δεύτερη σύζυγός του, Ναντίν, είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Ο ίδιος άλλωστε έχει κάθε δικαίωμα να υποστηρίζει ότι όλα αυτά είναι μια πλεκτάνη, ένας «πολιτικός τάφος που σκάφτηκε σε βάρος» του από τα διάφορα λόμπι που συστηματικά πολεμάει – ανάμεσά τους, προφανώς, και το τουρκικό.
Ομως τα στοιχεία σε βάρος του που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο, με τη βούλα του FΒΙ, είναι καταιγιστικά και η δικογραφία μοιάζει γερά δεμένη: οι ομοσπονδιακοί πράκτορες που ερεύνησαν το σπίτι του... ξεχασιάρη Κουβανο-αμερικανού Μενέντεζ βρήκαν, λέει, πολύ αδήλωτο χρυσό σε ράβδους, περισσότερα από 480.000 δολάρια σε μετρητά κρυμμένα σε φακέλους μέσα σε συρτάρια και ρούχα, αλλά και 80.000 δολάρια σε μια τραπεζική θυρίδα. Και ακόμα μια πανάκριβη καμπριολέ Μερσεντές στο γκαράζ, αδήλωτη κι αυτή, πολλά έπιπλα, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και τιμαλφή, αλλά κι ένα «περίεργο» τραπεζικό δάνειο και μια εικονική θέση εργασίας για τη Ναντίν σε «φιλική» εταιρεία...
Το ποιος έδωσε όλα αυτά τα «καλούδια» στο ζεύγος Μενέντεζ είναι επίσης καλά τεκμηριωμένο: τρεις επιχειρηματίες του Νιου Τζέρσεϊ (Βαέλ Χάνα, Χοσέ Ουρίμπε και Φρεντ Ντάιμπες), που φέρονται ότι βρίσκονταν πίσω από τις δωροδοκίες τόσο ως μεσάζοντες για την αιγυπτιακή κυβέρνηση, της οποίας ο Μενέντεζ είχε μετατραπεί ουσιαστικά σε πράκτορα, όσο και για ίδιον όφελος. Ειδικά ο (αιγυπτιακής καταγωγής) Χάνα φέρεται να έπαιξε κομβικό ρόλο, καθώς διατηρεί φιλική σχέση εδώ και πολλά χρόνια με την κυρία Μενέντεζ, πολύ προτού η 56χρονη τα φτιάξει και τελικά παντρευτεί τον γερουσιαστή το 2020.
Ο Χάνα ήταν και ο άνθρωπος που σύστησε στον Μενέντεζ σειρά από Αιγύπτιους αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών και του στρατού, τους οποίους όπως αναφέρει το κατηγορητήριο συνάντησε επανειλημμένα, δίνοντάς τους απόρρητες πληροφορίες για την αμερικανική εξωτερική πολιτική… Και η σχέση αυτή φαίνεται πως ήταν αμοιβαία επωφελής: αίφνης, ο γερουσιαστής φέρεται να πίεσε έναν αξιωματούχο του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ να σταματήσει να βάζει διοικητικά προσκόμματα σε εταιρεία του Χάνα, που είναι ο μοναδικός πιστοποιητής «χαλάλ» για τα αμερικανικά κρέατα που εξάγονται στην Αίγυπτο! Κατόπιν, ένα μέρος από τα κέρδη από το μονοπώλιο αυτό επέστρεφε στον Μενέντεζ...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας