Σε μια σαφώς υποβαθμισμένη σε σχέση με άλλες χρονιές Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που σημαδεύτηκε από την απουσία των ηγετών τεσσάρων από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο «οικοδεσπότης» Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκανε στη χθεσινή του ομιλία μια φιλότιμη, αλλά μάλλον βιαστική προσπάθεια να ξαναφέρει τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής.
Συγκεκριμένα, ο όλο και πιο «στριμωγμένος» από το Κογκρέσο Μπάιντεν επανέλαβε χθες στους περίπου 150 συγκεντρωμένους ηγέτες -ανάμεσά τους και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που τον χειροκροτούσε με πάθος- τις γνωστές του θέσεις: ότι δηλαδή η Συνέλευση αμαυρώνεται για δεύτερο χρόνο από τη σκιά της «απρόκλητης» ρωσικής εισβολής, καθώς η Ρωσία «είναι εξ ολοκλήρου υπεύθυνη για αυτόν τον πόλεμο», και ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «θα σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας στη μάχη της για ελευθερία». «Η Ρωσία πιστεύει ότι ο κόσμος θα κουραστεί και θα της επιτρέψει να κακοποιεί την Ουκρανία χωρίς συνέπειες... Αν όμως επιτρέψουμε τον διαμελισμό της Ουκρανίας, πόσο ασφαλής είναι η ανεξαρτησία της οποιασδήποτε χώρας;», αναρωτήθηκε ρητορικά ο Μπάιντεν.
Πάντως αρκετοί αναλυτές -όπως για παράδειγμα η ανταποκρίτρια του BBC στην Αμερική, Σάρα Σμιθ- φάνηκε να εκπλήσσονται από τον συγκριτικά λίγο χρόνο που αφιέρωσε φέτος ο Μπάιντεν στον ουκρανικό πόλεμο, παρά την πολυδιαφημισμένη φυσική παρουσία του Ζελένσκι. Και η αλήθεια είναι πως, σε μια ομιλία που κράτησε πάνω από μισή ώρα, ο Μπάιντεν μίλησε περισσότερο για τις νέες συνεργασίες και τον ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, αλλά και για τις «υπαρξιακές απειλές» από την κλιματική αλλαγή και την τεχνητή νοημοσύνη, παρά για τη δυστυχή Ουκρανία, στην οποία αφιέρωσε μόνο λίγες τετριμμένες, χιλιοειπωμένες φράσεις.
Οπως σχολιάζει η Σμιθ, η κεντρική γραμμή της ομιλίας του Μπάιντεν ήταν να παρουσιάσει τις ΗΠΑ (και φυσικά τον εαυτό του) σαν τον σημαντικότερο, αν όχι τον μοναδικό, υπερασπιστή της ελευθερίας και της εδαφικής ακεραιότητας σε όλο τον κόσμο. «Η σημερινή ομιλία ήταν μια έκκληση προς όλα τα κράτη-μέλη να τηρήσουν τις θεμελιώδεις αξίες των Ηνωμένων Εθνών και κυρίως να συνεχίσουν να βλέπουν τις ΗΠΑ σαν τον κορυφαίο υπέρμαχο της εθνικής κυριαρχίας και συνολικά της ειρήνης και της ευημερίας στον κόσμο», ανέφερε το BBC. Μια προφανώς δύσκολη αποστολή, συμπληρώνουμε εμείς, όταν η -και «ηγέτιδα του ελεύθερου κόσμου»- Αμερική επιμένει να διατηρεί κάπου 800 στρατιωτικές βάσεις σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη και σχεδιάζει να φτιάξει κι άλλες, μεταξύ άλλων και στη χώρα μας...
Οπως προαναφέραμε, βέβαια, ο Ζελένσκι χειροκρότησε θερμά τον μεγαλύτερο υποστηρικτή του και όταν ήρθε η στιγμή της δικής του ομιλίας, λίγες ώρες αργότερα, επανέλαβε τις γνωστές καταγγελίες του περί γενοκτονίας του ουκρανικού λαού μέσω της συστηματικής απαγωγής παιδιών από τη Ρωσία, αλλά και το αίτημά του για έξωση της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Είπε ακόμα ότι η Ρωσία «δεν έχει κανένα δικαίωμα να διαθέτει πυρηνικά όπλα» και ότι ο Πούτιν έχει μετατρέψει τα τρόφιμα σε όπλο, «παγώνοντας» τη συμφωνία για εξαγωγή σιτηρών και βομβαρδίζοντας τα ουκρανικά λιμάνια στις εκβολές του Δούναβη. Και κατέληξε τονίζοντας ότι η μόνη ειρηνευτική φόρμουλα που μπορεί να τερματίσει τον πόλεμο είναι η δική του, δηλαδή η άνευ όρων αποχώρηση των Ρώσων από τις κατακτημένες περιοχές, και απορρίπτοντας ουσιαστικά κάθε διαπραγμάτευση με τον Πούτιν, καθώς όπως είπε «δεν μπορείς να εμπιστευτείς το Κακό - ρωτήστε και τον Πριγκόζιν»!
Για τον Ουκρανό ηγέτη άλλωστε το ζητούμενο δεν είναι τι είπε ο Μπάιντεν στον ΟΗΕ ή τι θα πει μετά τη συνάντηση που θα έχουν αύριο στον Λευκό Οίκο, αλλά τι θα αποφασίσει το αμερικανικό Κογκρέσο και ιδιαίτερα η Βουλή των Αντιπροσώπων με τη ρεπουμπλικανική πλειοψηφία για το νέο τεράστιο πακέτο στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας, ύψους 24 δισ. δολαρίων, που έχει ζητήσει ο Αμερικανός ηγέτης για την Ουκρανία. Αλλωστε τα μαντάτα από τα πολεμικά μέτωπα δεν είναι καλά και πολλοί αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν αλλά και αρκετών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων δεν κρύβουν πλέον τη δυσαρέσκειά τους για την αποτυχία της πολύμηνης ουκρανικής αντεπίθεσης - ένα αιματηρό ναυάγιο που τους εκθέτει πολιτικά απέναντι στην παγκόσμια κοινή γνώμη, την οποία τόσο καιρό τρέφουν με καταφανή ψέματα περί των... αόρατων ουκρανικών επελάσεων.
Χαρακτηριστικό της δυσαρέσκειας αυτής είναι χθεσινό δημοσίευμα της Die Welt, που λέει πως οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις προχωρούν «με ρυθμό σαλιγκαριού» και «σύντομα θα σταματήσουν εντελώς», λόγω κακοκαιρίας, «χωρίς να έχουν πετύχει τίποτα»: η καλά ενημερωμένη γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι «διαδίδεται όλο και περισσότερο η άποψη ότι τον χειμώνα ΗΠΑ και Ε.Ε. θα αρχίσουν να πιέζουν τις Αρχές του Κιέβου για ειρήνη», προφανώς με μεγάλες εδαφικές παραχωρήσεις προς τη Μόσχα, καθώς οι σύμμαχοι «φέρονται να έχουν κουραστεί από τις συνεχείς απαιτήσεις των Ουκρανών αλλά και την αδυναμία τους να διαχειριστούν σωστά τα παρεχόμενα όπλα». Και βέβαια οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι «σύντομα θα σταματήσει και κάθε συζήτηση για ένταξη της Ουκρανίας σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.»...
Εξίσου ενδιαφέρον όμως έχει και ένα δημοσίευμα των αμερικανικών New York Times, που επιβεβαιώνει πως το βάρβαρο ρωσικό πυραυλικό χτύπημα της 6ης Σεπτεμβρίου κατά αμάχων στην αγορά της πόλης Κονσταντινόβκα, στο ουκρανοκρατούμενο τμήμα του δυτικού Ντονέτσκ, έγινε τελικά από... ουκρανικό αντιαεροπορικό πύραυλο BUK των Ουκρανών. Η ουκρανική κυβέρνηση αρνήθηκε τότε να διεξαγάγει έρευνα για τον θάνατο 17 αμάχων και τον τραυματισμό 32, λέγοντας πως είναι αυτονόητο πως και γι’ αυτό το έγκλημα πολέμου -που συνέπεσε με την επίσκεψη Μπλίνκεν στο Κίεβο- ευθύνονται οι Ρώσοι: όμως η ενδελεχής, ανεξάρτητη έρευνα που επικαλούνται οι NY Times και βασίζεται μεταξύ άλλων σε δορυφορικές εικόνες, βίντεο από κάμερες καταστημάτων και μαρτυρίες και αναρτήσεις ντόπιων επιζώντων -στις οποίες είχαμε αναφερθεί τότε κι εμείς στην... αιρετική «Εφ.Συν.»- αποδεικνύει πως ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από ουκρανικές και όχι ρωσικές θέσεις. Αν και το πραγματικό ενδιαφέρον, βέβαια, κρύβεται στο πολιτικό «τάιμινγκ» της συγκεκριμένης αποκάλυψης από μια κατ’ εξοχήν φιλο-ουκρανική εφημερίδα, ανήμερα των διαδοχικών ομιλιών Μπάιντεν και Ζελένσκι στον ΟΗΕ...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας