• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.2°C / 20.9°C
  2 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.1°C / 19.9°C
  2 BF
  77%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.6°C / 20.0°C
  3 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.9°C / 13.8°C
  1 BF
  91%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 14.6°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 16.6°C
  2 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 12.9°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.5°C / 18.8°C
  2 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  2 BF
  79%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.4°C
  2 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 20.6°C
  2 BF
  75%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 14.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.5°C / 17.8°C
  1 BF
  84%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 19.9°C
  1 BF
  87%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.6°C / 20.0°C
  2 BF
  84%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.7°C / 17.2°C
  2 BF
  94%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  0 BF
  90%
Photo 246538443 © Rafael Henrique | Dreamstime.com

Αναφορές για παράνομη μεταφορά «παθογόνων» εμφυτευμάτων ζώων από εταιρεία του Μασκ

 • A-
 • A+

Απολογούμενος βρίσκεται για άλλη μία φορά ο Έλον Μασκ για αμφιλεγόμενες -ή παράτυπες- πρακτικές εταιρείας του, και στην προκειμένη της βιοτεχνολογικής Neualink, η οποία φέρεται να απέσπασε και να μετέφερε εμφυτεύματα από εγκεφάλους μαϊμούδων χωρίς την τήρηση των αναγκαίων κανόνων ασφαλείας και υγείας.

Όπως αναφέρει η Επιτροπή Ιατρών της Υπεύθυνης Ιατρικής (PCRM), η οποία απαρτίζεται από περιβαλλοντικές και υγειονομικές οργανώσεις, έλαβε e-mail και άλλα έγγραφα που υποδηλώνουν μη ασφαλή συσκευασία και μετακίνηση εμφυτευμάτων που αφαιρέθηκαν από τον εγκέφαλο πιθήκων. Αυτά τα εμφυτεύματα μπορεί να έφεραν μολυσματικές ασθένειες κατά παράβαση του ομοσπονδιακού νόμου, επισημαίνει η PCRM.

Η Επιτροπή έχει ήδη στείλει σχετική επιστολή με ερωτήματα για τα ευρήματά της στο αμερικανικό Υπουργείο Μεταφορών, ζητώντας από τις αρμόδιες υπηρεσίες να ξεκινήσουν έρευνα για την επαλήθευση των στοιχείων.

Η επιστολή ανέφερε ότι τα αρχεία που έλαβε η ομάδα έδειχναν περιπτώσεις παθογόνων οργανισμών, όπως ο ανθεκτικός στα αντιβιοτικά σταφυλόκοκκος και ο ιός του έρπητα Β, που μπορεί να έχουν μεταφερθεί χωρίς τα κατάλληλα μέτρα περιορισμού.

Η επιστολή της PCRM ανέφερε επίσης ότι παθογόνοι οργανισμοί μεταφέρονταν μαζί με αφαιρεμένα εμφυτεύματα από πιθήκους έπειτα από ακατάλληλη απολύμανση και συσκευασία. Η Επιτροπή είπε ότι οι οργανισμοί αυτοί θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας σε ανθρώπους που ενδεχομένως να εκτεθούν σ' αυτά στο πλαίσιο πειραμάτων, όπως λοιμώξεις της κυκλοφορίας του αίματος, πνευμονία και σοβαρή εγκεφαλική βλάβη, μεταξύ άλλων προβλημάτων.

Η PCRM, η οποία αντιτίθεται στη χρήση ζώων στην ιατρική έρευνα, δεν εντόπισε ωστόσο κάποιο ύποπτο περιστατικό, αλλά είπε ότι οι ενέργειες της Neuralink «μπορεί να αποτελούν σοβαρό και συνεχή κίνδυνο για τη δημόσια υγεία».

«Το τεκμηριωμένο ιστορικό της εταιρείας για ακατάλληλες, επικίνδυνες εργαστηριακές πρακτικές υποχρεώνει το Υπουργείο Μεταφορών (DOT) να διερευνήσει και να επιβάλει κατάλληλα πρόστιμα», ανέφερε η PCRM στην επιστολή.

Τα περιστατικά που αφορούσαν πιθανές παραβιάσεις των κανονισμών μεταφοράς επικίνδυνων υλικών συνέβησαν το 2019, όταν η Neuralink «έτρεχε» project σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Davis της Καλιφόρνια, το οποίο ασχολούνταν με πειράματα σε εγκεφάλους ζώων, σύμφωνα με τα έγγραφα που επικαλείται η PCRM.

Ενώ η συνεργασία της Neuralink με το Davis έληξε το 2020, η PCRM είπε ότι η εταιρεία συνεχίζει να απασχολεί τον νευροχειρουργό που επέβλεπε τα πειράματα και το άλλο προσωπικό που εμπλέκεται μπορεί επίσης να εξακολουθεί να δουλεύει στο project.

Η επιστολή της PCRM λειτουργεί επιβαρυντικά κατά της Neuralink, η οποία ήδη βρίσκεται στο μικροσκόπιο ερευνών, για το project που αναπτύσσει για τη δημιουργία εγκεφαλικού εμφυτεύματος που ελπίζει ότι θα βοηθήσει τους παράλυτους να περπατήσουν ξανά και θα θεραπεύσει άλλες νευρολογικές παθήσεις.

Τον Δεκέμβριο, το Reuters ανέφερε ότι η Neuralink έχει υποβληθεί σε ομοσπονδιακή έρευνα για πιθανές παραβιάσεις της καλής διαβίωσης των ζώων και ότι κάποιο από το προσωπικό της έκανε εσωτερικές καταγγελίες για πειράματα που έγιναν βιαστικά, προκαλώντας άσκοπα βάσανα και θανάτους.

Δεν είναι σαφές εάν υπάρχουν περαιτέρω αρχεία που παρέχουν διαφορετική ή πληρέστερη περιγραφή για το τι συνέβη. Η PCRM έλαβε τα αρχεία από το Πανεπιστήμιου Davis μέσω αιτημάτων δημόσιας πληροφόρησης. Τα μηνύματα και οι εγγραφές της Neuralink που δεν κοινοποιούνται στο Davis δεν υπόκεινται σε τέτοια αιτήματα πληροφοριών.

Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας της με το UC Davis, η Neuralink εξέφρασε την απαγοήτευσή της για τον «αργό ρυθμό των δοκιμών» σε πρωτεύοντα θηλαστικά, όπως είπαν στο Reuters νυν και πρώην υπάλληλοι της εταιρείας, και έκτοτε έχει δημιουργήσει διευρυμένο αριθμό εργαστηρίων για δοκιμές σε ζώα. Ωστόσο, η εταιρεία έχει χάσει τις προθεσμίες που είχε θέσει ο Μασκ για να προχωρήσει σε δοκιμές σε ανθρώπους. Η πίεσή του στο προσωπικό της Neuralink να σημειώσει πρόοδο συνέβαλε σε λάθη που μαστίζουν ορισμένα πειράματα, ανέφερε το Reuters.

Με πληροφορίες από το Reuters

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Πρώην στέλεχος «κρεμάει» το Twitter για τους ψεύτικους λογαριασμούς
Ο πρώην επικεφαλής ασφαλείας του Twitter κατηγόρησε την εταιρεία ότι απέκρυψε τα τρωτά σημεία του συστήματος κυβερνοασφάλειάς του και είπε ψέματα για τον αριθμό ψεύτικων λογαριασμών με στόχο το κέρδος.
Πρώην στέλεχος «κρεμάει» το Twitter για τους ψεύτικους λογαριασμούς
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Δουλειά από το γραφείο ή απόλυση το δίλημμα Mασκ για τους εργαζόμενους της Tesla
«Όποιος θέλει να κάνει τηλεργασία θα πρέπει να βρίσκεται στο γραφείο για τουλάχιστον (και εννοώ τουλάχιστον) 40 ώρες την εβδομάδα ή να αποχωρήσει από την Tesla», αναφέρει σε τελεσίγραφο που έστειλε στους...
Δουλειά από το γραφείο ή απόλυση το δίλημμα Mασκ για τους εργαζόμενους της Tesla
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Στα δικαστήρια για άλλη μία φορά η Τέσλα για ρατσιστικούς αποκλεισμούς εργαζομένων
Αρμόδια υπηρεσία της Καλιφόρνια άσκησε αγωγή στην Τέσλα, έπειτα από καταγγελίες που έλαβε από εργαζόμενους για ρατσιστικό και μη βιώσιμο περιβάλλον σε εργοστάσιό της στο Σαν Φρανσίσκο.
Στα δικαστήρια για άλλη μία φορά η Τέσλα για ρατσιστικούς αποκλεισμούς εργαζομένων
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Στα χέρια της αστυνομίας ο «μπροστινός» του Τραμπ
Ο Γουάισελμπεργκ είναι ο πρώτος άνθρωπος στον οποίο απαγγέλλονται κατηγορίες σε σχέση με την έρευνα που διεξάγει ο εισαγγελέας του Μανχάταν, Σάιρους Βανς σχετικά με τις επιχειρηματικές πρακτικές του Τραμπ.
Στα χέρια της αστυνομίας ο «μπροστινός» του Τραμπ
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Παραίτηση του τεχνικού διευθυντή του Twitter μία μέρα μετά τη συνέντευξη Ντε Σάντις
Η συζήτηση του Ντε Σάντις με τον Μασκ στην πλατφόρμα καθυστέρησε 20 λεπτά να μεταδοθεί ζωντανά με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν εκατοντάδες χιλιάδες θεατές.
Παραίτηση του τεχνικού διευθυντή του Twitter μία μέρα μετά τη συνέντευξη Ντε Σάντις
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Γεμάτη με προβλήματα η «προχώ» ανακοίνωση
Σε φιάσκο αναδείχθηκε η κίνηση του Ρον ΝτεΣάντις να δηλώσει μέσω τουίτερ -σε συνέντευξη με τον ακροδεξιό ιδιοκτήτη του μέσου, Ελον Μασκ- την υποψηφιότητά του για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών.
Γεμάτη με προβλήματα η «προχώ» ανακοίνωση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας