• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 7.6°C / 13.0°C
  5 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 12.2°C
  8 BF
  28%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.0°C / 14.4°C
  5 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.5°C
  6 BF
  20%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  4 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 10.4°C
  3 BF
  33%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.8°C
  4 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 8.5°C
  4 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 18.6°C
  5 BF
  47%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.9°C
  3 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 12.4°C
  4 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  7 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  5 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.8°C / 9.9°C
  2 BF
  66%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  2 BF
  81%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.2°C
  5 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 11.6°C
  0 BF
  86%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.3°C / 11.0°C
  4 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 11.7°C
  4 BF
  34%
 • Καστοριά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  4°C 3.6°C / 3.6°C
  3 BF
  69%

φωτογραφία αρχείου

Βίντεο με ρύπανση των ωκεανών ρίχνει φως στην εξόρυξη βαθέων υδάτων

 • A-
 • A+

Βίντεο από μια δοκιμή εξόρυξης σε βαθιά ύδατα, που δείχνει ίζημα να απελευθερώνεται στον ωκεανό, έχει εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με τη σε μεγάλο βαθμό μη δοκιμασμένη φύση της βιομηχανίας και τις πιθανές βλάβες που θα μπορούσε να προκαλέσει στα οικοσυστήματα καθώς οι εταιρείες πιέζουν να ξεκινήσουν την εξερεύνηση του βυθού του ωκεανού σε πλήρη κλίμακα ήδη από φέτος.

Η Metals Company (TMC), μια καναδική εταιρεία εξόρυξης που είναι ένας από τους κορυφαίους παίκτες του κλάδου, πέρασε το διάστημα από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο του περασμένου έτους δοκιμάζοντας το υποβρύχιο όχημα εξόρυξης στη ζώνη Clarion Clipperton, ένα τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού μεταξύ Μεξικού και Χαβάης.

Όμως, μια ομάδα επιστημόνων που προσέλαβε η εταιρεία για να παρακολουθήσει τις δραστηριότητές της, ανησυχώντας για αυτό που είδαν, δημοσίευσε ένα βίντεο με μια ελαττωματική διαδικασία, όπως είπαν, που κατά λάθος απελευθέρωσε ιζήματα στον ωκεανό. Οι επιστήμονες είπαν επίσης ότι η εταιρεία υστερούσε στη στρατηγική περιβαλλοντικής παρακολούθησης, σύμφωνα με έγγραφα που περιήλθε στη γνώση του Guardian.

Καθώς η πίεση για εξόρυξη βαθέων υδάτων εντείνεται, οι ειδικοί ανησυχούν ολοένα και περισσότερο ότι οι εταιρείες θα εκτοξεύσουν σύννεφα ιζημάτων, τα οποία θα μπορούσαν να είναι γεμάτα με τοξικά βαρέα μέταλλα που μπορεί να βλάψουν τη θαλάσσια ζωή. Τουλάχιστον 700 επιστήμονες – μαζί με τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Χιλή – ζητούν μορατόριουμ στην εξόρυξη βαθέων υδάτων.

Σε μια ανάρτηση στον ιστότοπό της, η TMC αναγνώρισε το περιστατικό, αλλά το χαρακτήρισε ως ένα «μικρό συμβάν» στο οποίο «μια μικρή ποσότητα» ιζημάτων και θραυσμάτων οζιδίων χύθηκε στον ωκεανό. Η εταιρεία είπε ότι διόρθωσε το πρόβλημα στον εξοπλισμό της για να αποτρέψει περαιτέρω υπερχειλίσεις και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το περιστατικό «δεν είχε τη δυνατότητα να προκαλέσει σοβαρή βλάβη».

Σε δήλωσή της στον Guardian, η Διεθνής Αρχή για τον Βυθό της Θάλασσας (ISA), μια υπηρεσία συνδεδεμένη με τον ΟΗΕ που έχει συσταθεί για τον έλεγχο και τη ρύθμιση της εξόρυξης βαθέων υδάτων, δήλωσε ότι η προκαταρκτική της αξιολόγηση «δεν εντόπισε απειλή βλάβης στο περιβάλλον», αλλά περίμενε αναλυτικότερη αναφορά του περιστατικού από την εταιρεία.

Ενώ πολλές από τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στην εξόρυξη βαθέων υδάτων αναπτύχθηκαν πριν από δεκαετίες, η ακούσια απελευθέρωση ιζημάτων κατά τη διάρκεια των δοκιμών υπογραμμίζει τις προκλήσεις του εξοπλισμού για χρήση στο πεδίο.

Ειδικοί και επικριτές προειδοποιούν ότι το περιστατικό υπογραμμίζει τις σχετικές αβεβαιότητες γύρω από την εξόρυξη βαθέων υδάτων. Οι εταιρείες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τον πυθμένα του ωκεανού για πολύτιμα μέταλλα, που χρησιμοποιούνται σε μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων και μια σειρά από άλλες τεχνολογίες όπως η παραγωγή πράσινης ενέργειας.

«Αυτό που είδαμε είναι μια μη εξουσιοδοτημένη απελευθέρωση και, στην επίγεια εξόρυξη, αυτό θα είχε κάποιου είδους συνέπειες. Και η εταιρεία λέει ότι το είπαν στη ρυθμιστική αρχή από ευγένεια; Αυτό είναι παράξενο», δήλωσε η Catherine Coumans του MiningWatch Canada, προσθέτοντας ότι το περιστατικό έρχεται σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις των εταιρειών ότι τα ιζήματα δεν θα απελευθερωθούν κοντά στην επιφάνεια του ωκεανού.

Η TMC, η οποία εδρεύει στο Βανκούβερ αλλά το υψηλόβαθμο προσωπικό της είναι διασκορπισμένο στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, λέει ότι έχει εξερευνήσει τεράστιες εκτάσεις βυθού για την εξόρυξη «πολυμεταλλικών οζιδίων», που σχηματίζονται από νικέλιο, χαλκό, κοβάλτιο και μαγγάνιο, που έχουν κατακρημνιστεί από το νερό των ωκεανών για εκατομμύρια χρόνια.

Είναι από καιρό γνωστό ότι τα οζίδια περιέχουν κρίσιμα στοιχεία για την κατασκευή μπαταριών και άλλων ηλεκτρονικών ειδών, αλλά το βάθος τους σήμαινε ότι η εξαγωγή τους μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν πολύ δαπανηρή και επίπονη.

Επενδυτικά υλικά από την TMC υποδηλώνουν ότι η εταιρεία πιστεύει ότι οι τοποθεσίες ορυχείων της στον Ειρηνικό θα μπορούσαν να αποφέρουν κέρδη άνω των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα επόμενα 20 χρόνια με ελάχιστη βλάβη στο περιβάλλον. Αλλά η πίεση είναι ολοένα και πιο αμφιλεγόμενη: πριν από δύο χρόνια, μεγάλοι χρήστες μπαταριών, όπως η Google, η Samsung, η Volvo και η BMW συμμετείχαν σε έκκληση του Παγκόσμιου Ταμείου Άγριας Ζωής (WWF) για μορατόριουμ στην εξόρυξη στον βυθό της θάλασσας λόγω των φόβων για μόνιμη περιβαλλοντική ζημιά.

Πηγή: Guardian

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Δύο νεκροί και εννέα τραυματίες από φορτηγό που έπεσε σε πεζούς στον Καναδά
Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι εννέα τραυματίστηκαν όταν φορτηγό έπεσε πάνω τους στην πόλη Αμκί στο βόρειο Κεμπέκ του Καναδά. Ο 38χρονος οδηγός του οχήματος παραδόθηκε στην αστυνομία.
Δύο νεκροί και εννέα τραυματίες από φορτηγό που έπεσε σε πεζούς στον Καναδά
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Κατάσκοποι, εξωγήινοι και ιαχές πολέμου
Κλιμακώνεται συνεχώς η απίθανη κόντρα των... μπαλονιών μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών, μετά την κατάρριψη άλλων τριών νέων UFO, δηλαδή «Αγνώστου Ταυτότητος Ιπτάμενων Αντικείμενων» από την αμερικανική...
Κατάσκοποι, εξωγήινοι και ιαχές πολέμου
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ο Μπάιντεν όρισε ομάδα για να μελετήσει τα... UFO που κατέρριψε «προληπτικά»
Ο εκπρόσωπος Τύπου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι είπε πως τα τρία αντικείμενα καταρρίφθηκαν για προληπτικούς λόγους και ότι δεν συνιστούσαν απειλή για τους ανθρώπους στο έδαφος.
Ο Μπάιντεν όρισε ομάδα για να μελετήσει τα... UFO που κατέρριψε «προληπτικά»
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Μυστήριο... εθνικής ασφάλειας
Τρεις καταρρίψεις ιπτάμενων αντικειμένων μέσα σε τρεις ημέρες καταγράφηκαν πάνω απ' τον εναέριο χώρο της Βόρειας Αμερικής και το μυστήριο εθνικής ασφάλειας καλά κρατεί.
Μυστήριο... εθνικής ασφάλειας
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Τρίτο αντικείμενο καταρρίφθηκε πάνω απ' τον εναέριο χώρο της Β. Αμερικής
Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ένα «άγνωστο αντικείμενο» καταρρίφθηκε την Κυριακή το απόγευμα, πάνω απ' τη λίμνη Χουρόν, στην πολιτεία του Μίσιγκαν. Στο Γιούκον ο Τριντό, όπου γίνονται έρευνες.
Τρίτο αντικείμενο καταρρίφθηκε πάνω απ' τον εναέριο χώρο της Β. Αμερικής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας