Στην... κατάψυξη έχουν μπει περιοχές στις βορειοανατολικές ΗΠΑ και στον ανατολικό Καναδά από την προέλαση της «αρκτικής βόμβας» –όπως την αποκαλούν οι μετεωρολόγοι–, με τη θερμοκρασία να καταγράφει αρνητικά ρεκόρ και τους ψυχρούς ανέμους να δημιουργούν επικίνδυνες συνθήκες.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στο όρος Ουάσινγκτον, στην Πολιτεία του Νιου Χαμσάιρ, η αισθητή θερμοκρασία (δηλαδή η αίσθηση της θερμοκρασίας στο σώμα, που μπορεί να διαφέρει από την πραγματική και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως την υγρασία και την ταχύτητα του ανέμου) έπεσε τη νύχτα της Παρασκευής στους -78°C, όπως ανέφερε η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία (NWS).
Η κορυφή αυτού του βουνού είναι διαβόητη γιατί εκεί επικρατούν «οι χειρότερες καιρικές συνθήκες στον κόσμο». Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο του Weather Channel, το προηγούμενο ρεκόρ αισθητής θερμοκρασίας ήταν -74°C.
Επίσης:
⇒ Στη Νέα Υόρκη, όπου το θερμόμετρο έδειχνε -16°C στο Σέντραλ Παρκ, τα καταφύγια για άστεγους έλαβαν εντολή να μην αρνούνται την είσοδο σε κανέναν.
⇒ Στη Βοστόνη τα σχολεία έκλεισαν από την Παρασκευή για προληπτικούς λόγους.
⇒ Στο Μέιν, η τοπική μετεωρολογική υπηρεσία ανέφερε ότι η αισθητή θερμοκρασία έφτασε τους -51°C στην κωμόπολη Φρέντσβιλ, κοντά στα σύνορα με τον Καναδά.
⇒ Στο διεθνές αεροδρόμιο του Μόντρεαλ νωρίς το πρωί το θερμόμετρο έδειχνε -29 βαθμούς Κελσίου, με την αίσθηση της θερμοκρασίας όμως στους -41. Στο Κεμπέκ και σε πολλές περιοχές του ανατολικού Καναδά η αισθητή θερμοκρασία κυμαινόταν γύρω στους -40 ή και -50 βαθμούς Κελσίου.
Λόγω των ακραίων συνθηκών ματαιώθηκε η έναρξη του Καρναβαλιού του Κεμπέκ, αφού –αν και οι συμμετέχοντες είναι συνηθισμένοι στο κρύο– ο παγωμένος αέρας μπορεί να προκαλέσει κρυοπαγήματα μέσα σε λίγα λεπτά.
Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν πάντως ότι από την Κυριακή οι συνθήκες θα αρχίσουν να καλυτερεύουν.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας