Έπρεπε να περάσουν περίπου δύο δεκαετίες αιτημάτων, προτού ένας εμπειρογνώμονας για τα ανθρώπινα δικαιώματα να επισκεφθεί την περιβόητη αμερικανική στρατιωτική φυλακή στο Γκουαντάναμο.
Όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, η Ειδική Εισηγήτρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας Φιονουάλα Νι Αολέιν θα πραγματοποιήσει «τεχνική επίσκεψη» στις ΗΠΑ από τις 6 Φεβρουαρίου έως τις 14 Φεβρουαρίου. Η Ιρλανδέζα εμπειρογνώμονας, εξουσιοδοτημένη από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θα ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον και στη συνέχεια στο κέντρο κράτησης στην αμερικανική στρατιωτική βάση στο Γκουαντάναμο.
Η εμπειρογνώμονας θα εκδώσει μια δήλωση, με συμπεράσματα και συστάσεις, στο τέλος της επίσκεψης. Στις 15 Μαρτίου 2022, ανακοίνωσε ότι είχε λάβει μια προκαταρκτική πρόσκληση από την Ουάσινγκτον για να οργανώσει μια τεχνική επίσκεψη.
Κατά τη διάρκεια των τριών μηνών μετά την επίσκεψή της, η Αολέιν θα πραγματοποιήσει σειρά συνεντεύξεων με διάφορους ανθρώπους στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό, σε εθελοντική βάση, συμπεριλαμβανομένων των θυμάτων και των οικογενειών των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και πρώην κρατουμένων του Γκουαντάναμο.
Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν αναζητήσει πρόσβαση σε αυτή τη στρατιωτική φυλακή στη νοτιοανατολική Κούβα από τότε που άνοιξε το 2002 για κρατούμενους από τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» υπό την ηγεσία των ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
Όντας ένα αγκάθι για την Ουάσινγκτον, με κατηγορίες για παράνομη κράτηση, παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασανιστήρια, η φυλακή είχε σχεδόν 800 «αιχμάλωτους πολέμου», οι περισσότεροι φυλακισμένοι παρά τα ελλιπή αποδεικτικά στοιχεία για την κράτησή τους. Σήμερα έχουν απομείνει περίπου μόνο 40 κρατούμενοι.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας