«Aναμφίβολα οδηγεί σε επιδείνωση της σύγκρουσης» και «αυτό δεν αποτελεί καλό οιωνό για την Ουκρανία», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου για την προαναγγελθείσα -και από χθες οριστικοποιημένη- απόφαση της Ουάσινγκτον να προμηθεύσει το Κίεβο πρώτη φορά με το αντιαεροπορικό σύστημα Patriot, συνδυάζοντας την επίσημη ανακοίνωση με την υψηλού συμβολισμού επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου στις ΗΠΑ.
Στο φόντο έντονου παρασκηνίου, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας και επιβεβαίωση σχεδόν στο «παρά πέντε», είναι το πρώτο γνωστό ταξίδι τού -πάντα ντυμένου στα χακί- Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο εξωτερικό από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στη χώρα του, τον περασμένο Φεβρουάριο, κι ενόσω η Ουκρανία είναι πια βυθισμένη σε μεγάλο μέρος της στο κρύο και στο σκοτάδι.
Η επίσκεψη άρχισε αργά χθες από τον Λευκό Οίκο, με συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έκανε τις πρώτες κοινές δηλώσεις ενώπιον του Τύπου διαβάζοντας από σημειώσεις. Τόνισε ότι οι ΗΠΑ «στηρίζουν την επιδίωξη της Ουκρανίας για μια δίκαιη ειρήνη» και έλαβε από τον Ουκρανό πρόεδρο το μετάλλιο ενός στρατιώτη από το ανατολικό μέτωπο του Μπαχμούτ ως ένδειξη «εκτίμησης για την ηγεσία σας» και για τη στήριξη των ΗΠΑ.
Συνέχεια στο πρόγραμμα του Ζελένσκι ήταν ομιλία του, ξημερώματα ώρα Ελλάδος, ενώπιον του διχασμένου -και ακόμη πιο επιφυλακτικού από τον Ιανουάριο απέναντι στο Κίεβο- Κογκρέσου, όπου οι Ρεπουμπλικανοί απειλούν να περιορίσουν τη ροή χρημάτων και όπλων από το νέο έτος.
Μέχρι να συμβούν πάντως όλα αυτά, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε χθες ακόμη ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, ύψους 1,85 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που ένεκα της συστοιχίας Patriot σηματοδοτεί μια σημαντική αμερικανική παρέμβαση στους 10 μήνες του πολέμου (αν και προϋποθέτει το λιγότερο εντατική εκπαίδευση των Ουκρανών στον χειρισμό της).
Περιλαμβάνει επίσης ηλεκτρονικό εξοπλισμό για τη μετατροπή μη κατευθυνόμενων βομβών σε «έξυπνες», κοντολογίς κατευθυνόμενες με τη βοήθεια δορυφόρων (JDAM) και, ως εκ τούτου, χρηματοδότηση ενός συστήματος δορυφορικών επικοινωνιών, το οποίο πιθανότατα θα περιλαμβάνει το κρίσιμο σύστημα δορυφορικού δικτύου SpaceX Starlink, που ανήκει στον δισεκατομμυριούχο Ιλον Μασκ. Το Πεντάγωνο θα στείλει -μεταξύ άλλων- επιπλέον ρουκέτες για συστήματα HIMARS, άγνωστο αριθμό πυραύλων HARM, 500 βλήματα πυροβολικού ακριβείας και τεθωρακισμένα οχήματα.
Αυτό που το αμερικανικό πακέτο βοήθειας ωστόσο δεν περιλαμβάνει είναι πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, που αξιώνει εδώ και καιρό το Κίεβο, ικανούς για πλήγματα εντός της Ρωσίας και ως εκ τούτου για επικίνδυνη γενίκευση του πολέμου.
Σύμφωνα με το Politico, ο Ουκρανός πρόεδρος πιέζει την Ουάσινγκτον για την προμήθεια βαλλιστικών πυραύλων MGM-140 ATACMS (βεληνεκούς έως 310 χιλιομέτρων) καθώς και αμερικανικών drones MQ-9 Reaper και MQ-1C Grey Eagle, τα οποία μπορούν να εξοπλιστούν με πυραύλους AGM-114 Hellfire. «Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν είναι έτοιμοι να τα βρουν με το Κίεβο σε αυτό το θέμα», επισημαίνει ο ευρωπαϊκός ιστότοπος, υπογραμμίζοντας την απροθυμία της κυβέρνησης Μπάιντεν να προκαλέσει ευθέως τη Ρωσία. Το ρωσικό ΥΠΕΞ έχει πάντως ήδη διαμηνύσει ότι τόσο οι Patriot όσο και τυχόν συνοδευτικά πληρώματα θα θεωρηθούν νόμιμος στόχος.
Προσώρας παραμένει ασαφές πότε τα αμερικανικά Patriot θα φτάσουν στην Ουκρανία. Τυπικά, η εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων στο προηγμένης τεχνολογίας σύστημα θα απαιτήσει εβδομάδες. Σύμφωνα με το πρακτορείο AP, αυτό αναμένεται να γίνει επί γερμανικού εδάφους.
Στο φόντο εν τω μεταξύ της επίσκεψης Ζελένσκι στην Ουάσινγκτον και με τις ενδείξεις ένθεν κακείθεν να σηματοδοτούν κλιμάκωση του πολέμου το 2023, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μετέβη αιφνιδίως χθες στο Πεκίνο για συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Στο επίκεντρο, τόνισε, ήταν η «χωρίς όρια» σινο-ρωσική εταιρική σχέση και, φυσικά, το ουκρανικό. Ο ίδιος έκανε λόγο για «εποικοδομητικές συνομιλίες». Σύμφωνα πάντως με το κρατικό δίκτυο CCTV, ο Κινέζος πρόεδρος -που έχει τα δικά του εσωτερικά προβλήματα και το βλέμμα του στραμμένο στις εμπορικές σχέσεις και με την Ε.Ε.- ξεκαθάρισε στον Μεντβέντεφ ότι η κυβέρνησή του «προωθεί ενεργά την ειρήνη και τις συνομιλίες»…
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας