Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομίας, Κολονά και Λεμέρ, από σχεδόν το μισό υπουργικό του συμβούλιο, αλλά και από επιχειρηματίες, όπως για παράδειγμα οι ιδιοκτήτες της Total, της Louis Vuitton αλλά και της εφημερίδας Le Monde, επισκέπτεται από σήμερα και για τέσσερις ημέρες τις ΗΠΑ και ειδικότερα την Ουάσινγκτον, καθώς και τη Νέα Ορλεάνη, την αμερικανική πόλη που έχτισαν το 1718 οι Γάλλοι.
Τα ζητήματα της οικονομίας, στο πλαίσιο της ενεργειακής κρίσης που πλήττει πρωτίστως την Ευρώπη, αλλά και το Ουκρανικό, όπου ΗΠΑ και Γαλλία δεν λειτουργούν πάντα στο ίδιο μήκος κύματος, θα βρεθούν στο επίκεντρο των διαβουλεύσεών του με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν.
Στα οικονομικά ζητήματα η γαλλική πλευρά σκοπεύει να αναδείξει τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας που δημιουργεί στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις το γεγονός ότι αγοράζουν από τις ΗΠΑ το φυσικό αέριο σε τιμές πολύ υψηλότερες από αυτές που το αγοράζουν οι αμερικανικές, αλλά και το μείζον ζήτημα του αμερικανικού νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA), ο οποίος προβλέπει τεράστιες επιδοτήσεις, συνολικού ύψους 370 δισ. $, στο «Made in America». Γαλλικές διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η ριζική αναθεώρηση του αμερικανικού νόμου, που επί της ουσίας δυσχεραίνει την πρόσβαση των ξένων επιχειρήσεων στις αμερικανικές αγορές, δεν είναι εφικτή, ωστόσο δεν αποκλείουν μια χορήγηση «διευκολύνσεων» από την αμερικανική κυβέρνηση προς έναν ορισμένο αριθμό ευρωπαϊκών βιομηχανιών, ίσως στο μοντέλο που ήδη εφαρμόζουν οι ΗΠΑ για το Μεξικό ή τον Καναδά.
Πέραν των εξαιρέσεων όμως, η άποψη που κυριαρχεί στα ανώτατα κλιμάκια της Γαλλίας είναι ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να προχωρήσουν «στον δικό τους IRA», στο «Buy European Act», δημιουργώντας βεβαίως το οικονομικό υπόβαθρο για τη χρηματοδότησή του. Επί του θέματος όμως αυτού το «μπαλάκι» βρίσκεται στο Βερολίνο.
Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, Ουάσινγκτον και Παρίσι ναι μεν συνεργάζονται στενά στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, πλην όμως έχει διαφανεί διαφορά αντιλήψεων ως προς την έκβαση της σύρραξης. Ο Γάλλος πρόεδρος εκτιμά ότι η μόνη έξοδος από την ουκρανική κρίση είναι το τραπέζι των διπλωματικών διαπραγματεύσεων, κάτι που δεν έχει ώς σήμερα αναφέρει η αμερικανική πλευρά. Συν τοις άλλοις ο Εμανουέλ Μακρόν εξακολουθεί κατά χρονικά διαστήματα να επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, όχι όμως και ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ο Λευκός Οίκος προανήγγειλε πάντως σε πανηγυρικό τόνο την επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντάς τον «δυναμικό πρόεδρο», του οποίου η χώρα είναι πυρηνική δύναμη και βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των διεθνών διαβουλεύσεων. Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο ο Μακρόν θα γίνει δεκτός στον Λευκό Οίκο διά κανονιοβολισμών, οι δύο πρόεδροι θα συμφάγουν μετά των συζύγων τους σε κεντρικό εστιατόριο της Ουάσινγκτον, ενώ θα υπάρξει επίσημο gala και δείπνο στο προεδρικό μέγαρο. Ολα αυτά μάλλον για να ξεχαστεί το πόσο άσχημα ξεκίνησαν οι σχέσεις των δύο ανδρών όταν ο Μπάιντεν ανακοίνωσε προ 14 μηνών τη συμμαχία AUKUS των ΗΠΑ με την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία στέρησε από τη Γαλλία ένα μεγάλο συμβόλαιο κατασκευής υποβρυχίων.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας