• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.6°C / 8.0°C
  2 BF
  95%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.2°C / 7.7°C
  4 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 9.8°C
  2 BF
  89%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 2.9°C / 3.8°C
  2 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 8.0°C
  3 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.0°C / 4.9°C
  0 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -0.6°C / -0.6°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  1 BF
  96%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 16.0°C
  4 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  3 BF
  93%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 12.4°C
  2 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  3 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 11.1°C
  2 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.5°C
  1 BF
  95%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.5°C / 6.6°C
  1 BF
  84%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  4 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.0°C / 8.2°C
  0 BF
  94%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  2 BF
  91%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 6.7°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.3°C / 1.3°C
  0 BF
  99%
Ajeng Dinar Ulfiana/Pool Photo via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε Συμπληγάδες ο Μπάιντεν με διχασμένο το Κογκρέσο

 • A-
 • A+
Βασικός στόχος των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή θα είναι να επιχειρήσουν να μπλοκάρουν τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, δυσχεραίνοντας την εφαρμογή της ατζέντας της, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν και η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Γερουσία θα προσπαθήσουν να «ακυρώσουν» τις πιο αμφιλεγόμενες νομοθετικές προτάσεις των «αντιπάλων» • Τα σκληρά παζάρια για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης

«Ετοιμαστείτε για μια διχασμένη διακυβέρνηση στην κόψη του ξυραφιού» διαμήνυε το επιδραστικό Atlantic Council, μετά τις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ που έδωσαν μια ισχνή πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και διατήρησαν την επίσης ισχνή Δημοκρατική πλειοψηφία στη Γερουσία.

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι βασικός στόχος των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή (κατέχοντας την προεδρία τόσο του Σώματος όσο και κρίσιμων Επιτροπών) θα είναι να επιχειρήσουν να μπλοκάρουν τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, δυσχεραίνοντας (αν όχι αποτρέποντας σε κάποιες περιπτώσεις) την εφαρμογή της ατζέντας της. Αλλά και ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν -με το δικαίωμα βέτο που διατηρεί- και η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Γερουσία θα προσπαθήσουν να «ακυρώσουν» τις πιο αμφιλεγόμενες νομοθετικές προτάσεις των Ρεπουμπλικανών.

Με δεδομένη την οριακή τους πλειοψηφία (220 έναντι 213 με μόνο δυο έδρες ακόμη ανοιχτές) οι βουλευτές του Μεγάλου Παλιού Κόμματος (GOP) θα χρειαστούν αυστηρή πειθαρχία, γιατί ελάχιστες αποσκιρτήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καταψήφιση νομοθετικών τους προτάσεων και αν ακόμη εγκριθούν θα μπορούσαν έπειτα να απορριφθούν από τη Δημοκρατική Γερουσία.

Και από την άλλη, όπως εκτιμά η Guardian, ίσως είναι απίθανο να δούμε να υπερψηφίζονται δικομματικά πολλοί νόμοι, όπως έγινε στα δύο πρώτα χρόνια της θητείας του Τζο Μπάιντεν, γιατί «η νέα ρεπουμπλικανική ηγεσία δύσκολα θα προσφέρει την ευκαιρία στον Μπάιντεν να έχει άλλες πολιτικές νίκες πριν από τις προεδρικές του 2024», όπως έγραφε η Guardian, εκτιμώντας πως μόνη δυνατότητα των Δημοκρατικών να επιβάλουν κάποια μέρη της ατζέντας τους θα είναι τα εκτελεστικά διατάγματα: κάτι που ήδη έχει κάνει συχνότατα ο πρόεδρος Μπάιντεν τα δυο πρώτα χρόνια της θητείας του (υπογράφοντας περίπου 100) και που τώρα αναμένεται να πολλαπλασιαστούν ως τις εκλογές του 2024.

Η χρηματοδότηση της κυβέρνησης

Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν | AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι Ρεπουμπλικανοί θα προωθήσουν μια σειρά «θεαματικών» ψηφοφοριών επί προτάσεων νόμων (παρότι ξέρουν πως τελικά δεν θα εγκριθούν από τη Γερουσία ή θα συναντήσουν το βέτο του πρόεδρου), γιατί γνωρίζουν ότι αυτό θα συσπειρώσει την πιο ριζοσπαστική κομματική βάση. Τέτοιες προτάσεις θα μπορούσαν να σχετίζονται με την επιβολή ομοσπονδιακών περιορισμών στην άμβλωση, με μέτρα κατά των τρανς αθλητών και των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, με νέους περιορισμούς στο δικαίωμα ψήφου.

Αλλά η μεγάλη μάχη θα δοθεί για το λεγόμενο «ταβάνι του χρέους» (το μέγιστο ποσόν που μπορεί να δανειστεί η κυβέρνηση), κάτι που θα μπορούσε όχι απλά να παραλύσει την Ουάσινγκτον, αλλά και να έχει σοβαρές συνέπειες στην αμερικανική οικονομία. Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν έχει προειδοποιήσει πως αν δεν εγκριθεί άμεσα αύξηση, το ταβάνι του χρέους θα έχει εξαντληθεί μέσα στο καλοκαίρι.

Ωστόσο, η απειλή ενός default το πιο πιθανό είναι πως θα γίνει απλά το διαπραγματευτικό χαρτί των Ρεπουμπλικανών για την περικοπή άλλων δαπανών, που θα έπλητταν καίριες πολιτικές του Μπάιντεν, εκτιμά ο Τζος Λίπσκι, διευθυντής του Γεω-Οικονομικού Κέντρου και πρώην σύμβουλος του ΔΝΤ. Και πράγματι, οι Ρεπουμπλικανοί έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να εγκρίνουν κάποια αύξηση στο ταβάνι του χρέους αν δεν διασφαλίσουν σημαντικές περικοπές σε κάποια προγράμματα, ιδίως σε αυτά που έχουν ένα κοινωνικό χαρακτήρα και αποτελούν «εύσημα» για τον Μπάιντεν, όπως είναι η κοινωνική ασφάλιση ή το πρόγραμμα ιατρικής περίθαλψης Medicare.

Γνωρίζοντας τις προκλήσεις που την περιμένουν, η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει ώς τις 16 Δεκεμβρίου να έχει εγκρίνει την αύξηση του ορίου στο ταβάνι του χρέους ώστε να προχωρήσει για το επόμενο οικονομικό έτος (που λήγει τον Σεπτέμβριο του 2023) βασικές πολιτικές της και να αποφύγει ένα πάγωμα των μη βασικών ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

Ενώ ανάμεσα στα άλλα έχει ήδη ζητήσει την έγκριση πακέτου βοήθειας προς την Ουκρανία ύψους 37,7 δισεκατομμυρίων, καθώς η νέα ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στη Βουλή έχει ταχθεί υπέρ της περικοπής (τουλάχιστον) της στρατιωτικής βοήθειας την Ουκρανίας με τον προαλειφόμενο για πρόεδρο της Βουλής, Ρεπουμπλικανό Κέβιν ΜακΚάρθι, να προειδοποιεί: «Η Ουκρανία είναι σημαντική, αλλά δεν μπορεί πια να παίρνει λευκή επιταγή».

Αντίποινα και νέες διερευνητικές επιτροπές

Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν υπάρξει σαφείς ως προς το πώς θα διερευνήσουν συγκεκριμένες πολιτικές της κυβέρνησης κι ανάμεσά τους τον τρόπο που έγινε η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, τη διαχείριση της φύλαξης των συνόρων με το Μεξικό, τη χρηματοδότηση των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας και ιδίως τους παρόχους υπηρεσιών υγείας ή και κάποια από τα προγράμματα του Νόμου για τις Υποδομές, σύμφωνα με πηγές του περιοδικού Mother Jones.

Στο στόχαστρο και ο γιος του προέδρου, ο Χάντερ Μπάιντεν, για τον οποίο οι Ρεπουμπλικανοί των Επιτροπών Εποπτείας και Δικαιοσύνης έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα διεξάγουν έρευνα για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στο εξωτερικό και για φοροδιαφυγή, ενώ ήδη διερευνούν φερόμενες παρεμβάσεις του FBI και του υπουργείου Δικαιοσύνης ώστε να τον προστατεύσουν.

Το βέβαιο είναι ότι η Επιτροπή Διερεύνησης για την επίθεση στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου και τις ευθύνες του Ντόναλντ Τραμπ θα σταματήσει τις εργασίες της μαζί με το σημερινό Κογκρέσο στις 3 Ιανουαρίου, αλλά πριν από αυτή την ημερομηνία θα παραδώσει το πόρισμά της. Πολλοί εκτιμούν πως οι Ρεπουμπλικανοί θα επιδιώξουν να εκδικηθούν γι’ αυτήν την έρευνα.

Η νέα πλειοψηφία της Βουλής συζητά ήδη, σύμφωνα με την Washington Post, να κλητεύσει μέλη αυτής της Επιτροπής ή να συστήσει νέες οι οποίες να διερευνήσουν άλλες πτυχές, π.χ. τις ευθύνες, όπως λένε οι πιο ακραίοι, της Νάνσι Πελόζι για τα ελλείμματα ασφαλείας στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου ή τη «νομιμότητα» των διώξεων που άσκησε το υπουργείο Δικαιοσύνης στους ακροδεξιούς που επιτέθηκαν στο Καπιτώλιο και της έρευνας του FBI στην έπαυλη του Ντόναλντ Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα. Αρκετοί βουλευτές της τραμπικής τάσης MAGA (Να Κάνουμε ξανά Μεγάλη την Αμερική) ονειρεύονται να κινήσουν διαδικασία παραπομπής σε δίκη του Τζο Μπάιντεν.

Παρότι ξέρουν ότι δεν θα έχουν καμία τύχη, γιατί δεν θα μπορέσουν να έχουν την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3, στρατηγικά ίσως το επιδιώξουν, γιατί όπως εξηγούσε στους New York Times ο Τζον Τσέιφετζ, καθηγητής Νομικών του Πανεπιστημίου Τζόρτζταουν «Η Επιτροπή για την 6η Ιανουαρίου θα μπορούσε να θεωρηθεί από πολλούς Ρεπουμπλικανούς ως ένα “πρότυπο” για μια επιθετική δημόσια καμπάνια. Ακροάσεις καλά σχεδιασμένες και προβεβλημένες θα μπορούσαν να εμπνεύσουν τα μίντια και να διαμορφώσουν την κοινή γνώμη, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει το πολιτικό τοπίο πριν από τις εκλογές του 2024».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Τα απόρρητα έγγραφα που καίνε τον Μπάιντεν
O νέος Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής Κέβιν Μακάρθι κάλεσε το Κογκρέσο να ξεκινήσει έρευνες για τις δραστηριότητες του προέδρου των ΗΠΑ, αφότου βρέθηκε και δεύτερο πακέτο με απόρρητα έγγραφα.
Τα απόρρητα έγγραφα που καίνε τον Μπάιντεν
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Τουλάχιστον 400 δισ. κοστίζει στις ΗΠΑ η μερική διαγραφή φοιτητικών χρεών
Η εκτίμηση της υπηρεσίας προϋπολογισμού του Κογκρέσου που ζητήθηκε από τους Ρεπουμπλικάνους πυροδοτεί εκ νέου την αντιπαράθεση με τους Δημοκρατικούς, που κατηγορούνται για πρόκληση δημοσιονομικής τρύπας.
Τουλάχιστον 400 δισ. κοστίζει στις ΗΠΑ η μερική διαγραφή φοιτητικών χρεών
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Θρίλερ για τον έλεγχο του Κογκρέσου
Τέσσερις ημέρες μετά τις ενδιάμεσες εκλογές και ο συσχετισμός των δυνάμεων στο νέο Κογκρέσο έχει εξελιχθεί σε... μαρτύριο της σταγόνας, καθώς συνεχίζεται με αργούς ρυθμούς η καταμέτρηση σε αρκετές Πολιτείες.
Θρίλερ για τον έλεγχο του Κογκρέσου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας