«Ο Τζαμάλ πέθανε σήμερα για δεύτερη φορά», έγραψε χθες στο τουίτερ η Χατιτσέ Τσενγκίζ, μνηστή του άγρια δολοφονημένου δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, μόλις έμαθε την ντροπιαστική απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν που υπαγορεύει ότι ο διαβόητος πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας διαθέτει ασυλία. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκρινε ότι ο πρίγκιπας διάδοχος δικαιούται ασυλίας λόγω της παράλληλης ιδιότητάς του ως πρωθυπουργού της Σαουδικής Αραβίας, καταφέρνοντας ένα γενναίο ράπισμα όχι μόνο στη Χατιτσέ Τσενγκίζ, αλλά και σε κάθε στοιχειωδώς ευαισθητοποιημένο άνθρωπο απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα για τα οποία η Ουάσινγκτον κόπτεται ανάλογα με τα συμφέροντά της.
Η Τσενγκίζ και η οργάνωση Democracy for the Arab World Now (Δημοκρατία για τον Αραβικό Κόσμο Τώρα) που είχε ιδρύσει ο αντικαθεστωτικός Σαουδάραβας δημοσιογράφος Κασόγκι, αρθρογράφος της Washington Post και μόνιμος κάτοικος της αμερικανικής πρωτεύουσας μέχρι τη φρικιαστική δολοφονία του στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη το 2017, κατ’ εντολή του Μπιν Σαλμάν, όπως έχουν παραδεχτεί και οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, είχαν προσφύγει σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον κατά του πρίγκιπα και των στενών συνεργατών του, τους οποίους κατονόμαζαν ως υπεύθυνους για τον φόνο του δημοσιογράφου.
Μολονότι δεν είναι δεσμευτική η απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο κατά τα άλλα «καταδικάζει απερίφραστα την ειδεχθή δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι», και η τελική απόφαση εναπόκειται στο δικαστήριο, όλα δείχνουν ποια θα είναι η στάση των ΗΠΑ.
Αλλο ένα επαίσχυντο δείγμα της στροφής 180 μοιρών του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος προεκλογικά είχε υποσχεθεί να καταστήσει τη Σαουδική Αραβία «παρία» στη διεθνή κοινότητα λόγω της δολοφονίας του Κασόγκι. Είχε προηγηθεί η επίσκεψή του στο Ριάντ και οι «μπουνίτσες» της ντροπής που αντάλλαξε με τον Μπιν Σαλμάν, γεγονότα που είχαν επικριθεί έντονα από σημαντική μερίδα των Δημοκρατικών και του αμερικανικού Τύπου. Ομως, οι μεγάλες (πετρελαϊκές) συμμαχίες δεν χαλάνε για έναν φόνο. Παρ’ όλο που ο πρίγκιπας και πρωθυπουργός «πούλησε» πρόσφατα τον Αμερικανό φίλο του, καθώς αρνήθηκε να αυξήσει την παραγωγή του πετρελαίου προκειμένου να πέσουν οι τιμές.
«Η κυβέρνηση Μπάιντεν πούλησε το αίμα του Τζαμάλ Κασόγκι για το πετρέλαιο της Σαουδικής Αραβίας», σχολίασε ο Νιχάντ Αουαντ, εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Αμερικανο-ισλαμικών Σχέσεων. «Πρώτα έρχεται η αμνηστία. Μετά ακολουθεί η ατιμωρησία», δήλωσε η πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας Ανιές Καλαμάρ. «Είναι αδύνατο να ερμηνεύσουμε τη σημερινή κίνηση της κυβέρνησης Μπάιντεν ως οτιδήποτε άλλο πέρα από την υποταγή της απέναντι στην τακτική πιέσεων των Σαουδαράβων», σημείωσε η Σάρα Λία Γουίτσον, εκτελεστική διευθύντρια του Democracy for the Arab World Now. Την επόμενη φορά που η κυβέρνηση Μπάιντεν θα ψελλίσει κάτι για ανθρώπινα δικαιώματα σε κάποιο σημείο του πλανήτη, θα πρέπει να πέσει πολύ γέλιο. Ή πολύ κλάμα, ανάλογα με τα κέφια.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας