Μιας ήττας πολλές αλλαγές έπονται. Από το βράδυ της Τετάρτης, αφότου επιβεβαιώθηκε ότι οι Ρεπουμπλικανοί κερδίζουν την πολύτιμη 218η έδρα που χρειάζονταν για να κατοχυρώσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, έχει δρομολογηθεί μια σειρά ανακατατάξεων. Στον τρόπο διακυβέρνησης, καθώς το Κογκρέσο για τα επόμενα δύο χρόνια της θητείας του Τζο Μπάιντεν θα είναι μοιρασμένο στα δύο, σε επίπεδο ηγεσίας της Βουλής η οποία, κατά πάσα πιθανότητα, θα περάσει στον επικεφαλής της ομάδας των Ρεπουμπλικανών Κέβιν Μακάρθι, αλλά και στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών μέσα στο Σώμα.
Χθες ολοκληρώθηκε ουσιαστικά ένας ιστορικός κύκλος καθώς η Νάνσι Πελόζι, η σημερινή πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και η πρώτη γυναίκα που ηγήθηκε του Σώματος, ανακοίνωσε κι επίσημα τη μάλλον αναμενόμενη απόφασή της να μη διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία της Βουλής, αλλά ούτε και την ηγεσία της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας των Δημοκρατικών, παραμένοντας ωστόσο βουλευτής. «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για μένα από το να στέκομαι σε αυτό το βήμα και να εκπροσωπώ τον λαό του Σαν Φρανσίσκο», δήλωσε στη σχετικά σύντομη ομιλία της, προσθέτοντας πως «ήρθε πια η ώρα για να αναλάβει μια νεότερη γενιά την ηγεσία της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών».
Η αποχώρηση της Πελόζι σηματοδοτεί και μια ευρύτερη γενεαλογική ανανέωση για την ηγετική ομάδα των Δημοκρατικών στο Σώμα. Εκτός από την απερχόμενη πλέον πρόεδρο, ετών 82, χθες ανακοίνωσε την παραίτησή του και ο σημερινός επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Δημοκρατικών Στένι Χόγερ, ετών 83.
Ολοι, βέβαια, θα παραμείνουν στις θέσεις τους ώς τον Ιανουάριο του 2023, οπότε και θα συσταθεί το νέο Σώμα. Κάπου εκεί θα αρχίσουν και τα πραγματικά δύσκολα για την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία χωρίς τη Βουλή θα δυσκολευτεί πολύ να περάσει το νομοθετικό της έργο. Παρόλο που η παρούσα Βουλή ενέκρινε μερικά νομοσχέδια με στήριξη και από τα δύο κόμματα, όπως αυτό για την ανανέωση των υποδομών, με δεδομένο ότι ακολουθούν οι προεδρικές του 2024, δύσκολα θα δεχτούν οι Ρεπουμπλικανοί να προσφέρουν κάποιες διευκολύνσεις στον Μπάιντεν.
Από την άλλη, καθώς η Γερουσία παραμένει στα χέρια των Δημοκρατικών, οι Δημοκρατικοί θα έχουν τη δυνατότητα να απορρίπτουν ανεπιθύμητα νομοσχέδια που θα έχει ψηφίσει η Βουλή και να εγκρίνουν τα πρόσωπα που θα προτείνει ο Μπάιντεν για την κυβέρνηση και το δικαστικό σώμα. Επίσης, ο πρόεδρος διατηρεί πάντα την πολυτέλεια της υπογραφής εκτελεστικών διαταγμάτων. Σύμφωνα μάλιστα με το Presidency Project του Πανεπιστημίου της Σάντα Μπάρμπαρα στην Καλιφόρνια, ο Τζο Μπάιντεν έχει υπογράψει περισσότερα από 100 διατάγματα από τη στιγμή που εγκαταστάθηκε στον Λευκό Οίκο.
Οι Ρεπουμπλικανοί δείχνουν να έρχονται με άγριες διαθέσεις σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, την εγκληματικότητα, το δημόσιο χρέος, ακόμα και τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας στον πόλεμο κατά της ρωσικής εισβολής. Επιπλέον, η ακροδεξιά τους πτέρυγα επιμένει στην έναρξη ερευνών για την άτακτη αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, αλλά και για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Χάντερ Μπάιντεν, γιου του Αμερικανού προέδρου.
Αλλά, ούτε ο δικός τους δρόμος θα είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα. Αυτή τη στιγμή διαθέτουν μια οριακότατη πλειοψηφία 218 εδρών, ενώ συνεχίζεται η καταμέτρηση για άλλες έξι ιδιαίτερα αμφίρροπες έδρες, με τις μισές τουλάχιστον να καταλήγουν στα χέρια των Δημοκρατικών. Με δεδομένη λοιπόν την οριακή πλειοψηφία τους, δεν θα έχουν την πολυτέλεια της «αποστασίας» παρά ελαχίστων βουλευτών στις ψηφοφορίες.
Επίσης, δεν αποτελούν ένα αρραγές μέτωπο. Οι φιλοτραμπικοί του Freedom Caucus (ομάδα της ελευθερίας), είναι σε θέση να εκβιάζουν καταστάσεις, χωρίς να αποκλείεται ακόμα και να σαμποτάρουν ή -έστω- να δυσκολέψουν την εκλογή του Κέβιν Μακάρθι ως προέδρου του Σώματος στις 3 Ιανουαρίου του 2023. Ηδη, πριν από λίγες μέρες, 31 βουλευτές ψήφισαν, αντί για αυτόν, τον ακροδεξιό βουλευτή της Αριζόνα Αντι Μπιγκς για επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής τους Ομάδας. Ορισμένοι εξ αυτών μάλιστα διαμηνύουν ότι κανείς δεν έχει τις 218 ψήφους που χρειάζονται για να εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής. Τα επόμενα δύο χρόνια, αν μη τι άλλο, προμηνύονται πολύ ενδιαφέροντα...
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας