AP Photo/Andrew Harnik
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ανακοίνωση που (δεν) περίμεναν όλοι

Ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν χθες έτοιμος να ανακοινώσει και επίσημα την υποψηφιότητά του για το προεδρικό χρίσμα εν όψει 2024, παρά τις πολλές παραινέσεις που έχει δεχτεί για το αντίθετο αλλά και τη... σιωπηλή αντίθεση που δείχνουν ορισμένοι άλλοτε υποστηρικτές του. ● Ακόμη και έτσι πάντως «σαρώνει» εντός του κόμματός του.

«Ελπίζουμε πως η αυριανή μέρα θα αποδειχτεί μία από τις σημαντικότερες στην ιστορία της χώρας μας!», είχε γράψει τη Δευτέρα ο Ντόναλντ Τραμπ στο Truth Social, τη δική του πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, και σήμερα πια θα ξέρουμε πόσο «ιστορική» ήταν τελικά η χθεσινή Τρίτη. Ολοι περίμεναν ότι, παρά τις πολλές παραινέσεις από στελέχη του κόμματός του περί του αντιθέτου, ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ θα ανακοίνωνε γύρω στις 9 το βράδυ τοπική ώρα (ξημερώματα Τετάρτης στην Ελλάδα) από το Παλμ Μπιτς της Φλόριντα την απόφασή του να είναι και πάλι υποψήφιος το 2024.

Μια ανακοίνωση που δεν αναμενόταν μετά βαΐων και κλάδων μετά τις χαμηλότερες από το προσδοκώμενο επιδόσεις των Ρεπουμπλικανών στις ενδιάμεσες εκλογές της περασμένης Τρίτης, γεγονός που αποδόθηκε σε μεγάλο βαθμό στην έντονη και πάντα πολεμική παρουσία του Τραμπ στην προεκλογική εκστρατεία, καθώς και στο «χρίσμα» που έδωσε σε πολλούς ακραίους υποψηφίους, αρνητές του εκλογικού αποτελέσματος του 2020, όπως και ο ίδιος.

Η χθεσινή μέρα μάλιστα ξεκινούσε με μια δυσάρεστη είδηση για τον τέως πρόεδρο. Ενώ από τη μια οι Ρεπουμπλικανοί έδειχναν να βρίσκονται μια ανάσα από τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, αν και με μια οριακότατη πλειοψηφία, στην Αριζόνα η εκλεκτή του, Κάρι Λέικ, ηττήθηκε από τη Δημοκρατική υποψήφια Κέιτι Χομπς στην κούρσα για το αξίωμα του κυβερνήτη της Πολιτείας.

Σύμπτωση;

Με εξαίρεση ίσως τον χρηματιστή και συγγραφέα Τζ. Ντ. Βανς στο Οχάιο που εξελέγη κυβερνήτης, κανένας άλλος ακραίος υποψήφιος που είχε τη στήριξη του Τραμπ δεν είχε καλή τύχη σε μεγάλες Πολιτείες-κλειδιά όταν διεκδίκησε τη θέση του κυβερνήτη ή του γερουσιαστή. Από την περασμένη εβδομάδα έχει ξεκινήσει μεγάλη φαγωμάρα στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα η οποία, όπως προβλέπουν πολλά αμερικανικά ΜΜΕ, θα επιδεινωθεί μετά την ανακοίνωση του Τραμπ για νέα υποψηφιότητα.

Ενδεχομένως ο Τραμπ να βλάψει και τις προοπτικές των Ρεπουμπλικανών στην Τζόρτζια, εξ ου και αρκετοί τον παρότρυναν να ανακοινώσει την οριστική του απόφαση για το 2024 μετά τις 6 Δεκεμβρίου, οπότε θα διεξαχθούν οι επαναληπτικές εκλογές για μία έδρα στη Γερουσία. Χαρακτηριστικό της «παγωμάρας» που επικρατεί είναι ότι μέχρι χθες αρκετοί Ρεπουμπλικανοί βουλευτές και γερουσιαστές είτε απέφευγαν να εκφραστούν υπέρ του είτε τάσσονταν ανοιχτά εναντίον μιας νέας υποψηφιότητάς του.

Από την άλλη, δύο άρθρα στους κάθε άλλο παρά φιλοτραμπικούς New York Times επισήμαιναν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ παρά τη σημερινή γκρίνια είναι η ισχυρότερη φιγούρα στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, καθώς κι ότι έχει πιθανότητες να επανεκλεγεί -εφόσον κατέβει υποψήφιος- χάρη στη λαϊκή βάση που έχει χτίσει. Ενα τελευταίο γκάλοπ του Politico μάλιστα δείχνει την απόσταση που υπάρχει ανάμεσα σε όσα διαδραματίζονται στα υψηλά κομματικά κλιμάκια και στη βούληση της βάσης. Σύμφωνα με αυτό, αν γίνονταν σήμερα οι προκριματικές εκλογές για το χρίσμα των προεδρικών εκλογών του 2024, ο Τραμπ θα ερχόταν πρώτος με 47%. Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις, που προβάλλεται ως το νέο μεγάλο αστέρι του κόμματος, έρχεται δεύτερος με 33%, ενώ ο πρώην αντιπρόεδρος Μάικ Πενς λαμβάνει μόλις το 5% των προτιμήσεων.

Google News
Γελοιοποίηση στη Βουλή για τους Ρεπουμπλικανούς
Εξι απανωτές ήττες γνώρισε ο Κέβιν Μακάρθι στην απέλπιδα προσπάθειά του να εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς το μπλοκ των 20 τραμπικών δεν κάνει βήμα πίσω.
Γελοιοποίηση στη Βουλή για τους Ρεπουμπλικανούς
Ο Τραμπ ξανά υποψήφιος... σε πείσμα φίλων και εχθρών
«Για να κάνουμε την Αμερική μεγάλη και ένδοξη ξανά, ανακοινώνω απόψε την υποψηφιότητά μου για την προεδρία». Τελικά ο Ντόναλντ Τραμπ το ‘πε και το ‘κανε.
Ο Τραμπ ξανά υποψήφιος... σε πείσμα φίλων και εχθρών
Εκλογές στις ΗΠΑ με παρατράγουδα και προβοκάτσιες
Ο αμερικανικός λαός αποφασίζει αν θα βοηθήσει την κυβέρνηση Μπάιντεν να συνεχίσει το έργο της ή -το πιθανότερο- αν θα γείρει την πλάστιγγα υπέρ των Ρεπουμπλικανών.
Εκλογές στις ΗΠΑ με παρατράγουδα και προβοκάτσιες
Υπάρχει, τελικά, μέλλον για τους Δημοκρατικούς;
Σταθερή, σημαντική άνοδο στη δημοτικότητά τους βλέπουν το τελευταίο διάστημα στο Δημοκρατικό Κόμμα, με αποτέλεσμα να ανατρέπεται το απαισιόδοξο κλίμα ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.
Υπάρχει, τελικά, μέλλον για τους Δημοκρατικούς;
Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα «ανήκει» ακόμα στον Τραμπ
Η απόλυτη κυριαρχία του τέως προέδρου στο κόμμα του φαίνεται σε κάθε ευκαιρία εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ ● Πικρή, ηχηρή ήττα για τη μετριοπαθή γερουσιαστή του Γουαϊόμινγκ Λιζ Τσένι.
Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα «ανήκει» ακόμα στον Τραμπ
Αρχηγική επαναφορά Τραμπ
Με μια σαφή νύξη για ενδεχόμενη ολική επαναφορά στις προεδρικές εκλογές του 2024, ο Ντόναλντ Τραμπ έκλεισε το πολιτικό συνέδριο των Συντηρητικών.
Αρχηγική επαναφορά Τραμπ