Την Τρίτη 8 Νοεμβρίου οι Αμερικανοί πολίτες καλούνται στις κάλπες για τις ενδιάμεσες εκλογές, στις οποίες θα εκλέξουν γερουσιαστές, βουλευτές ώστε να ανανεωθούν το Κογκρέσο, κυβερνήτες σε 39 Πολιτείες, γενικούς εισαγγελείς, τοπικές αρχές, αλλά θα κληθούν να εκφράσουν τη γνώμη τους μέσω τοπικών δημοψηφισμάτων και για άλλα θέματα, από την άμβλωση και την οπλοκατοχή έως τα παραισθησιογόνα μανιτάρια. Στις εκλογές αυτές, αν υπερισχύσουν οι υποψήφιοι των Ρεπουμπλικάνων, ο έλεγχος του Κογκρέσου θα περάσει σε αυτούς, καθιστώντας δυσκολότερο το έργο του Δημοκρατικού προέδρου Μπάιντεν.
Η εκλογική διαδικασία αφορά 435 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων, 35 από τις 100 έδρες της Γερουσίας. Είναι οι πρώτες εκλογές μετά την απογραφή του πληθυσμού το 2020, τις αλλαγές εκλογικών περιφερειών και την ανακατανομή εδρών.
Υποψήφιοι ΛΟΑΤΚΙ στις ενδιάμεσες εκλογές
Ένα σημαντικό στοιχείο αυτών των εκλογών είναι ότι για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι και διεμφυλικοί είναι υποψήφιοι στις ενδιάμεσες εκλογές και τις 50 πολιτείες της χώρας. Περίπου 670 μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας είναι υποψήφια στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, αριθμός που εκφράζει αύξηση κατά σχεδόν 20% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, σύμφωνα με ανάλυση του LGBTQ Victory Fund, που βοηθά στη χρηματοδότηση των προεκλογικών τους εκστρατειών.
Περίπου το 90% των ΛΟΑΤΚΙ υποψηφίων ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα. Μεταξύ των υποψηφίων που ξεχωρίζουν είναι οι Δημοκρατικές Τίνα Κότεκ και Μόρα Χίλι, οι οποίες ενδέχεται να γίνουν οι πρώτες λεσβίες κυβερνήτριες στις Πολιτείες τους, το Όρεγκoν και τη Μασαχουσέτη. Στο Βερμόντ η Μπέκα Μπάλιντ έχει πολλές πιθανότητες να γίνει η πρώτη λεσβία βουλευτής της πολιτείας.
Σύμφωνα με την Ανίζ Πάρκερ, πρώην δήμαρχο του Χιούστον στο Τέξας και επικεφαλής του LGBTQ Victory Fund, ο αριθμός ρεκόρ των ΛΟΑΤΚΙ υποψήφιων που κέρδισαν στις προκριματικές εκλογές αποτελεί αντίδραση των Αμερικανών ψηφοφόρων «στις ατέρμονες επιθέσεις εναντίον της κοινότητας φέτος».
Εδώ και μερικά χρόνια υιοθετούνται ολοένα και περισσότερα νομοσχέδια που έχουν στόχο να περιορίσουν τα δικαιώματα των διεμφυλικών ή να περιορίσουν τη διδασκαλία θεμάτων που συνδέονται με την ομοφυλοφιλία στα σχολεία.
Ας δούμε όμως τα θέματα που θα κρίνουν το αποτέλεσμα και σε πολλές περιπτώσεις διχάζουν την αμερικανική κοινωνία.
♦ Αμβλώσεις
Η άμβλωση είναι ένα θέμα για το οποίο καλούνται συχνά να αποφανθούν οι ψηφοφόροι, αυτή τη φορά όμως το ζήτημα έχει βαρύνουσα σημασία, λόγω της πρόσφατης απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, που ακύρωσε την ιστορική απόφαση του 1973 με την οποία νομιμοποιήθηκε το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Πλέον, κάθε Πολιτεία μπορεί να αποφασίζει ξεχωριστά και ήδη πολλές Πολιτείες απαγόρευσαν σχεδόν πλήρως την άμβλωση.
Για το θέμα των αμβλώσεων έχουν πραγματοποιηθεί ή θα πραγματοποιηθούν έξι δημοψηφίσματα. Στη συντηρητική Πολιτεία Κάνσας, τον Αύγουστο, οι ψηφοφόροι κινητοποιήθηκαν μαζικά για να απορρίψουν τροποποίηση του Συντάγματος που θα απαγόρευε ουσιαστικά τις αμβλώσεις. Στην Καλιφόρνια, το Μίσιγκαν και το Βερμόντ τα μέτρα που προτείνονται θα επιτρέψουν να περιληφθεί στο Σύνταγμά τους το δικαίωμα στην άμβλωση.
Αντίθετα, στο Κεντάκι στόχος της πρωτοβουλίας είναι να διευκρινιστεί ότι η άμβλωση δεν μπορεί να προστατευθεί βάσει του Συντάγματος.
Τέλος, στη Μοντάνα οι ψηφοφόροι καλούνται να αποφασίσουν αν ένα έμβρυο που «γεννιέται ζωντανό» μπορεί να θεωρείται νομικά πρόσωπο «ανεξαρτήτως του σταδίου ανάπτυξής του» και κατά συνέπεια θα πρέπει να λαμβάνει ιατρική βοήθεια για να σωθεί, ακόμη και έπειτα από «μια απόπειρα άμβλωσης», ένα μέτρο που επικρίνουν οι υγειονομικοί.
♦ Δουλεία
Μπορεί η δουλεία στις ΗΠΑ να έχει καταργηθεί βάσει της 13ης Τροπολογίας του Συντάγματος πριν από 150 χρόνια, ωστόσο το ζήτημα τίθεται σε δημοψήφισμα σε πέντε πολιτείες (Αλαμπάμα, Λουιζιάνα, Όρεγκον, Τενεσί, Βερμόντ). Οι πολίτες καλούνται να εκφράσουν την άποψή τους για μια εξαίρεση που εξακολουθεί να ισχύει: την αναγκαστική εργασία των κρατουμένων ως τιμωρία για εγκλήματα ή για την αποπληρωμή χρεών και προστίμων.
Από το 2018 τρεις πολιτείες έχουν απαγορεύσει την αναγκαστική εργασία κρατουμένων, αλλά περίπου 20 την επιτρέπουν ακόμη. Ακτιβιστές ελπίζουν μακροπρόθεσμα να τροποποιηθεί η 13η Τροπολογία προκειμένου να επαλειφθεί εντελώς η αναγκαστική εργασία.
♦ Ναρκωτικά
Δέκα εννέα πολιτείες από τις 50, όπως και η πρωτεύουσα Ουάσιγκτον, έχουν ήδη νομιμοποιήσει τη χρήση κάνναβης από ενήλικες για ψυχαγωγικούς σκοπούς και το κίνημα για την αποποινικοποίησή της εξαπλώνεται. Στις εκλογές της Τρίτης, πέντε ακόμη πολιτείες (Άρκανσο, Μέριλαντ, Μιζούρι, Βόρεια και Νότια Ντακότα) θα αποφανθούν για το θέμα.
Το Κολοράντο θέλει να πάει πιο μακριά: σε δημοψήφισμα τίθεται η χρήση και η κατοχή κάποιων παραισθησιογόνων μανιταριών και άλλων ψυχοτρόπων ουσιών, τις οποίες χαρακτηρίζει «φυσικά φάρμακα».
♦ Εκλογές
Η πρόσβαση στην ψήφο και ο τρόπος διεξαγωγής της ψηφοφορίας έχουν αναχθεί σε φλέγοντα ζητήματα στις ΗΠΑ, ειδικά μετά τις τελευταίες προεδρικές εκλογές και τους ισχυρισμούς του Ντόναλντ Τραμπ για τον κίνδυνο νοθείας μέσω της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας ή της επιστολικής ψήφου.
Στην Αριζόνα, Ρεπουμπλικάνοι κοινοβουλευτικοί ζητούν οι ψηφοφόροι να παρουσιάζουν επίσημο έγγραφο ταυτότητας το οποίο θα περιλαμβάνει και φωτογραφία αλλά και να επιβληθούν περιορισμοί στην επιστολική ψήφο. Τα μέτρα αυτά εγείρουν εμπόδια για κάποιες μειονότητες, που συνήθως ψηφίζουν υπέρ των Δημοκρατικών.
Η Νεμπράσκα ενδέχεται επίσης να αυστηροποιήσει τους κανόνες που αφορούν τα έγγραφα ταυτοποίησης των ψηφοφόρων. Στο Μίσιγκαν και το Κονέκτικατ θα τεθεί σε δημοψήφισμα το θέμα της πρόωρης ψήφου, ενώ στη Νεβάδα ενδέχεται να τροποποιηθεί το σύστημα διεξαγωγής των προκαταρκτικών εκλογών.
Στο Άρκανσο και την Αριζόνα οι ψηφοφόροι καλούνται να ψηφίσουν για τον περιορισμό της διεξαγωγής δημοψηφισμάτων.
♦ Όπλα
Ακόμη ένα φλέγον ζήτημα, που μένει ψηλά στην αμερικανική πολιτική ατζέντα, λόγω και των συχνών τραγωδιών από ένοπλες επιθέσεις, ακόμη και με δράστες ανηλίκους, και δεκάδες θύματα. Ο Τζο Μπάιντεν, όπως έχει κάνει και για το δικαίωμα στην άμβλωση, ζητώντας από τους ψηφοφόρους να επιλέξουν τους υποψηφίους που τάσσονται υπέρ της προστασίας του, έχει καλέσει τους πολίτες με την ψήφο τους να περιορίσουν την οπλοκατοχή.
Στην Αϊόβα και το Όρεγκον θα διεξαχθούν δημοψηφίσματα για το ευαίσθητο ζήτημα της οπλοκατοχής. Η πρώτη πολιτεία θέλει να περιλάβει το δικαίωμα αυτό στο Σύνταγμά της, προκειμένου να το προστατεύσει. Η άλλη επιθυμεί να επιβάλει νομοθεσία η οποία θα προβλέπει την έκδοση άδειας για την αγορά όπλου και την απαγόρευση των γεμιστήρων με περισσότερες από 10 σφαίρες.
♦ Κλίμα
Η κλιματική αλλαγή, ο μεγάλος απών της προεκλογικής εκστρατείας, απουσιάζει επίσης από τα δημοψηφίσματα. Εξαίρεση αποτελούν λίγες πολιτείες, όπως η Καλιφόρνια, η οποία επιθυμεί να φορολογήσει τους πιο πλούσιους για να χρηματοδοτήσει τη μετάβαση προς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας