• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.0°C / 12.5°C
  3 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 12.3°C
  3 BF
  84%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.2°C / 14.0°C
  3 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 9.4°C
  1 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.5°C
  4 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.4°C
  1 BF
  96%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.8°C
  0 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 13.0°C
  2 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.2°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  4 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.5°C / 12.2°C
  0 BF
  85%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 16.6°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 12.7°C
  0 BF
  91%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  2 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 12.3°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  1 BF
  92%
(AP Photo/Evan Vucci, File)

Σε δυνάμει κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια η υπόθεση των εγγράφων Τραμπ λένε εισαγγελείς

 • A-
 • A+

Την ανησυχία τους εκφράζουν οι δικαστικές αρχές σχετικά με την έκταση και τη σοβαρότητα της υπόθεσης της απόσπασης χιλιάδων κυβερνητικών εγγράφων από τον Ντόναλντ Τραμπ κατά την έξοδό του από τον Λευκό Οίκο, την οποία χαρακτηρίζουν πιθανό κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια.

Όπως αναφέρεται από τους αρμόδιους εισαγγελείς που έχουν διατάξει την έρευνα για την ανάκτηση του συνόλου των εγγράφων που πήρε ο τέως Αμερικανός πρόεδρος, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η ομάδα του να μην έχει παραδώσει ακόμη όλα τα απόρρητα έγγραφα που είχε στην κατοχή του, ακόμη και μετά την έρευνα που πραγματοποίησε το FBI στην έπαυλή του στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα. Μάλιστα, χαρακτήρισαν την υπόθεση ως έναν εν δυνάμει κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ που χρίζει περαιτέρω διερεύνησης

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε χθες από την περιφερειακή δικαστή Αϊλίν Κάνον να επιτρέψει τη συνέχιση της αξιολόγησης των περίπου 100 απόρρητων εγγράφων που κατασχέθηκαν από το FBI στην έπαυλη του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο, καθώς διερευνάται αν αυτά απομακρύνθηκαν παράνομα από τον Λευκό Οίκο και αποθηκεύτηκαν εκεί.

Ο Τραμπ τελεί υπό καθεστώς έρευνας για την κατοχή κυβερνητικών εγγράφων μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2021. Μερικά από τα έγγραφα αυτά χαρακτηρίζονται ως άκρως απόρρητα.

Τα 100 έγγραφα αντιπροσωπεύουν ένα κλάσμα των περισσότερων από 11.000 αρχείων και φωτογραφιών που κατασχέθηκαν. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, τα περισσότερα από αυτά δεν είναι απόρρητα και έτσι ο Τραμπ μπορούσε να τα διαβάσει.

«Η αίτηση αυτή περιορίζεται..., στα απόρρητα έγγραφα που κατασχέθηκαν επειδή αυτή η διάσταση της δικαστικής εντολής θα προκαλέσει τις πιο άμεσες και σοβαρές επιπτώσεις για την κυβέρνηση και την κοινή γνώμη», ανέφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης σε σχετικό έγγραφο που κατέθεσε στο δικαστήριο.

Οι εισαγγελείς ζήτησαν επίσης από την δικαστή να μην επιτρέψει τον διορισμό ενός ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα που θα αξιολογήσει το απόρρητο υλικό που κατασχέθηκε από την έπαυλη του Τραμπ.

Ο Τραμπ που κάνει αναρτήσεις στην προσωπική πλατφόρμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτει (Truth Social), περιέγραψε το αίτημα των εισαγγελικών αρχών ως χαμένα χρήματα.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης εκτίμησε ότι ενδέχεται πολλά ακόμη απόρρητα αρχεία να έχουν αποσπαστεί από τον Λευκό Οίκο, χωρίς όμως να έχουν εντοπιστεί ακόμη από τις αρχές. Η αποκάλυψη αυτή γίνεται μία εβδομάδα μετά τη δημοσιοποίηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης μιας λεπτομερούς λίστας στοιχείων που κατασχέθηκαν από την έπαυλη του Τραμπ. Το FBI κατέσχε 48 άδειους φακέλους που είχαν χαρακτηριστεί ως απόρρητοι και άλλους 42 οι οποίοι έφεραν επιγραφή της ανάγκης επιστροφής στο αρμόδιο προσωπικό ή σε εξειδικευμένο σύμβουλο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ειδικοί σε νομικά ζητήματα εκδήλωσαν τη σύγχυσή τους σχετικά με το λόγο για τον οποίο οι φάκελοι ήταν άδειοι, ενώ δεν διευκρινίστηκε αν λείπουν αρχεία.

«Αν η δικαστική απόφαση δεν ανακληθεί, τόσο η κυβέρνηση, όσο και ο αμερικανικός δημόσιο θα υποστούν ανεπανόρθωτη ζημιά από την αδικαιολόγητη καθυστέρηση της ποινικής έρευνας», έγραψαν σχετικά οι εισαγγελείς.

«Η απόφαση για την επιβολή ασφαλιστικών μέτρων κατά της χρήσης απόρρητων εγγράφων στην ποινική έρευνα, είναι ενδεχόμενο να εμποδίσει τις επιχειρήσεις εντοπισμού πιθανών επιπρόσθετων απόρρητων εγγράφων, τα οποία δεν έχουν αποθηκευτεί κατάλληλα. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο αντιπροσωπεύει έναν εν δυνάμει κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια», πρόσθεσαν οι εισαγγελείς.
 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Άκρως απόρρητο υλικό αναζητούσε το FBI στην κατοικία του Τραμπ
Οι πράκτορες του FBI εξασφάλισαν το ένταλμα για να διεξαγάγουν έρευνα στην κατοικία του Τραμπ, καθώς διαπίστωσαν ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είχε παρανόμως αφαιρέσει απόρρητα έγγραφα από τον Λευκό Οίκο.
Άκρως απόρρητο υλικό αναζητούσε το FBI στην κατοικία του Τραμπ
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
«Φύλλο και φτερό» έκανε το FBI την έπαυλη Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο
Έφοδο στην κατοικία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ στο Παλμ Μπιτς έκαναν τη Δευτέρα ομοσπονδιακοί αστυνομικοί - Φωτογραφίες του Τραμπ να σκίζει και να πετάει έγγραφα σε υπό έκδοση βιβλίο.
«Φύλλο και φτερό» έκανε το FBI την έπαυλη Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Τριπλό «χαστούκι» για τον Τραμπ
Γενναίος δικαστής ανέστειλε χθες το πρωί το προεδρικό διάταγμα για τη χορήγηση ασύλου στους μετανάστες, αργότερα έγινε γνωστό πως η ηλεκτρονική αλληλογραφία της Ιβάνκα Τραμπ μπαίνει στο μικροσκόπιο των...
Τριπλό «χαστούκι» για τον Τραμπ
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
«Καθαρός» ο Κάβανο από την έρευνα του FBI
Μαλλιά - κουβάρια έχουν γίνει στη Γερουσία Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί για τον Μπρετ Κάβανο. Η έρευνα του FBI σχετικά με τις κατηγορίες κατά του υποψήφιου μέλους του Ανώτατου Δικαστηρίου από τρεις γυναίκες...
«Καθαρός» ο Κάβανο από την έρευνα του FBI
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ο Τραμπ απειλεί «θεούς και δαίμονες»
Μπορεί να γίνεται το... έλα να δεις στον Λευκό Οίκο λόγω ο Ντόναλντ Τραμπ όμως επέμεινε πως όλα είναι «πολύ ήρεμα και υπολογισμένα»... Αλλά πώς μπορεί να γίνει πιστευτό το δήθεν καθησυχαστικό μήνυμα μέσα στη...
Ο Τραμπ απειλεί «θεούς και δαίμονες»
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
«Ονειροπόλοι» και εφιάλτες Τραμπ
Σήμερα ξεκινά στη Γερουσία μια συζήτηση με ανοιχτή ημερομηνία λήξης για το μεταναστευτικό ζήτημα, με την «απειλητική» σκιά του προέδρου Τραμπ να πλανάται στην ατμόσφαιρα. Η συζήτηση θα εστιάσει στους...
«Ονειροπόλοι» και εφιάλτες Τραμπ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας